Kredi çekemeyenler dikkat! Kara listeden çıkmak için önemli bir fırsat geldi...
Zamanında ödenmeyen borçlar nedeniyle bankaların kara listesine düşebilirsiniz! Kara listede olmak kredi kartı almanızı ya da kredi çekmenizi olumsuz yönde etkileyebilir. Peki kara listeden çıkmak mümkün mü?
Bankaların kara listelerine giren vatandaşlar bu durumdan kurtulmak için araştırmalar yapıyor. "Bankaların kara listesinden çıkmak için neler yapmalı?" konusuna geçmeden önce "Kara liste nedir?" ve "Neden kara listeye girilir?" sorularına cevap verelim.
BANKALARDA KARA LİSTEDEN ÇIKMAK İÇİN NE YAPILMALI?
Kara liste nedir? Kara listeye nasıl girilir?
Kara liste kısaca, kişinin yasal takip durumu olarak adlandırılır. Eğer kişi hakkında borcundan kaynaklı yasal takip süresi başlatılmış ise kara listeye girmiş olur. Fakat her geç ödenen banka borcu kişinin kara listeye girdiği anlamını taşımaz.
Eğer bankaya borcu olan kişi, taksitlerini belirlenen süre içinde ödemezse bankalar yasal takip işleminden önce kişiye borcunu ödemesi için 30 gün süre tanır. Yapılan uyarılara rağmen ödememeye devam ederse hakkında yasal takip başlatılır. Yasal takip başlatılan kişiler bankaların kara listesine girer.
Bankaların kara listesinden çıkmak için ne yapmak gerekir?
- İlk adımda borçlarınızı ve kredi kartı ödemelerinizi dikkatlice gözden geçirin. Hangi borçları ödemediğinizi ve hangi kredi kartlarını kullanmadığınızı belirlemelisiniz.
- Kara listeden çıkmak için borçlu olunan bankaya borcun tamamının ödenmesi gerekir. Bu borcu tek seferde ödemeniz işinizi kolaylaştırabilir.
- Tek seferde borcunuzu ödeyemiyorsanız bankanızla görüşüp yapılandırma kredisi çekebilirsiniz. Kredi çekerken aylık ödeme miktarını bütçenize uygun oluşturmalısınız. Çünkü kara listeden çıkabilmek için tüm ödemeleri zamanında yapmanız büyük önem taşır.
- Borçlu kişi borcunun tamamını ödedikten sonra, "Borcu yoktur." ibareli bir belge alarak, borç ödeme sürecinin bittiğini resmî olarak kanıtlayabilir. Borcunu kapatan tüketici, birçok banka tarafından 5 yıl daha kara listede tutulur. Bu süre bankanın inisiyatifinde olan bir durum.
- Pek çok bankanın sunduğu kredi risk raporu hangi borçların ödendiğini ve hangilerinin hâlâ açık olduğunu görmenizi sağlar. Kredi risk raporunuzu belirli aralıklarla kontrol edin.
- Tüketici borçlarını ödedikten sonra küçük meblağda krediler çekip ödemelerini zamanında yaparsa kara listeden çıkması daha kolay hâle gelebilir.
- Bankanıza otomatik ödeme talimatları vermeniz, ödemelerinizi gününde yapmanız ve banka hesaplarınızı aktif kullanmanız da borçlarınızı ödedikten sonra sicilinizin düzelmesine yardımcı olabilir.
- Kara listeden çıkma sürecinizi daha etkin yönetebilmek için danışmandan yardım alabilirsiniz.