Konya’dan ders almadılar
Süleymancılar tarafından yönetilen Okul ve Kurs Talebelerine Yardım Derneği, 2008 yılında Konya’da yaşanan faciayla bir kere daha gündeme geldi.
Süleymancılar tarafından yönetilen Okul ve Kurs Talebelerine Yardım Derneği, 2008 yılında Konya’da yaşanan faciayla bir kere daha gündeme geldi. Konya’da 17 öğrencinin hesabı sorulmadan önceki gece Aladağ’da 11 canımız daha yandı.
Konya’nın Taşkent ilçesinde yer alan Balcılar Kasabası Okul ve Kurs Talebelerine Yardım Derneği’ne ait Özel Boğaziçi Öğrenci Yurdu’nda, 1 Ağustos 2008 sabanı LPG tankından sızan gaz, namaz için kalkan bir öğrencinin elektrik düğmesine basması sonucu patladı. Patlamanın şiddetiyle 3 katlı yurt binası yıkıldı. Olayda, 1 eğitmen ve 17 yatılı öğrenci öldü, 29 öğrenci de yaralandı.
SERBEST BIRAKILDILAR
Süleymancılarla bağlantılı derneğe ait yurdun müdürü Hüseyin Çömlek, dernek ve yurt temsilcileri Mehmet Semerci ve Mehmet Göktaş jandarma tarafından gözaltına alındı. Mehmet Göktaş, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı. Hüseyin Çömlek ve Mehmet Semerci de kısa bir süre tutuklu kaldıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere tahliye oldu.
Konya 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde 2’si kadın eğitmen, 6’sı dernek ve yurt sorumlusu, 3’ü de LPG tankını kuran ve gaz dolumu yapan şirket sorumluları olmak üzere toplam 11 tutuksuz sanığın ‘taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet vermek’ suçundan yargılandığı dava 8 yıldır sürüyor. Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Çömlek, İzzet Yanık, Abdullah Bostancı ve İbrahim Yılmaz’ın ‘taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden’ olma suçunu işledikleri anlaşıldığını ve Türk Ceza Kanunu’nun 85/2 maddesi gereğinde ‘taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak’ suçundan 3 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını istemişti. Davada olayla ilgili birbirinden farklı saptamaları olan 7 farklı bilirkişi raporu hazırlanması da tepkiye neden olmuştu.
YURT MÜDÜRÜ KUSURLU BULUNDU
Cumhuriyet Savcısı bir önceki duruşmadaki mütalaasında, olay tarihinde gerekli eğitim aldığı halde patlamanın önlenmesi için vananın kapatılması, havalandırmanın açık tutulması gibi güvenlik önlemlerini almayan yurt müdürü Hüseyin Çömlek’i, tesisatı yaptıran LPG şirketinin montaja uygunluk onayını veren yetkilisi İzzet Yanık ile teknik destek sorumlusu İbrahim Yılmaz’ın eksiklerin giderilmesi için gereken önlemleri almadıkları için kusurlu bulmuştu. Ayrıca montajı yapan firmanın yetkilisi Abdullah Bostancı’nın montajı mevzuata uygun yapmayarak kusurlu olduğu da ifade edilmişti.
3 YILDA 7 YURT YANDI
- Sivas (Mart 2013): Şarkışla Yıldırım Mahallesi’nde Cumhuriyet Üniversitesi’ne bağlı Aşık Veysel Meslek Yüksek Okulu binasının yanında özel bir yüksek öğrenim kız öğrenci yurdunun çatısında yangın çıktı. Güçlükle söndürülen yangında Şarkışla Belediyesi itfaiyesinin de yetersiz kaldığı bildirildi.
- Uşak (Mayıs 2014): Uşak merkezde bulunan 168 kız öğrencinin kaldığı özel yurtta elektrik panosundan yangın çıktı.
- Kahramanmaraş (Aralık 2015): Kahramanmaraş’ta 104 öğrenci kapasiteli öğrenci yurdunda yangın çıktı. Yurdun boş olması felaketi önledi.
- Erzurum (Aralık 2015): Erzurum’da daha önce Kuran kursu yurdu olarak kullanılan ve bir süre önce depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle boşaltılan yurt binasında yangın çıktı.
- Diyarbakır (Aralık 2015): Diyarbakır’ın Kulp ilçesine bağlı Karaağaç köyündeki yatılı Kuran kursu binasında çıkan yangında 6 erkek öğrenci hayatını kaybetti. Kursta kalan bir öğrenci, 15 gün önce de yangın çıktığını kendi imkanları ile yangını söndürdüklerini belirtti.
- Sultangazi (Mart 2016): Sultangazi’de bir derneğe ait olduğu öğrenilen yurtta yangın çıktı.
- Adana Seyhan (Ekim 2016): Adana’da özel bir kız öğrenci yurdunda yangın çıktı.