Kredide 'net ihracat kriteri' sektörleri yüzde 20 zayıflatacak
İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB), bundan sonra her ayın ilk haftası sektöre öngörülebilirlik sunmak için ‘Metal Endeksi’ açıklayacak. Endeks, Dr. Can Fuat Gürlesel'in yönetiminde hayata geçirildi.


Endekse ilişkin bilgilendirme toplantısında geçen 16 ayda bin 400 firmayı ziyaret ettiklerini söyleyen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu'na, firmaların öne çıkan şikayetlerini sorduğumuzda, “En önemli çıpamız kur. Seçim sürecinde kontrollü kur rejimi sürdü. İhracatı baskılamak zorunda kaldık. Çünkü fiyat tutturamadık. Seçim sonrası toparlanma oldu. Bir diğer sorun finansmana erişim. Eximbank'a desteğinden dolayı teşekkür ediyoruz ama destekler artırılmalı. 2019-2021 döneminde yatırımlar yapıldı. Kapasite artırıldı. İşletme sermayesi ihtiyacı var. Sanayici ham maddeyi alacak finansmanı bulamaz hale geldi.”
'STOKÇU DEĞİLİZ SANAYİCİYİZ'
Finansmana erişim sıkıntısının “kredi kullanılamıyor” anlamına gelmediğini belirten Tecdelioğlu, net ihracatçı kriterinin sektörlerin finansmana erişim imkanlarını kısıtladığını vurguladı. Bunun üzerine toplantıda yer alan İDDMİB Yönetim Kurulu Üyesi Şevket Çalışkan, kamunun ihracatçıya özel finansman imkanlarından yararlanamadıklarını, “TL kredi hiç kullandırmıyorlar. Biz bu sene yüzde 20 küçüleceğiz.” diyerek ifade etti. Bunun üzerine Başkan Tecdelioğlu'na net ihracatçı kriteri yüzünden finansmana erişimde sorun yaşayan ihracatçılar düşünüldüğünde 8 bin üyeli İDDMİB'de hangi sektörlerde ne kadarlık bir daralma beklediklerini sorduğumuzda, “Bütün sektör bu durumda. Alüminyum ve bakırda net ihracatçı olamayız. Ham madde ithal ediyoruz. 100 birim ihracat için 60 birimi ithalata gidiyor. Firma ihracat yapmak zorunda ama iç pazara da ürün üretmek zorunda.” yanıtını verdi. Çalışkan da, kur artışı yüzünden önceden kullanabildikleri TL kredilerin yetersiz kaldığını da sözlerine ekledi. Endekste stokların arttığına yönelik bulgular üzerine “Stokçuluk mu var?” şeklindeki bir soruyu yanıtlayan Tecdelioğlu, “Biz sanayiciyiz. Tüccar değiliz. Bizim ham madde tutmamız lazım. Bu yıllardan beri böyledir. Finansmanın zor bulunduğu. Paranın maliyetinin yüksek olduğu dönemdeyiz. Bilakis sanayici olarak stoklarımızı azalttık.” ifadelerini kullandı.
'KOBİ'DE SINIR 1 MİLYAR TL OLMALI'
KOBİ tanımındaki değişikliğin beklentilerini karşılamadığını kaydeden İDDMİB Başkanı ve TİM Başkan Vekili Tecdeliıoğlu, “İşçi sayısı değil ama ciro düşük kaldı. Zamanın 250 milyon lirası bugünün 1 milyar lirası. KOBİ sınırı 500 milyona değil 1 milyar TL'ye çıkarılmalı.” dedi.
“TR-Metalendeks: Türkiye metal sanayi ihracat endeksi” hakkında bilgi veren Tecdelioğlu, “Metalde büyük bir oyuncu olduğumuzu özellikle bakırda, alüminyumda, dökümde, mutfakta, hırdavatta, armatürde, yapı malzemelerinde büyük bir oyuncu olduğumuzu, dünyada bu sektörlerle hizmete ve üretime devam ederken aldığımız payı artırmak için bu endeksi takip eden ihracatçımız yatırımlarını, fiyatlandırmalarını, ileriye doğru projeksiyonlarını ve katma değerli çalışmalarını bu endekse paralel olarak yapacaklar.” diye konuştu.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.