23 Aralık 2024 Pazartesi
İstanbul 11°
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Mersin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Körfez yeşile büründü

İzmir'in Karşıyaka ilçesindeki Bostanlı sahilinde kirlilik bir kez daha deniz maruluna neden oldu. 

Körfez yeşile büründü
A+ A-

Kıyıya yakın bazı noktalarda denizin yüzeyini sudaki azot ve fosfor miktarının artmasıyla meydana gelen deniz yosunu (ulva lactuca) nedeniyle yeşile büründü. Körfezde belli dönemlerde gözlemlenen ve halk arasında "deniz marulu" olarak da bilinen deniz yosunları, yeniden ortaya çıktı. Bostanlı sahilinde kıyıya yakın bölgeler, sudaki azot ve fosfor miktarının artmasıyla yeşile büründü. İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri, yosunların temizlenmesi için çalışma yürütüyor. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ergün Taşkın, deniz yosununun özellikle endüstriyel ve tarımsal faaliyetlerin yoğun olduğu bölgelerde ortaya çıktığını söyledi.

ATIKLARA ÖNLEM ALINMALI

Karasal ortamdan yoğun şekilde besleyici element girdiği için bu fırsatçı türün hızlıca artış gösterdiğini aktaran Taşkın, şöyle konuştu:

"Artış gösterdiğinde halı gibi yüzeyi kaplıyor. Işığın suya girmesini engelliyor. Bu durum, diğer hassas türlerin gelişmesini engelleyebilir. Işığın girmesini engellediği için dip tabakada fotosentezin azalması ve bununla birlikte oksijenin azalmasına neden olabilir. Öldükleri zaman da ortamda istenmeyen bir kokuya sebep olabiliyorlar. Bu türler ortamdan toplansa dahi tekrar hızla çoğalır çünkü besleyici elementler ortamda fazladır. Önlemek için işe karasal ortamdan başlanmalı, atık suların iyi şekilde arıtılması sağlanarak besleyici elementlerin girişi önlenmelidir."

İzmir Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, sonbahar aylarının yağışsız ve ılık geçmesi nedeniyle sıcaklığı düşmeyen deniz suyunda yosunların bu yıl, geçen yıllara oranla daha fazla görüldüğü ifade edildi.

Son Dakika Haberleri ulva lactuca Prof. Dr. Ergün Taşkın