Konum vergisi uygulaması resmen başladı! Konum paylaşanlar vergi mi ödeyecek? Konum vergisi nedir, kimleri kapsıyor? İşte yanıtı...
Konum vergisi uygulaması, Resmi Gazete'de yayımlanan kararla yürürlüğe girdi. Peki, konum vergisi nedir? Kimler konum vergisi ödeyecek? İşte çok merak edilen o soruların yanıtları...


Bir süredir gündemden düşmeyen konum vergisi uygulaması, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 'Konum vergisi nedir?', 'Kimler konum vergisi ödeyecek?' sorularının yanıtları ise yurttaşlar tarafından merak edilmeye başladı. İşte yeni düzenlemenin kimleri kapsayacağının yanıtı...
KONUM VERGİSİ NEDİR?
“Esnafa konum vergisi geliyor” iddiaları kamuoyunda büyük tartışma yaratmıştı. Ancak sanıldığı gibi konum vergisi, konum paylaşan esnafı kapsamıyor. "7221 sayılı Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun" Ulusal Coğrafi Veri Sorumluluk Matrisi’nde yer alan coğrafi verileri üreterek gelir elde eden gerçek ve özel hukuk tüzel kişileri kapsıyor. Yani söz konusu vergi, herhangi bir platformda konum paylaşan bireylere yada şirketlere bir yükümlülük getirmiyor.
KİMLER KONUM VERGİSİ ÖDEYECEK?
•Ulaşım ağları ve adres verilerini toplayarak araç takip sistemleri geliştiren navigasyon firmaları
•Coğrafi yer adları, adres, uydu görüntüsü ve ulaşım ağları verilerini toplayarak otel vb. turizm tesislerine ait satış ve pazarlama faaliyetlerini gerçekleştiren seyahat acenteleri ve tur operatörleri
•Harita ve adres verilerini toplayarak dijital ortamda satış ve pazarlama faaliyetlerini gerçekleştiren e-ticaret firmaları
Bu durumda konum vergisi Google Maps, Yandex Maps, Apple Maps, Başarsoft gibi navigasyon platformlarını, araç takip yazılımlarını, uydu görüntüsü yazılımları gibi şirketlere vergi yükümlülüğü getirecek. Bu şirketlerin yeni düzenlenme ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına “İzin bedeli” adı altında lisans ödemesi yapması gerekecek.
İZİNLERİN GEÇERLİLİK SÜRESİ NE KADAR OLACAK?
Türkiye’ye ait Ulusal Coğrafi Veri Sorumluluk Matrisi kapsamındaki coğrafi verileri ticari faaliyet amacıyla toplayan, üreten, paylaşan veya satan işletmelerin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından izin belgesi alması zorunlu hale geldi. İzin belgesi 1 yıldan 5 yıla kadar geçerlilik süresiyle alınabilecek.
İzin bedeli, şirketlerin yıllık net satış tutarına göre belirlenecek. Yabancı şirketlerden bin 250 kat daha fazla ücret alınacak. İzin katsayısı bedeli 1.750 TL olarak belirlendi. Bu tutarın yıllık net satış tutarındaki kat sayı ve süre kat sayısı ile çarpımına göre belirlenmesine karar verildi.
Yerli şirketler için izin belgesi ücreti yıllık 1.750 TL’den başlayarak 1 milyon 750 bin TL’ye kadar ulaşıyor. Ödenmemesi durumunda ise 10 kata kadar, yani 17.500 TL’den 17 milyon 500 bin TL’ye kadar ceza ödemek zorunda kalacak.
Yabancı şirketlerin ödemesi gereken lisans bedelinde ise izin kat sayısı bedelinin 1.250 katı kadar ücret alınacak. Yabancı şirketlerin ödemesi gereken lisans bedeli 100 milyon TL’nin üzerine çıkabilecek.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.