KOBİ’ler aralıkta faiz indirimi bekliyor
İş dünyasında aralık ayı faiz kararına ilişkin tartışmalar sürüyor. KOBİDER Başkanı Özgenç, aralıkta düşüşün başlaması gerektiğini belirtti ve indirime karşı çıkanların üretim yapmayıp faizden kazanç elde ettiğini söyledi


Merkez Bankası, kasım ayındaki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz indirimine gitmedi. Ancak yayımlanan toplantı özetinde, enflasyonun ana eğiliminin düştüğüne ve dezenflasyon sürecine girildiğine işaret edilerek, aralıkta faiz indirimi yapılabileceğinin mesajı verildi. İş dünyası temsilcileri de aralık ayı faiz kararı ile ilgili görüşlerini açıkladı. Piyasalardaki durgunluğun son bulması için indirim sürecine başlanması gerektiğini dile getirenler olduğu gibi, “henüz erken” diyenler de oldu. 26 Aralık’ta toplanacak olan PPK’nın alması gereken karara ilişkin görüşlerini sorduğumuz küçük ve orta büyüklükteki işletmeleri temsil eden sivil toplum kuruluşu yöneticileri ise faiz indirimine başlanmadığı takdirde istihdam kayıplarının meydana geleceğini belirtti.
FAİZDE 10 PUANLIK DÜŞÜŞ
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç, faiz indiriminde geç kalındığını vurgulayarak şunları söyledi:
“KOBİ’ler, finansmana ulaşmakta büyük zorluklar çekiyor. Faizin düşmesini istemeyen kesimler; üretmeden, parasını faize yatırarak kazanç sağlamak isteyenlerdir. Ancak esnaf ve zanaatkarlar, KOBİ’ler faizin düşürülmesini ister ki almış olduğu kredi ile işini yapabilsin, üretebilsin, istihdam sağlasın. Faizlerin yüzde 50’lerde olduğu ortamda bunlar çok zor.

“Yeni yılda beklentimiz, faizin üçer beşer puan değil 10’ar 10’ar düşmesi. Yani yüzde 50’den 40’a, ardından 30’a düşmesi gerekiyor ki piyasalar açılsın. Tekstil ve mobilya sektörü bitme noktasına geldi. Kimse üretmiyor, eldeki parasını faize yatırarak çok daha rahat ve risk almadan kazanç elde ediyor.
İSTİHDAM KAYBI
“Faiz bu şekilde daha fazla kalmaya devam ederse istihdam kayıpları artar. KOBİ’ler zaten güçlük çekiyorlar. Asgari ücretin de artmasıyla birlikte istihdamın düşmesi olağan. Firmanın iş hayatını sürdürebilmesi lazım. Maliyetlerin altından kalkamadığı zaman 10 kişi çalıştırıyorsa 7’ye düşürecek.”
‘ŞİMŞEK KOBİ’LERİN YÜKÜNÜ ARTIRDI’
Tüm İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSKO) Genel Sekreteri Ümit Şuvak, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in göreve gelmesiyle birlikte uygulanan vergi politikası ve yüksek faiz oranlarının, KOBİ'lerin üzerindeki yükü daha da ağırlaştırdığını aktardı. Şuvak, şu ifadeleri kullandı:
“Üretim yapamayanlar ticaretini sürdüremedi ve çareyi küçülmekte buldu. Üretim yapmaya çalışan KOBİ’ler ise ham maddeye erişebilmek için gerekli nakde, bankaların yüksek faizi sebebi ile ulaşamadı. Çekini senedini ödeyemedi. Elinde gayrimenkulü olanlar, ödeme yapabilmek için üç beş kuruşa elden çıkardı. Tüm bunlar piyasanın daralmasına ve sonunda işçi çıkarmalara kadar vardı.

“Faizlerin düşürülmesi normal şartlarda piyasalarda rahatlama yaratması beklenir. Ancak ülke olarak anormal süreçler yaşadığımız için faiz indirimi döviz, altın vs. araçlara yönelişi artıracak ve enflasyon rakamları yukarı doğru fırlayacak. Bu da üretim yapma gayesinde olan KOBİ’leri yine olumsuz olarak etkileyecek ve işsizliğin artışını tetikleyecektir. Siyasetçiler şunu iyi bilmeli; işçi sınıfı çalışırken hayat şartlarından şikayet eder ama hayatını devam ettirmeye çalışır, işine gücüne gider. Ancak işsiz kalan işçi sınıfı iktidarı değiştirir.”
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Şuvak, çözüm için önerilerini sıraladı:
Üretim odaklı ekonomi politikaları.
Kamuda kemer sıkma politikaları ve ciddi kontrolü. (Burada kastımız okulda ders arasında bir bardak çay içen öğretmenlerimiz veya diğer kamu emekçilerinin hakları değil tabi)
Kontrollü kambiyo sistemine geçiş. Dövizin yatırım aracı olmaktan çıkarılması.
Kamu harcamalarında tasarruf ederken güvenlik ve savunma masraflarının bu tasarruftan ayrı tutulması.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.