Konya depreminde 66 bina hasar gördü
Konya’da dün akşam 20.43’te meydana gelen 5,1 büyüklüğündeki depremde ilk belirlemelere göre 66 bina hasar gördü. Merkezüssü Konya Meram Kızılören Mahallesi olan depremin ardından Tepekent, Kızılören, Sefaköy, Küçükmuhsine, Akpınar mahallelerinde eğitime 2 gün süre ile ara verildi. AFAD'dan yapılan açıklamada, Konya Afet Müdahale Planı'nın depremin ilk dakikasında çalışmalarına başladığı ifade edilerek, toplam 248 araç, 249 ekip ve 679 kişinin sahada olduğu belirtildi. AFAD'dan yapılan açıklamada, "Saat 20:43'de Konya'nın Meram ilçesinde 5.1 büyüklüğünde ve yerin 6.82 kilometre derinliğinde gerçekleşen deprem sonrası, sabah 07:58'e kadar 40 artçı deprem yaşanmıştır. Gece 02:38'de 3.9 büyüklüğünde bir deprem daha gerçekleşmiştir" denildi.
DIŞARIDA SABAHLADILAR
Depremin merkez üssü Kızılören Mahallesi Muhtarı Mehmet Ali Atar, mahallelinin geceyi zor geçirdiğini belirtti. Atar, "Devletimiz bütün imkanlarıyla yanımızdaydı, gereken yardımları sağladılar. Vatandaşlar depremin şokunu atlatamadı. Çoğu arabalarında yattı. Evi hasar gören 100 kişi başvurdu, çatlak olmayan ev yok" dedi. Eşi ile akşam yemeğini yedikten sonra 20 yaşındaki torunun geldiğini dile getiren Zeynep Karabıyık, torununa yemek hazırlamak için odadan çıktığı sırada sarsıntı olduğunu ifade etti. Karabıyık, "Eşime, torunuma 'Kaçın, bir şey oluyor' dedim. Kendimi dışarı attım. Şükür bu yıkıntının arasında kalmadık" dedi.
Karabıyık, gece boyunca sarsıntıların devam ettiğini söyledi. Geceyi kızının evinde geçirdiklerini dile getiren Karabıyık sözlerine şöyle devam etti: "Uyuduk mu? Sabaha kadar ağladım. Evsiz kaldım, bucaksız kaldım. 64 yaşındayım, evsiz, mülksüz kaldım. İyi kötü 45 senem geçti burada. 45 sene oldu evleneli. Sıvar, süpürür, otururdum. Hiç kimse uyumadı. Sabaha kadar bütün komşuların ışığı yandı."
‘SÜRPRİZ DEĞİL’
Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Eren, Konya'da bulunan fay hatlarının orta büyüklükte deprem üretme özelliği taşıdığını, meydana gelen depremin Konya için sürpriz olmadığını söyledi.
Eren, ilk araştırmalarını tamamladıklarını belirterek, "Bu yeni bir fay değil. 2000 yılında bu fayı haritaladık ancak 'Türkiye diri fay haritasında her fay yer almıyor. Bu fay haritası sürekli güncelleniyor, yeni faylar ekleniyor. Önümüzdeki günlerde bu fay da haritaya eklenecektir” dedi.
Söz konusu fayın orta büyüklükte, 5,5-6,5 arasında deprem üretme potansiyeli olduğunu ifade eden Eren sözlerine şöyle devam etti: “Konya bölgesindeki fayların önemli bir özelliği, deprem tekrarlanma aralıklarının binlerce, hatta belki on binlerce yıl olması. Ama bu, Konya'da hiçbir zaman deprem olmaz anlamına da gelmiyor. Diğer yerlere göre daha düşük de olsa orta büyüklükteki bir depremden Konya ilinin de etkilenme riski var. Buna göre tedbirli olmamız gerekiyor."