Körfezde koku arttı
İzmir Körfezi'nde hissedilen kötü koku hava sıcaklıklarının yükselmesiyle etkisini artırdı. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, sanayi atıklarının kontrolü için derelere arıtma tesisleri yapılması gerektiğini söyledi.
Kirliliğin arttığı körfezde denizin rengi kahverengiye döndü, su içindeki görüş mesafesi de azaldı. Havaların ısınması ve kirlilik nedeniyle körfezde "plankton patlaması" yaşandığını, denizin içindeki bu organizmaların bir anda çoğalmasıyla oksijen oranının azaldığını aktaran Yaşar, bu ortamda deniz marulları ve makroalglerin çürümesi sonucu kötü kokunun ortaya çıktığına işaret etti.
2002 İLE AYNI MANZARA
Çiğli'de 2002 yılında devreye alınan biyolojik arıtma tesisinin yalnızca evsel atıkları arıttığına dikkati çeken Yaşar, şunları kaydetti: "Oraya fabrika atıkları gelmiyor. Onların ayrıca arıtılması lazım. Zaten onların arıtma tesisleri var. 2002-2004 yılları arasında iyi çalıştırdılar. Körfez mavileşti ama Ahmet Piriştina'nın ölümünden sonra fabrikaların arıtma tesislerini kısmi olarak kapattıklarını düşünüyoruz. Çünkü başka türlü körfez eski haline dönemez. Şu anki manzara 2002 yılına eşit.”
İzmir Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada ise kötü kokunun Büyük Kanal Projesi'nde yağmur suyu ve kanalizasyonun aynı kanallardan akarak arıtma tesisine gitmesinden kaynaklandığı, hattın ayrıştırılması için çalışmanın sürdüğü kaydedildi. Tamamlanmasıyla oluşan koku sorununun çözüleceği ifade edildi.