Koronavirüs aşısını 1.100 dolara test etmek için gönüllü denekler aranıyor
Küresel çapta ölümcül bir salgına dönüşen yeni tip koronavirüs ya da resmi adıyla COVID-19’a yönelik olarak geliştirilen aşıların testi için sağlıklı gönüllüler aranıyor.
Katılımcılar, 14 aylık süre zarfında 11 kez aşılanmaları halinde toplamda 1.100 dolar kazanacaklar.
Çin’in Wuhan kentinden dünyaya yayılan ve bulaştığı ülkelerde hayatı felç etme noktasına getiren yeni tip koronavirüs salgını COVID-19, büyük bir halk sağlığı sorununa dönüşmüş durumda. Virüsün genom yapısını çıkartan bilim insanları, bazı önemli ipuçlarına ulaşmalarına rağmen, enfeksiyonun henüz tedavisini bulabilmiş değil.
ABD merkezli kar amacı gütmeyen bir sağlık organizasyonu olan Kaiser Permanente’nin Seattle’daki araştırma kliniği, COVID-19’a yönelik olarak geliştirilecek aşıların deneyleri için gönüllü denekler arıyor. Klinik ortamda gönüllü ilaç denekliği yapmak isteyen 18-55 yaş grubundaki toplam 45 sağlıklı kişi, rastgele üç gruba ayrılacak ve her birine deneysel aşının farklı bir dozu verilecek.
Katılımcılar, 14 aylık süre zarfında 11 kez aşılanmaları halinde toplamda 1.100 dolar kazanacaklar. Klinik deneylere önümüzdeki hafta başlanması planlanıyor ancak test edilen aşının güvenli olup olmadığının veya insanlarda işe yarayıp yaramadığının 12 ila 18 ayda belli olacağı belirtiliyor.
Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre şu an itibarıyla dünya çapında geliştirilmekte olan 35 farklı koronavirüs aşısı bulunuyor. Bunlardan hangilerinin kesin tedavi yöntemi olacağını ise orta ve uzun vadede yapılacak klinik testlerin sonuçları gösterecek. Dünyadaki sağlık otoriteleri tarafından paylaşılan verilerine göre COVID-19, şu ana kadar küresel çapta 113 binden fazla kişiye bulaştı ve toplamda 4.009 insanın hayatını kaybetmesine neden oldu.