Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesi sunuldu
Neolitik Çağ Araştırma Projesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Şanlıurfa’nın Neolitik Çağ araştırmalarıyla dünya bilim çevreleri ve dünya kamuoyuna sunulması adına başlatıldı. Projenin dünyanın en büyük arkeoloji projesi olacağı bildirildi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının 2022 yılı bütçesine ilişkin sunum yaptı. Bakanlığın bütçesi 7 milyar 109 milyon 129 bin Türk lirası olarak öngörülüyor. Bu bütçenin 5 milyar 268 milyon 110 bin Türk lirası cari bütçe, 1 milyar 841 milyon 19 bin Türk lirası ise yatırım bütçesi olarak belirlendi. Ersoy, Müzekart'lardan 12 milyonunun, müze ve ören yeri ziyaretçisiyle buluştuğunu dile getirdi.
Ersoy, 29 Ekim'de açışı yapılan İstanbul Atatürk Kültür Merkezi'ne de değinerek "AKM’yi, temeli atıldıktan 2,5 yıl sonra, rekor bir sürede hizmete aldık. Pandemi koşullarına rağmen büyük bir hızla ilerledik. Buna benzer bir yapıyı Avrupa’da 7,5 yılda tamamlayıp 866 milyon avroya mal ettiler. Biz ise AKM’yi bu maliyetin 4'te birine ve zaman olarak 3'te biri kadar bir sürede tamamladık. Mimari açıdan da eski ve özgün tasarımları koruyarak modernize ettik" ifadelerini kullandı.
KAZI ÇALIŞMALARI
Kazı ve araştırma çalışmalarına ilişkin 2020'de 502 olan sayının verilen desteklerle Ekim 2021 itibarıyla 602’ye çıkarıldığı bilgisini veren Ersoy, "2019'da 20, 2020'de 42, 2021'de ise 65 olmak üzere toplam 127 arkeolojik kazı çalışmasının, 12 ay boyunca sürdürülerek ülkenin arkeoloji alanındaki istihdamının artması sağlanmıştır" diye konuştu.
1 MİLYON BELGE AKTARILDI
Ersoy, Bakanlığının Gaziantep Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde yürüttüğü projeyle Türkiye'nin ilk milli arkeoloji enstitüsü olan "Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü"nün kurulmakta olduğunu dile getirdi. Enstitüde yer alacak arkeometri laboratuvarıyla ülkenin ilk Dijital Arkeoloji Arşivi oluşturulacağını ifade eden Ersoy, Temmuz 2020 itibarıyla 100 yıllık arşivlerin tarandığını, 1 milyon 650 bin belgenin sisteme aktarılması çalışmalarında sona gelindiğini söyledi.
İADE SÜRECİ İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
Bakanlık bünyesinde Mart 2020'de Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığı kurulduğunu, Kültür varlığı kaçakçılığının önlenmesi için İran, Romanya, Yunanistan, Bulgaristan, Çin, Peru, Türkmenistan, Özbekistan ve Amerika ile olmak üzere 9 uluslararası anlaşma imzalandığını, yeni anlaşmalar için İsviçre ve Sırbistan ile çalışmalar sürdürüldüğünü anlatan Ersoy, "Anlaşmalar önemli. Bunlar sayesinde onlarca yılı bulan iade süreçleri birkaç ay içinde sonlandırılmakta" dedi.
Ersoy, kültür kaçakçılığıyla mücadele kapsamında, bu yıl son 10 yılın en yüksek sayısına ulaşarak 525 eseri yurt dışından getirdiklerini, 2002'den itibaren yurt dışından getirilen toplam eser sayısının 4 bin 967’ye yükseldiğini ifade etti.
Ersoy, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Şanlıurfa’nın Neolitik Çağ araştırmalarıyla dünya bilim çevreleri ve dünya kamuoyuna sunulması adına Neolitik Çağ Araştırma Projesi yapıldığına dikkati çekerek şöyle devam etti:
"Bu çerçevede Taş Tepeler Projesi ile başta Karahantepe olmak üzere Göbeklitepe benzeri en az 12 alanda, öncelikle uluslararası ekipli arkeolojik kazı ve araştırmalar yapılması planlanmış; bu çalışmaların sonuçlarıyla da bölgenin ve ülkemizin kültür turizmine ivme verecek, güçlü bir destinasyon oluşturulmaya başlanmıştır. Şimdiye kadar Türkiye'nin hazırladığı en büyük uluslararası arkeoloji projesi, dünyanın da en büyük arkeoloji projesi olacak inşallah."
YAŞAYAN İNSAN HAZİNESİ SAYISI 67 OLDU
Ersoy, UNESCO nezdinde yapılan çalışmalarla Türkiye'nin, İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'ne kaydettirdiği 20 kültürel değeriyle ilk 5 ülke arasında yer aldığını söyledi. Somut Olmayan Kültürel Miras Türkiye Ulusal Envanteri'ne kayıtlı unsurun 297’ye çıkarıldığını belirten Ersoy, Yaşayan İnsan Hazineleri Türkiye Ulusal Envanteri’ne kayıtlı yaşayan insan hazinesi sayısının 67'ye yükseltildiğini sözlerine ekledi.
SİNEMA VE TİYATRO DESTEKLERİ
Bakanlıkça özel tiyatrolara verilen desteklere ilişkin bilgileri de paylaşan Ersoy, son üç yılda özel tiyatrolara toplam 80 milyon 967 bin lira destek sağlandığını, ayrıca sahne açamayan özel tiyatroları desteklemek amacıyla 1 Aralık 2020-31 Aralık 2021 tarihleri arasında Devlet Tiyatroları bünyesinde 19 ilde 24 sahnenin 504 özel tiyatroya ücretsiz olarak tahsis edildiğini bildirdi. Yerli film gösterimleri ve film projeleriyle kültürel ve sanatsal etkinliklere toplam 70 milyon 200 bin lira destek sağladıklarını dile getiren Ersoy, sinema biletleri üzerinden alınan yüzde 10 oranındaki Eğlence Vergisi'ni 31 Mayıs 2022'ye kadar sıfıra indirdiklerini anımsattı.