Körfez’i kurtaracak işbirliği! Acil Eylem Planı için ilk adım
İzmir Körfezi'nde kirliliği durdurmak için Koordinasyon Kurulu toplandı, Ankara ve yerel yönetim ile akademi bir araya geldi. İlk açıklamalarda imar durumu, dere altına döşenen betonlara değinilmedi, iklim değişikliği ve ekosisteme dikkat çekildi.
İzmir Körfezi’nde yaşanan balık ölümleri, ilgili çevreleri harekete geçirdi. Ağır kokunun eşlik ettiği feci görüntüler, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyesini bir araya getirdi. Toplu balık ölümlerinden sonra İzmir’e gelen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum TÜBİTAK'a ait Marmara gemisi ile Körfez'de incelemelerde bulunduktan sonra ilk kez toplanan İzmir Körfezi Koordinasyon Kurulu toplantısına başkanlık etti. Toplantıda alınan kararları hayata geçirmek için ilk adım dün atıldı.
BİLİM KURULU TOPLANDI
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca oluşturulan Bilim Kurulu, acil eylem planı oluşturmak üzere ilk toplantısını gerçekleştirdi.
İzmir İktisat Kongresi binasında düzenlenen toplantının açılışında konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank, İzmir Körfezi'nde yaşanan balık ölümlerinin sadece bölgesel ekosistemi değil ülkenin biyolojik çeşitliliği, balıkçılık sektörü ve kıyı topluluklarının sürdürülebilirliği açısından da büyük bir tehdit oluşturduğunu belirtti.
Varank, "Balık ölümleri, çevresel sorunların çok boyutlu ve karmaşık doğasını bizlere bir kez daha hatırlatmaktadır. Bu olay iklim değişikliğinden su kalitesine, kentsel kirlilikten deniz ekosisteminin bozulmasına kadar birçok farklı sektörün bir araya geldiği bir krizi işaret etmektedir. Bu nedenle bu soruna karşı geliştirilecek çözümlerin bilimsel temellere dayanması ve tüm paydaşların katılımıyla uygulanması büyük bir önem taşımaktadır." dedi.
PLAN EYLÜL AYI SONUNDA
Eylül ayı sonuna kadar İzmir Körfezi'yle ilgili acil eylem planının açıklanacağını aktaran Varank, şöyle konuştu:
"Bugün burada İzmir Körfezi Koordinasyon Kurulunun ilk toplantısında alınan karar doğrultusunda Bilim Kurulu üyeleriyle çalışma gruplarını oluşturmak ve ivedi olarak eylem planı çalışmalarına başlamak üzere toplanmış bulunuyoruz. Bugün ve yarın gerçekleştireceğimiz toplantılarda bilimsel verilerin ışığında acil eylem planımızı şekillendirecek İzmir Körfezi'nin ekosistemini koruyacak ve bu tür olayların tekrar yaşanmasını önleyecek adımları belirleyeceğiz. Bakanlığımızın çevreyi koruma konusundaki kararlılığı tamdır ve buradan çıkacak sonuçların gelecek nesillerimize daha yaşanabilir bir çevre bırakma hedefimizde önemli bir rol oynayacağına da inanıyoruz."
Varank, 35 akademisyenin yer aldığı Bilim Kurulunun "İklim Değişikliği ve Doğa Temelli Çözümler Çalışma Grubu", "Atık su Altyapısı ve Dereler Çalışma Grubu" ile "Deniz Alanlarının Değerlendirilmesi ve Ekosistemin İyileştirilmesi Çalışma Grubu" olarak üç ana başlıkta çalışmalarına devam edeceğini bildirdi.
Varank, “Acil eylem planımızın uzun ve orta vadeli eylem planında kasım ayı sonunda netleşecek şekilde çalışmalarımız aralıksız bir şekilde hocalarımızla birlikte devam edecektir. Hazırlanacak eylem planı, İzmir Körfezi'mizi gelecek nesillere sağlıklı olarak aktarmak üzere gerekli adımları içerecek ve sorumlulara yol gösterecek bir kılavuz niteliğinde olacaktır." diye konuştu.
Toplantıya İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Cemil Tugay ve ilgili kurumların temsilcileri de katıldı.
35 AKADEMİSYEN KATILDI
İzmir İktisat Kongresi binasında düzenlenen toplantıda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank’ın yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ile İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, ilgili kurum temsilcileri ve 35 akademisyen yer aldı.
BİLİM HEYETİNİN ÜYELERİ
Prof. Dr. Barış Salihoğlu – Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Prof. Dr. Burcu Özsoy - TÜBİTAK MAM Başkanı, Prof. Dr. Güçlü İnsel - İstanbul Teknik Üniversitesi, Prof. Dr. Murat Gündüz - Dokuz Eylül Üniversitesi, Prof. Dr. Nuray Çağlar - İstanbul Üniversitesi, Prof. Dr. Esin Suzer - Dokuz Eylül Üniversitesi, Prof. Dr. Şükrü Beşiktepe - Dokuz Eylül Üniversitesi, Prof. Dr. Mustafa Yücel - Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Doç. Dr. Canan Eonat - Dokuz Eylül Üniversitesi, Prof. Dr. Mustafa Doğan - Dokuz Eylül Üniversitesi, Prof. Dr. İsmail Koyuncu - İstanbul Teknik Üniversitesi, Doç. Dr. Aliye Suna Erses yay - Sakarya Üniversitesi, Prof. Dr. Gökdeniz Neşer - Dokuz Eylül Üniversitesi, Prof. Dr. Melih Ertan Çınar- Ege Üniversitesi, Doç. Dr. Bergüzar Özbahçeci - İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Prof. Dr. B. Gültekin Sınır - Celal Bayar Üniversitesi, Prof. Dr. Ebru Yeşim Özkan - Katip Çelebi Üniversitesi, Prof. Dr. Ergün Taşkın - Celal Bayar Üniversitesi, Prof. Dr. Şermin Açıkçınar - Dokuz Eylül Üniversitesi (Dekan), Prof. Dr. Azize Ayol - Dokuz Eylül Üniversitesi (Dekan)
BAKANLIĞA BAĞLI BİRİMLER
TVK Genel Müdürlüğü, Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü, ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Türkiye Çevre Ajansı