Kültür Sanat dünyasında 2024'ün istatistikleri paylaşıldı
Kütüphane üye sayısı 6,6 milyon kişiye çıkarken, 2 milyon 149 bin 361 seyirci tiyatroyla buluştu. Opera ve balede ise Türkiye Kültür Yolu, ulusal ve uluslararası festivallerde 134 bin 844 seyirciye, sanat sezonunda ise 613 bin 276 seyirciye ulaşıldı.


Bakanlık verilerine göre, halk kütüphanesi sayısı 1301’e ulaşırken, bu kütüphanelerin toplam kullanım alanı 735 bin metrekareye yükseldi. Kütüphane üye sayısı 6,6 milyona, kitap sayısı ise 25,8 milyona çıktı. 2024 yılı sonunda halk kütüphaneleri toplamda 38 milyon ziyaretçiyi ağırladı.
"Edebiyat Eserlerini Destek Programı" kapsamında ise 545 yeni eserin yayımı desteklenirken, derlenen kitap sayısı 105’i aştı.
TİYATRO SEYİRCİSİNDE BÜYÜK ARTIŞ
Devlet Tiyatroları, 2023-2024 sezonunda 2 milyon 149 bin 361 seyirciye ulaştı ve böylelikle tarihindeki en yüksek katılım oranına erişti. Sanatseverler 224 oyun, 737 turne ve 59 sahneyle buluştu. Yeniden hayata geçirilen "Büyük Anadolu Turnesi" ile 55 il ve 80 ilçede 41 bin 848 izleyiciye oyunlar sahnelendi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) destek çalışmaları sürerken, tiyatro festivallerinde 424 temsil ile 126 bin 163, Kültür Yolu Festivalleri kapsamında ise 60 oyunla 63 bin 518 seyirciye ulaşıldı.
OPERA VE BALEYE İLGİ ARTIYOR
Devlet Opera ve Balesi, 2024 yılında toplam 1009 temsille 613 bin 276 seyirciye ulaştı. Ayrıca Türkiye Kültür Yolu ve diğer ulusal-uluslararası festivallerde düzenlenen 148 etkinlik, 134 bin 844 izleyiciyi ağırladı.
Anadolu Opera ve Bale Festivali kapsamında 6 ilde düzenlenen 15 etkinlikte 15 bin 358 izleyiciyle buluşuldu. "Yetenek Her Yerde" projesi kapsamında ise farklı illerde 116 çocuk yetenek taramasına katıldı.
SİNEMA SEKTÖRÜNE BÜYÜK DESTEK
Sinema sektörüne yönelik 56 projeye toplam 256 milyon lira kaynak sağlanırken, yerli film gösterim desteğiyle 108 sinema salonuna 28 milyon lira katkıda bulunuldu. Sinema sektörüne verilen toplam destek tutarı ise 381 milyon lirayı buldu.
"Çocuklar İçin Gezen Sinema" projesiyle 22 il ve 150 ilçede 400 binden fazla çocuk sinemayla buluşturuldu. "Sinemaya Gitmeyen Çocuk Kalmasın" projesi kapsamında ise 100 bin çocuk ilk kez sinema deneyimi yaşadı.
YAYINCILIKTA REKOR ARTIŞ
Bakanlık açıklamasına göre, bandrollü kitap sayısı 2002’ye göre yüzde 202 oranında artışla 408 milyona ulaştı. Telif hakları alanında ise meslek birliklerinin gelirleri son 10 yılda 11 kat artarak 1 milyar 165 milyon liraya yükseldi.
2024 yılında toplam 4 bin 293 eser ve yapım tescil edildi. Tescil yapılan eserler arasında müzik albümleri, bilgisayar programları, ilim-edebiyat eserleri ve sinema filmleri ilk sıralarda yer aldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’nin kültür ve sanat alanındaki gelişimini sürdürülebilir hale getirmek ve daha geniş kitlelere ulaştırmak amacıyla projelere devam edeceğini belirtti.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.