Kooperatiflere destek kadına ve ekonomiye destek
Adana, ‘Bölgesel Kooperatifler Zirvesi’ne hazırlanıyor. Çukurova Gülen Yüzler Kadın Kooperatifi Başkanı Atay, taleplerini şöyle sıraladı: İki yıl kira, elektrik, vergi giderlerden muafiyet ve kazançlar oranında taksitlendirilmiş borçlanma. Belediyelerin bir elemanın maaş ve sigortasını karşılaması
Çukurova Gülen Yüzler Kadın Kooperatifi Başkanı, Makine Mühendisi Ayşe Atay’la, Adana’da yapılacak ‘Bölgesel Kooperatifler Zirvesi’ öncesi yerelde, ülke genelinde kooperatiflerin sorunlarını konuştuk.
Atay, sözlerine “Biz kooperatif olarak çok şanslıyız. Kadını ve kooperatifleri destekleyen Çukurova Belediyesi, biz kurulurken yer verdi, beş yıllık protokol yaptık. Kira, elektrik ve su parası ödemiyoruz. Destek bulamayan kooperatifler, uygun yer bulsalar da kira sorunu yaşıyorlar. En büyük sorun, pazarlama. Kooperatiflerin ürettiklerini satacak pazar bulamadan giderlerle uğraşmaları gerekiyor” diye başladı.
DESTEK ÖNEMLİ
Desteklemelerin önemine vurgu yapan Atay şöyle devam etti:
“Biz destek aldık, diğer kooperatiflerden bize ne diyemeyiz. Biz, iki yıl kira, elektrik, vergi vs. giderlerden muafiyet ve kazançlar oranında taksitlendirilmiş borçlanma yapılabilir diyoruz. Neden derseniz, maalesef kurarken çok hevesli olup sonradan çalışamayan birçok kadın kooperatifimiz ve kadınlarımız var. Borçlu olmak, atasözümüzde olduğu gibi ‘yiğidin kamçısı’. Ödemek için gayreti ve çalışmayı tetikler diye düşünüyoruz. Biz İl Ticaret Müdürlüğü ve belediye desteği aldığımız halde, tek eleman dahi çalıştırmaya gücümüz yok. Belediyeler ayrımsız, kooperatifler de bir elemanın maaş ve sigortasını karşılasa, büyük destek olur. Çok daha fazla kadın kooperatifi kurulur, üretim artar. Her üretim, istihdam arttırılmış olur. Böylelikle çoğalan büyüyen birlikler, ekonomiye katkı sağlar.
EMEĞİ GÜVENLE PAZARLAMA
Planlamanın önemine dikkat çeken Atay, şöyle sürdürdü:
“Planlamak 'sen çalış, üret, gerisini devlete bırak; gelecek yıla hazırlan' demek. Türkiye’de eksikliğini hissettiğimiz en büyük ihtiyaçlardan biri de galiba planlama. Tarım başta olmak üzere, üretimde, sanayide, pazarlama ve satışta planlı olunca, olabilir hedeflerle daha güvenli ve istekli olarak üretiyorsun. Sürdürülebilir ekonomiyle üretimden kopmuyorsun. Salgın bir çok insanın işini, kazancını sekteye uğrattı bu da kadınları evde üretmeye, kazanç sağlayıp aileye katkı vermeye itti. Şu an kooperatifler kadınlar için, her zamankinden çok daha fazla emeğini güvenle pazarlama imkânı sağlayan yerler durumunda.”
ÜRETİP KAZANAN KADIN GÜÇLENEN KADINDIR
“Rüzgar her yönden ülkemizden ve kadınımızdan yana esiyor” diyen Atay, şöyle konuştu:
“Kadınlarımız bu rüzgârı arkalarına, devleti yanlarına aldıklarında, üretim ve pazarlama zinciri oluşur. Sadece kişilere değil, ülkeye, ekonomiye katkı sağlanmış, birlikte kazanılmış olunur. Devletin desteği, vergi muafiyeti ve pazar yaratmayla önlerinde bir şey duramaz. Kooperatifçiliğe sosyolojik olarak da bakılmalı. Üretip kazanan kadın; güçlenen, kendine güvenen kadın demektir. Kendine güvenen insan her zorluğun üstesinden gelebilir. Bu zorluklar parasızlık, değer ve saygı görmemek, hatta psikolojik ve fiziksel şiddet de olabilir. Güçlenen kadın bunların hiçbirinin kendine yapılmasına izin vermez. Üreterek kazanan kadın, ülkesine toprağına daha da çok bağlanır. Dışarıdan dayatılan ‘İzm’lerin peşine takılmaz.”
Atay, yalnız üretimle değil sosyal hayatla da yakından ilgilendiklerini vurguladı:
“Biz ayrıca Gülen Yüzler Derneği’yiz. Derneğimiz, Atatürk Yaşam Köyü’nde 2 bin 600 kadına sertifikalı eğitim verdi. Eğitimlerin yanı sıra psikolojik destek ve sohbetlerle hayatlarını daha verimli ve huzurlu yaşamalarını sağlamaya çalıştık. İlk yılımızda verdiğimiz kurslarla 120 kadına istihdam sağlayarak başarılı da olduğumuzu düşünüyoruz.”