Koro müziği duayenle buluşuyor
'Şeflerin Hocası' kabul edilen Bernius, AKM ve CSO yerleşkesinde düzenlenecek farklı bir konser etkinliğine katılacak. Devlet Çoksesli Korosu sanatçıları, dünyaca ünlü şef ile çalışma fırsatı bulacak
Dünyanın önemli koro ve orkestra şeflerinden biri olarak kabul edilen maestro Frieder Bernius, İstanbul ve Ankara'da bir dizi konser ve eğitim etkinliğine katılmak üzere Türkiye'ye geliyor. 14 Kasım’da İstanbul'da Atatürk Kültür Merkezi (AKM)'nde, 16 Kasım’da ise Ankara Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) Konser Salonu’ndaki konserler ve açık prova etkinlikleri müzikseverlere çok özel bir deneyim sunacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nün daveti ve ev sahipliğinde, Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçiliği ve Goethe-Institut Ankara’nın katkılarıyla düzenlenen etkinlik, Devlet Çoksesli Korosu ve Rezonans korosunun şefi Dr. Burak Onur Erdem'in girişim ve idaresinde yürütülüyor. Proje ile Devlet Çoksesli Korosu'nun genç sanatçıları ile Rezonans oda korosu, Bernius yönetiminde yoğun bir eğitim, prova ve konser deneyimi yaşayacak, uluslararası alanda bilgi ve deneyim kazanacak.
TÜRK MÜZİĞİYLE SENTEZ
Konser repertuvarındaki ilk defa çalınacak eserlerde, ney ve tambur gibi Türk müziği enstrümanları da kullanılarak bir müzikal sentez yaratılacak, Anadolu müziği ile Orta Avrupa klasik müziği unsurlarının bir birleşimi sunulacak. Programda ayrıca koro müziğinin önemli yapıtlarından sayılan Bach eserlerinden, romantik dönemden Mendelssohn eserlerine, klasik müzik tarihinde önemli bir kilometre taşını temsil eden Bruckner'in ses dünyasına kadar Alman repertuarının önemli klasiklerinin yorumlarına yer verilecek.
DÖRT BİR YANDA İZ BIRAKTI
Frieder Bernius, 1968'de Musichochschule'de eğitimi sırasında Stuttgart Oda Korosu'nu kurdu. 1977'den itibaren Frieder Bernius, SDR, WDR, NDR Korosu, RIAS Oda Korosu gibi Almanya'nın önde gelen yayın kuruluşlarının orkestraları ve korolarını yönetti, Stuttgart Barok Orkestrası ve Stuttgart Erken Dönem Müziği Festivali gibi 17. ve 18. yüzyıl müziğinin özgün icrasına odaklanan iki önemli kurumun kuruluşunda aktif olarak rol aldı.
Günümüzde Almanya'nın dört bir yanında ve Avrupa'nın önemli radyo koroları ve müzik topluluklarına konuk şef olarak davetler alan Frieder Bernius, prestijli müzik festivallerinde de yer alıyor. Bernius'un sayısı 40’ı aşan kayıtları Hollanda Edison Ödülü, Fransa'da Altın Diyapazon Ödülü gibi pek çok ödüle layık görüldü. 1993'te Federal Almanya Cumhuriyeti Liyakat Nişanı ile ödüllendirilen maestro, klasik müzik dünyasına kazandırdığı isimlerle "Şeflerin Hocası" olarak anılıyor.
KORO KÜLTÜRÜ DERNEĞİ'Nİ KURDU
Projeyi yürüten Dr. Burak Onur Erdem, İTÜ Müzik İleri Araştırmalar Merkezi Müzik Teorisi ve Şeflik bölümlerinden doktora derecesiyle mezun oldu. Graz Müzik Üniversitesi’nde Prof. Johannes Prinz ile post-doktora çalışmalarını bitirdi. 2010 yılında İstanbul merkezli oda korosu Rezonans’ı kurdu ve koroyla uluslararası alanda birçok projeye imza attı. 2013-2016 yılları arası Türkiye’nin en köklü senfonik korolarından İstanbul Avrupa Korosu’nun şefliğini yaptı. Türkiye koro müziğini uluslararası boyutta temsil edebilmek üzere 2012 yılında Koro Kültürü Derneği’ni kurdu.
2015 yılında Avrupa Koro Federasyonu’nun yönetim kuruluna seçilen ilk Türk oldu. 2018 yılında Dünya Koro Federasyonu yönetim kuruluna Avrupa temsilcisi olarak atandı. 2022 Leading Voices: Avrupa Koro Liderleri Günleri’nin müzik komisyonu başkanlığı görevini sürdüren Erdem, 2017 yılından beri Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Çoksesli Korosu’nun şefliğini yapıyor.
'ONUN VİZYONUNU DÜŞÜNMEK...'
Keman virtüözü Cihat Aşkın, 10 Kasım'da Enka Oditoryumu'nda “Atatürk'ü Düşünmek” başlıklı bir konser verecek. Aşkın'ın, Piyanist Cana Gürmen ile birlikte vereceği konserde ikili, Shubert'ten Ulvi Cemal Erkin'e kadar geniş bir repertuvara yer verecek. Saat 20:30'da başlayacak olan konserin son parçası olarak da Cihat Aşkın, bir Selanik türküsü olan Bülbülüm Altın Kafeste'yi kendi düzenlemesi ile sunacak.
Cihat Aşkın, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, konserin “anlatımlı konser” etkinliği olduğunu belirterek şunları söyledi: “Atatürk'ü bu sefer yalnızca sevdiği eserlerle anmak veya beylik laflar etmek değil ama O'nu düşünmek, O'nun vizyonunu düşünmek, nasıl hayal ettiğini düşünmek...”
Bu konser için 1927 yılında ünlü Alman piyanist Wilhelm Kempff'in Türkiye ziyareti, akabinde Atatürk'e çalması ve onunla görüşmesinden yola çıktığını belirten Aşkın, Enka Sanat'ın İstanbul'da kendine özgü bir sanat alanı yarattığını belirterek sanatseverleri 10 Kasım konserine davet etti.
'GALA KONSER' AKM'DE
Devlet Opera ve Balesi, ünlü operaların unutulmaz aryalarını seslendirileceği "Gala Konser"le yarın Atatürk Kültür Merkezi (AKM)'nde müzikseverlerle buluşacak. İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrasını Şef Zdravko Lazarov'un yöneteceği konserde başkemancı olarak Oleksandr Samoylenko sahne alacak. Konser biletleri "www.biletinial.com" ve İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB) gişelerinden alınabiliyor.
MERSİN OPERA'DAN 10 KASIM KONSERİ
Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB), Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikal edişinin 83. yılına özel "10 Kasım Atatürk'ü Anma Konseri" ile sanatseverlerin karşısına çıkacak. 10 Kasım Çarşamba saat 20.00'de Mersin Kültür Merkezi'nde verilecek konseri, orkestra şefi İbrahim Yazıcı yönetecek.
Konserde, Ludwig Van Beetoven'in "Piyano Konçertosu" ve Franz Schubert'in "8. Senfonisi" müzikseverlerin beğenisine sunulacak.