‘Kralların ressamı’ Rahmi Pehlivanlı
Çok sayıda prestijli ödül, nişan ve madalyaya layık görülen ressam Rahmi Pehlivanlı'nın 24 Ağustos 1992'deki vefatının üzerinden 30 yıl geçti.
"Kralların ressamı" ismiyle anılan Pehlivanlı, yarım asrı aşan ömrüne binlerce eser sığdırdı. Resim eğitimi almadığı halde yaşadığı dönemin ünlü kral, kraliçe ve devlet adamları ile Mustafa Kemal Atatürk'ün portrelerini yaparak dünya genelinde onlarca sergi açan Rahmi Pehlivanlı, geride binlerce eser bıraktı.
Keskin'de 1926 yılında dünyaya gelen ve ilkokulu burada okuyan Rahmi Pehlivanlı, resimle ilgilenmeye başladığı Kırıkkale Askeri Ortaokulunu 1932'de bitirdi. Amatör olarak başladığı ressamlıkta, Mustafa Kemal Atatürk, IV. Murat, Fatih Sultan Mehmet, Aşık Veysel ve Nene Hatun portrelerinin yanı sıra Yavuz Zırhlısı, Kum Fırtınası, Noel Çiçekleri ve Sokak Dansçıları adlı eserlere imza atan Pehlivanlı, uluslararası sanat dünyasındaki başarıları ve kendi ekolünü yaratmasıyla dikkati üzerine çekti.
Pehlivanlı'nın, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 50. yıl dönümü dolayısıyla ülkeyi ziyarete gelen devlet adamlarıyla Atatürk'ü resmeden 16 tabloluk dizisi, 11 Aralık 1978'den itibaren Anıtkabir'de sergilenmeye başladı. İtalya'daki Accademia Universale, Pehlivanlı'ya 1981'de Roma Academico Benemerito diploması ile fahri üyelik unvanı verdi, sanatçının adına sürekli bir kürsü ayırdı.
"Renk Renk Türkiyem" koleksiyonu için ülkeyi gezen sanatçı, 1984'te öğretmen ve ressam Nurhan Pehlivanlı ile evlendi. Pehlivanlı, yarım asrı aşan ömründe Şam'dan Bağdat'a, Berlin'den Londra'ya, Lahor'dan Lagos'a yurt dışında birçok şehirde açtığı 60'ı aşkın sergide Türkiye'yi tanıttı.