23 Aralık 2024 Pazartesi
İstanbul
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Mersin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Küçükbaş hayvancılık için 'milli seferberlik' talebi

TÜDKİYEB Genel Başkanı Çelik, Kovid-19 salgınının etkilerini azaltmak için tarım ve küçükbaş hayvancılıkta önlemler alınması gerektiğini belirterek, 'Gıdada sürdürülebilir üretim için tarımda da milli seferberlik ilan edilmeli ve Tarım Bilim Kurulu kurulmalı' dedi.

Küçükbaş hayvancılık için 'milli seferberlik' talebi
A+ A-
HABER MERKEZİ

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Çelik, Kovid-19 salgınının etkilerini azaltmak için tarım ve küçükbaş hayvancılıkta önlemler alınması gerektiğini belirterek, 'Gıdada sürdürülebilir üretim için tarımda da milli seferberlik ilan edilmeli ve Tarım Bilim Kurulu kurulmalı' dedi.

Çelik, salgınla mücadelede önem taşıyan "Evde Kal" çağrısının koyun eti talebinde azalmaya yol açtığını bildirdi. Çelik, "Salgının ekonomiye etkisi küçükbaş hayvancılık sektörüne de yansımıştır. Koyun eti daha çok lokanta ve restoranlarda tüketilir. Lokanta ve restoranların geçici olarak kapatılması, piknik ve mesire alanlarının yasaklanması ve vatandaşlarımızın evlerinden çıkmaması koyun etine olan talebi azaltmıştır" diye konuştu.

'YETİŞTİRİCİLERİN DESTENLENMESİ ŞART'

Hayvancılıkta üretimin ve pazarlamada devamlılığın çok önemli olduğunu vurgulayan Çelik, şu değerlendirmede bulundu:

"Yetiştiricilerimiz yatırımların heba olmaması adına koronavirüsün getirdiği zorluklarla mücadele etmeye çalışıyorlar. Bu ortamda başta yem fiyatları olmak üzere üretim maliyetleri artmışken, kesim fiyatlarının düşmesi, talebin de azalması yetiştiricilerimizi içinden çıkılmaz bir duruma itmektedir. Yetiştiricilerimizin desteklenmeleri şarttır. Zararına üretim yapmaya ilelebet devam edemezler. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da hemen her konuşmasında vurguladığı gibi, salgınla mücadele sürecinde, kendi kendine yeten ve üretimde kesintinin olmadığı bir ülke olmak artık daha çok önem taşımaktadır. Bu durumu devam ettirmeliyiz."

ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Çelik, yem bitkisi üretiminin artırılması için, yetiştiricilerin yem maliyetlerinin tamamının sübvanse edilmesi gerektiğini söyleyerek şöyle konuştu:

Yem bitkisi üreten yetiştiricilere faizsiz, uzun vadeli finansman sağlanmalıdır. Kuzu kesim fiyatlarına müdahale edilmeli, fiyatların üretimi etkileyecek düzeylere inmesinin önüne geçilmelidir. Et ve Süt Kurumu piyasaya müdahale etmeli, kesim çağına gelmiş hayvanların etlerini 'kavurma' gibi et ürünlerine dönüştürerek raf ömrü uzatılmalıdır. Özellikle piyasa ihtiyacının üzerindeki keçi sütü, keçi yetiştiricilerinden alınarak süt tozuna çevrilmelidir. Hayvan pazarları ile yaklaşmakta olan Kurban Bayramı nedeniyle kurban satış ve kesim yerlerindeki altyapı çalışmalarına şimdiden başlanmalıdır. Küçükbaş hayvan yetiştiricilerine yönelik sıfır faizli işletme kredileri verilmeli, sektörün finansal sorunları çözülmelidir. Hayvansal üretim yapan yetiştiricilerin kredilere başvuru koşulları kolaylaştırılmalıdır.”
Koronavirüs ekonomi Kuzu Destek Üretici Kriz küçükbaşk koyun keçi koç milli dayanışma