Kocaeli arkeoloji müzesi keşfetti: Kandıra Kibelesi halka tanıtılacak
Bithynia bölgesinde Ana Tanrıça Kibele’nin kültüne ait kutsal alanlar ve çok sayıda buluntu vardı. Ancak Kandıra Mağarası gibi Ana Tanrıça’ya adanmış bir mağaranın varlığına, günümüze dek rastlanmamıştı.
Kocaeli Arkeoloji Müzesi, Kandıra Kibelesi Sunağı’nı bugün teşhire açıyor. Roma dönemine ait benzersiz bir eser olarak nitelenen Kandıra Kibelesi, tamamlanan konservasyon çalışmalarının ardından Kocaeli Arkeoloji Müzesi’nde sergilenecek.
SEMPOZYUM DÜZENLENİYOR
Kocaeli Müze Müdürü Serkan Gedük, 18-24 mayıs Dünya Müzeler Haftası kapsamında düzenlenen Kocaeli Müze Çalışmaları Sempozyumunda, ‘Arkeolojinin Yeni Keşfi Kandıra Kibelesi’ başlıklı bir sunum yapacak. 22-23 mayıs günlerinde düzenlenecek sempozyumda Antik Nikomedia ve çevresi ile ilgili konular ele alınacak.
Kocaeli Müze Müdürlüğü ve Arkeoloji Haber işbirliği ile düzenlenecek olan sempozyumun webinarı, Youtube üzerinden canlı yayınlanacak. 29 başlık oturum halinde planlanan sempozyum iki gün sürecek. Her oturumun sonunda soru-yanıt bölümü olacak. Halka açık olan etkinlikte, merak edilen sorular uzmanlarca yanıtlanacak. Etkinliğe, posterlerin üzerinde bulunan QR kodu okutularak veya Arkeoloji Haber Youtube kanalı ziyaret edilerek katılmak mümkün.
KEŞİF 2020’DE YAPILDI
Kocaeli Arkeoloji Müze Müdürlüğü tarafından 2020 yılında Kandıra’nın Hacılar köyüne bağlı Yağbolu mevkisinde, ‘Kandıra Kibelesi’ adı altında bir bilimsel çalışma yürütülmüştü. Çalışmada, Anadolu kültürünün en önemli tanrıçalarından Kibele'ye adanmış, Roma dönemine ait bir mağara keşfedildi. Kocaeli Müze Müdürü Serkan Gedük ve Kocaeli Üniversitesi’nden Araştırma Görevlisi Günay Karahan, mağara ve mağaradan çıkan eserler üzerinde yaptıkları araştırmayı Aktüel Arkeoloji dergisinin 79. sayısında (mart 2021) yayımladı. “Arkeolojinin Yeni Keşfi: Kandıra Kibelesi” başlıklı makalede, Bithynia bölgesinde Ana Tanrıça Kibele’nin kültüne ait kutsal alanlar ve çok sayıda buluntu olduğu belirtildi. Ancak günümüze dek Kandıra Mağarası gibi Ana Tanrıça’ya adanmış bir mağaranın varlığına rastlanmamıştı. Bu yeni keşfin, Anadolu ve dünya arkeolojisi için oldukça önemli bir gelişme olduğu belirtilen yayında, mağaranın, ormanın içerisinde ağaçlarla kaplı ve su kaynağı kenarındaki bir alanda bulunmasının önemine dikkat çekiliyor. Su kaynağı ve mağara çevresinde bulunan çam ağaçları, ‘Kibele’ kült törenlerinin ‘olmazsa olmazı’ biçiminde değerlendiriliyor.
KİBELE TASVİRLİ SUNAK
Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde bir mağarada bulunmuş olan, yazıtlı ve Kibele tasvirli, Kandıra Kibelesi adı verilen sunağın ön cephesi, bir tapınağın ön cephesi olarak işlenmiş. Tanrıça Kibele iki sütunlu üçgen alınlıklı bir naiskosun (küçük tapınak) içerisinde bir tahtta oturuyor. Sadece sol yanında bir aslan betimi yer alıyor. Üçgen alınlığın hemen üst kısmında bulunan yazıt, bozulmaya uğradığından okunamıyor.