Köylü haczediliyor Amasya’da sebze üreticisinin aracına el konuldu
Amasya Büyükkızılca Köyü’nde sebze üreticiliği yapan Resul Bakır’ın sebze meyve taşıdığı kamyonetine, tarladan marul almaya giderken, icra memurları tarafından dün el konuldu. Sabah saatlerinde, jandarma, avukatlar ve icra memurları, köyün 1 km uzağında araçları durdurmaya başladı. Bakır’ın aracı da köy yakınında tespit edildi ve durduruldu. Bakır’ın oğlu Selahattin Bakır, kendilerine hiçbir belge gösterilmediğini belirterek, “’aracınızın bağlanması lazım’ dediler ve aracı yükleyip götürdüler.” dedi.
600 BİN, 3 YILDA 2.5 MİLYON OLDU
2018, 1019 ve 2020 yıllarında Tarım Kredi Kooperatifi’nden toplam 600 bin TL sera yapmak için kredi aldıklarını söyleyen Bakır, şu anda borcun 2 milyon 300 bine çıktığını vurguladı. Bugüne kadar 585 bin TL ödeme yaptıklarını da bildiren Bakır, “Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü ödememizin karşılığında bize dekont da vermedi. Aldığımız 600 bin liranın nasıl bu kadar yükseldiğini anlayamadık. Bu kadar yüksek bir parayı nasıl ödeyelim.” dedi.
‘FAİZ DEĞİL, BORÇLARIMIZI ÖDEYELİM’
Her yıl 200 bine yakın zarar ettiklerini, satış yapamadıklarını, gübre, mazot alamadıklarını ifade eden Selahattin Bakır, “Biz borcumuzu ödeyeceğiz. Ama faizle bu kadar artan miktarı nasıl ödeyelim. Kazanamazsak nasıl ödeyeceğiz, bilmiyoruz” diyerek yetkililere seslendi: “Faizleri silin borçlarımızı ödeyelim.”
Selahattin Bakır, icra işlemleri sırasında telefonuna da el konularak çektiği fotoğrafların silindiğini belirtti.
‘ÇÖZÜM İSTİYORUZ’
Çiftçi Dayanışma Platformu Başkanı Ömer Sarı, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’la görüşmek için Ankara yolunda olduklarını ve aldıkları habere çok üzüldüklerini belirtti. Sarı şunları söyledi: “Biz üretmek istiyoruz, biz haczedilmek istemiyoruz. Bu hacizler devam ederse, çiftçinin önü kesilirse haberlerde izlediğimiz fiyat artışları devam eder. Çiftçi üretemezse tüketici seneye her şeyi taneyle alır. Pazarda karnabahar 30 TL, bizim köyde 4 TL. Çiftçi kazanamamışken, ilaç, gübre parasını, taksitlerini ödeyememişken kamyonunu haczediyorlar. Bizi neden duymuyorlar anlam veremedik. Biz çözüm istiyoruz. Herkese af geliyor, vergiler siliniyorlar ama bizi görmüyorlar. Çiftçi borcunu rahat ödeyecek ki, önümüzdeki yıl şevkle, güler yüzle üretsin.”