Komisyon haftaya İliç’teki madeni inceleyecek
TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu bu hafta maden sahasını inceleyecek, işçilerle görüşecek.
TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, komisyonun çalışmalarıyla ilgili konuştu. Anadolu Ajansı’na açıklama yapan Uslu, toprak kaymasının yaşandığı Erzincan İliç’teki altın madenini iki gün boyunca inceleyeceklerini duyurdu.
Uslu, şu ana kadar yaklaşık 35 saat süren toplantılar yapıldığını, 800 sayfadan fazla tutanak tutulduğunu dile getirdi. Bu hafta kazanın yaşandığı bölgeye gideceklerini anımsatan Uslu, 7-8 Mayıs'ta maden sahasında incelemelerde bulunacaklarını aktardı.
Komisyon üyesi 22 milletvekiliyle tüm detayları inceleyeceklerini vurgulayan Uslu şöyle devam etti:
MADEN İŞÇİLERİYLE DE GÖRÜŞECEKLER
"Hem toprak altında bulunan işçi kardeşlerimizin aramalarının yapıldığı sahada çalışmalar hakkında bilgi alacağız hem de altın madeni ocağında incelemelerde bulunacağız. Kaza sonrası muhtemel çevresel etkileri önlemek için alınmış önlemleri inceleyeceğiz. Ardından maden işçilerimizle görüşeceğiz.
FARKLI OCAKLAR DA İNCELENECEK
“İncelemelerimize ilgili bakanlık yetkilileri yanında faaliyet alanında uzmanlaşmış, farklı üniversitelerimizden akademik bir heyet, bilim insanları eşlik edecek. TBMM'de kurumlarımız yanında üniversitelerimizin ilgili bölümlerinden bilim insanlarını, uzmanları dinleyeceğiz. Maden, jeoloji, kimya mühendisleri odaları başta olmak üzere ilgili odaları ve sivil toplum kuruluşlarını dinleyeceğiz. İliç madenini işleten firma yetkililerini dinleyeceğiz. İliç maden ocağı yanında farklı altın madeni ocaklarında da incelemeler yapacağız."
GÜVENLİ MADENCİLİK
Uslu, güvenli madenciliğin yeni bir yasal mimarisinin oluşmasına katkı sağlayacak rapor hazırlayacaklarını söyledi:
“Komisyon raporumuz hem kaza ve olay ile ilgili tespitleri, hem bundan sonra bu tür kazaların olmaması için atılması gerekli tedbirleri ve önerileri içerecek. Rapor, 'önce insan, önce çevre, sonra madencilik' anlayışını benimsemiş güvenli bir madencilik politikası ve güvenli altın madenciliği mimarisinin oluşmasına yönelik önerileri içerecek. Çalışma, inceleme ve dinlemelerimiz hem bürokrasiden, akademi dünyasına, sivil toplum kesimlerinden sektörün paydaşlarına kadar geniş bir kesimi içerecek hem de içerik ve konu başlığı olarak geniş bir çerçevede olacak.”