27 Kasım 2024 Çarşamba
İstanbul 10°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Konserve domatesten zehirlenerek hayatını kaybetti! Meğer hazırlarken bu hatayı yapmış…

Kışlık hazırlıklarının büyük kısmını oluşturan konserveler evde dikkatsizce hazırlandığında can kayıpları ile sonuçlanabilen sağlık riskleri oluşturuyor. İşte konservelerinizi güvenli şekilde hazırlayabilmeniz için kaçınılması gereken hatalar...

Konserve domatesten zehirlenerek hayatını kaybetti! Meğer hazırlarken bu hatayı yapmış…

Mevsiminde yediğiniz yaz sebzelerinin lezzetini kışın da alabilmek için konserve yapmak en çok tercih edilen yöntemlerden. Ancak severek tüketilen konserveleri hazırlanırken yapılan hatalar can kayıplarına varan sonuçlara sebep olabiliyor. Konservelerden kaynaklanan zehirlenmelerin önüne geçebilmek için bazı noktalara özen göstererek sağlığınızı koruyabilirsiniz. Gelin, bu hataları inceleyelim.

Konserve domatesten zehirlenerek hayatını kaybetti! Meğer hazırlarken bu hatayı yapmış… - Resim : 1

KONSERVELERDE ZEHİRLENMEYE SEBEP OLAN HATALAR

Kullanacağınız malzemeleri iyice yıkayın
Konservelerde zehirlenmeye sebep olan mikroorganizmalar toprakta doğal olarak bulunur ve toprakta yetiştirilen sebzelere de geçer. Konserve yapımında kullanacağınız sebzeleri iyice yıkayarak üzerinde bulunan mikroorganizmaları azaltabilirsiniz.

Eski kapakları kullanmayın
Konserve yaparken kapağının iyice kapatılması konservenin hava almasını, bozulmasını ve ekşimesini önler. Eski, yıpranmış ve paslı kapakları kullanmak konservenizin hava almasına ve sızıntı yapmasına sebep olabilir. Kapak iyi kapanmamışsa konservenize mikroorganizmalar üreyebilir. Ayrıca eski kapaktaki pas veya mikroplar konservenizin bozulmasına sebep olabilir. Her seferinde yeni kapak kullanmak olası riskleri azaltmanıza katkı sağlar.

Doğru sıcaklık ve sürede kaynatın
Konservelerde zehirlenmeye sebep olan mikroorganizmalar toksik etkisi çok yüksek maddeler oluşmasına sebep olur. Bu maddeler çok düşük dozlarda bile can güvenliğini tehdit edebilir. Bu riski önlemek için konserve yapılacak sebzelerdeki mikroorganizmaların ısıyla etkisiz hâle getirilmesi gerekir. Yaygın olarak konservesi yapılan domates gibi asitli sebzelerin 15-20 dakika süre ile kaynatılması önemli.

Konserve domatesten zehirlenerek hayatını kaybetti! Meğer hazırlarken bu hatayı yapmış… - Resim : 2

Kavanozları kaynatın
Konserve yapımında kullanacağınız kavanozları ve kapaklarını kullanmadan önce 15-20 dakika kaynatarak sterilize edin ve kullanana kadar temiz bir zemin üzerine ters çevrilmiş hâlde muhafaza edin. Kavanozlar soğumadan mutlaka konserve yapmak istediğiniz ürünlerle doldurun.

Konserveleri soğukta muhafaza edin
Bozulmaya sebep olan bakteriler uygun sıcaklıkta hızlı bir şekilde çoğalabilir. Hazırladığınız konservelerde bu bakterilerin gelişmesini önlemek için konservelerin yapıldıktan sonra tüketim aşamasına kadar 10 derecenin altındaki sıcaklıklarda muhafaza edilmesi risklerin azaltılmasına yardımcı olur.

Şüpheli konserveleri tüketmeyin
Konserveyi tüketmeden önce dış görüntüsünü kontrol etmeniz önemli bir adım. Konservenizde küflenme ya da köpürme belirtileri, kapakta şişme(bombaj) veya sızıntı var ise asla tüketmeyin! Açtığınızda normal olmayan, ekşi ve keskin bir koku yayılan konservelerin de tüketilmemesi gerekir. Şüpheli olduğunu düşündüğünüz konservelerin tadına bakılması bile tehlikeli olabilir.

Tüketmeden önce kaynatın
Konservelerde risk oluşturan botulinum toksini 80 derecede 10 dakika ısı uygulandığında etkisini kaybedebilir. Bu nedenle konservenizi tüketmeden önce en az 10 dk kaynatarak risklere karşı ilave bir tedbir alabilirsiniz.

Son Dakika Haberleri