22 Eylül 2024 Pazar
İstanbul 20°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Konserve hazırlarken bu hataları herkes yapıyormuş! Çoğu kişinin zehirlenmesinin sebebi…

Kış hazırlıklarının büyük bir kısmını oluşturan konserve gıdalar, evde uygun şekilde hazırlanmadığı takdirde ölümcül sağlık riski taşıyor. İşte konserveleri güvenli bir şekilde hazırlamak için kaçınmanız gereken hatalar...

Konserve hazırlarken bu hataları herkes yapıyormuş! Çoğu kişinin zehirlenmesinin sebebi…
A+ A-

Konserve, mevsiminde yaz sebzelerinin tadını çıkarmanın en popüler kış yollarından biridir. Ancak yaygın olarak tüketilen konserve yiyecekler, yanlış pişirilirse ölümcül olabilir. Konserve gıdalardan zehirlenmeyi önlemek için birkaç noktaya dikkat ederek sağlığınızı koruyabilirsiniz. Bu hataları inceleyelim.

Konserve hazırlarken bu hataları herkes yapıyormuş! Çoğu kişinin zehirlenmesinin sebebi…

Kullanmayı planladığınız malzemeleri iyice yıkayın

Konserve gıda zehirlenmesine neden olan mikroorganizmalar toprakta doğal olarak bulunur ve toprakta yetişen sebzelere yayılır. Konserve için kullanılan sebzelerin iyice yıkanması mikroorganizmaları azaltabilir.

Eski kapakları kullanmayın

Konserve yaparken, kutunun içine hava girmesini sağlamak ve bozulmasını ve ekşimesini önlemek için kapağını sıkıca kapattığınızdan emin olun. Eski, yıpranmış ve paslı kapaklar konserve yiyeceklerin havaya uçmasına ve sızıntı yapmasına neden olabilir. Kapakları düzgün kapatılmadığı takdirde konserve yiyeceklerde mikroorganizmalar çoğalabilir. Ayrıca eski kapaklardaki pas ve bakteriler de konservelerin bozulmasına neden olabilir. Her seferinde yeni sigorta satın alarak olası riskleri azaltırsınız.

Doğru sıcaklıkta ve zamanda pişirin

Konserve gıdalardaki toksik mikroorganizmalar oldukça toksik maddelerin üretimine neden olur. Bu maddelerin çok küçük miktarları bile can güvenliğini tehlikeye atabilmektedir. Bu riski önlemek için konserve sebzelerde bulunan mikroorganizmaların ısı ile nötralize edilmesi gerekmektedir. Teneke kutularda satılan domates gibi asitli sebzelerin 15-20 dakika kadar kaynatılması önemlidir.

Kavanozu kaynatın

Konserve yapmak için kullandığınız kavanoz ve kapakları kullanmadan önce 15-20 dakika kaynatarak sterilize edin ve kullanıma hazır oluncaya kadar temiz bir yüzeye baş aşağı koyun. Soğumadan kavanozları muhafaza etmek istediğiniz ürünle doldurun.

Konserve yiyecekleri soğuk tutun

Kolay bozulan bakteriler doğru sıcaklıkta hızla çoğalır. Pişmiş konserve gıdalarda bu bakterilerin gelişmesini önlemek için, pişirildikten sonra tüketime kadar 10 derecenin altındaki sıcaklıklarda saklayarak riski azaltabilirsiniz.

Şüpheli konserve gıdaları tüketmekten kaçının

Konserve gıdaların yemeden önce görünümünü kontrol etmek önemli bir adımdır. Küf veya kabarcık belirtileri gösteriyorsa veya kapağı şişmiş veya sızdırıyorsa konserve yiyecekleri asla yemeyin. Açıldığında alışılmadık ekşi, keskin bir koku yayan konserve yiyecekleri tüketmekten kaçının. Şüpheli olduğunu düşündüğünüz konserve yiyecekleri denemek bile tehlikeli olabilir.

Konserve hazırlarken bu hataları herkes yapıyormuş! Çoğu kişinin zehirlenmesinin sebebi…

Yemeden önce pişirin

Konserve yiyeceklerdeki potansiyel olarak tehlikeli botulinum toksini, 80 derecede 10 dakika ısıtıldığında etkinliğini kaybedebiliyor. Bu nedenle konserve yiyecekleri yemeden önce en az 10 dakika pişirerek kendinizi riskten daha da koruyabilirsiniz.

Son Dakika Haberleri