Konservatuvar öğrencileri konteynerde ders yapıyor: Rektör sorumluluk kabul etmedi
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesine bağlı olan konservatuvar bölümü öğrencileri konteynerde ders yapmak zorunda kaldı. Rektör Handan İnci Elçi ise yeni binaya taşınma sürecinde yaşanan aksaklıklarda kendilerinin bir sorumluluğu olmadığını öne sürdü

Yeni eğitim-öğretim dönemi başladı ancak Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğrencileri konteynerlerde ders yapmak durumunda kaldı.
Mayıs ayında Temel Sanat Eğitimi Bölümü’nün kapatılmasıyla tartışmaların odağı olan Üniversite’de, şimdi yetersiz derslik sorunu yaşanıyor. Konservatuvar öğrencileri bahçeye kurulan konteynerlerde ders yapmak zorunda bırakıldı.
Konuyu gündeme getiren Zafer Arapkirli, Cumhurbaşkanlığı Ofisi yapılması nedeniyle dersliklerin Akaretler’de bulunan eski Askerlik Şubesi ve İnzibat Bölge Komutanlığı binalarına taşındığını belirtti.
Ancak taşınma sürecindeki aksaklıklar nedeniyle öğrenciler açıkta kaldı. Arapkirli, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, öğrencilere “Buraya güzel konteynerler-barakalar koyduk, burada eğitim göreceksiniz.” denildiğini iddia etti.
Arapkirli paylaşımının devamında, “Rektör de ‘Ne güzel, bakın, eskiden Saray'ın turşularının yapıldığı yerlerde müzik eğitimi alacaksınız.’ diye saçma sapan sözlerle ‘gaz’ veriyormuş.” ifadelerini kullandı.
REKTÖR İNCİ’DEN İDDİALARA YANIT
İddialara yanıt veren Rektör Handan İnci Elçi, konservatuvarın üniversiteye dahil olma ve binaların tahsis edilme sürecini anlattı. Elçi, “Konservatuvar, Güzel Sanatlar Akademisi’nin Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi olduğu süreçte bünyemize eklenmiş ve 1985 yılında faaliyetlerini sürdürmesi için geçici olarak Dolmabahçe Baltacılar binasına yerleştirilmiştir.” ifadelerini kullandı.
9 Mart 2017 tarihinde tahsisatın kaldırıldığını kaydeden Elçi, tahliye sürecinin 2018 yılında ertelendiğini belirtti:
“Milli Saraylar İdaresi Başkanlığına bağlı Dolmabahçe Sarayı’nın ek binalarından olan Baltacılar Dairesi 19.02.1985 tarihinde geçici olarak üniversitemize tahsis edilmiş ve bu tahsis 9.03.2017 tarihinde TBMM Başkanlık Divanı kararıyla kaldırılmıştır. Bununla birlikte üniversitenin sınav döneminde olması ve taşınılacak yerin tespit edilmesi amacıyla 22.06.2018 tarihinde tahliye makul bir süre için ertelenmiştir.”
ÖNCE SÖZ VERDİ ŞİMDİ SORUMLULUK KABUL ETMİYOR
2019 yılında göreve geldiğinde bu sorunu çözme sözü verdiğini kaydeden Elçi, “2019 yılı başına Rektör olarak atanmam üzerine yaptığım ilk konuşmada konservatuvar sorununu çözeceğim ve okulumuza mutlaka Beşiktaş-Şişli-Fındıklı üçgeninde bir yer bulacağım konusunda kurumuma bir söz verdim.
"Bu hedefe yönelik çalışmalarım 2020 pandemi sürecinde biraz aksamakla birlikte 2021 yılında karşılığını buldu ve bu defa ‘kiracı’ gibi değil, ‘kesin tahsisli’ olarak Dolmabahçe Sarayı’nın çok daha büyük ve projesi sonuçlandığında çok daha kullanışlı hale gelecek alanı ‘sadece konservatuvar olarak kullanılması’ için üniversitemize tahsis edildi.” dedi.
Tahsis edilen alanın I. Ordu Komutanlığına ait olduğunu ve henüz Komutanlığın bu yeri boşaltmadığını kaydeden Elçi, bu konuda kendilerinin bir sorumluluğu olmadığını belirtti. Elçi ayrıca konteynerlerde haftada 6 saat ders yapıldığını dile getirdi.
Prof. Dr. Handan İnci Elçi, Rektör olarak öğrencilerin konteynerde ders yapması konusunda sorumluluğun kendilerinde olmadığını öne sürdü.
Elçi, “I. Ordu Komutanlığı ile yaptığım ve söz konusu C Blok’u boşaltmalarının kaçınılmaz olduğunu söylediğim görüşmelerden herhangi bir sonuç alamamamız üzerine süregelen derslerin aksamaması için Konservatuvar Müdürlüğü sadece üç konteynerde yürütülecek şekilde yeni bir yerleşim planı üzerinde çalışmış ve en hızlı şekilde kullanıma hazırlamıştır.
"Burada sorumluluk üniversitemizde değil, bize tahsis edildiği halde C Bloğu boşaltmayan I. Ordu Komutanlığındadır. Ayrıca iddia edildiği gibi Konservatuvar eğitimi tamamen konteynerde sürdürecek de değildir. Haftalık 36 saat ders programının sadece 6 saati bu alanda yapılacaktır.” ifadelerini kullandı.
'KAMPÜSÜN TÜM ALANINA KAVUŞMAYI DİLİYORUZ'
Konteyner yapıda ders verilmesine ve yaşanan mağduriyete tepki gösteren Piyanist Serdar Yekta Elmas şu ifadeleri kullandı:
Üniversitemizin tüm paydaşlarının ortak taleplerini dile getiren Zafer Arapkirli'nin paylaşımına cevap verme nezaketi gösterdiğiniz için teşekkür ederiz. Biz öğrenciler olarak bahsettiğiniz sürecin takipçisi ve kalıcı çözümün bulunması için en büyük destekçiyiz.
C Blok binasının öğrencilerinizin sağlıklı koşullarda eğitim görme hakkını hiçe sayacak şekilde hala Askeriye tarafından kullanılması, bizlerin konteynerlere mahkum bırakılmasını kabul etmiyor; Üniversitemize yakışacak şekilde kampüsün "tüm alanına" en kısa sürede kavuşmayı diliyoruz
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.