Kuraklık pancar rekoltesini düşürebilir
Pancar ekimi başladı, ancak kuraklık nedeni ile üretim miktarının düşmesinden endişe ediliyor. Buna yönelik çözüm önerisi ise Orta Anadolu’da yoğunlaşan üretim alanlarının kuzeydoğuya kaydırılması.
Türkiye’de en çok üretimin yapıldığı illerden Yozgat’ta şeker pancarı ekimi başladı. Bu yıl şeker pancarında 21 milyon ton rekolte beklenirken, kuraklığın rekolteyi düşürebileceği belirtildi.
Türkiye şeker raporunda, 2020/21 üretim sezonunda şeker pancarı ekim alanının 320 bin hektar, üretimin 19 milyon ton ve şeker üretiminin de 2,75 milyon ton olmasının beklendiği yer aldı. TÜİK Bitkisel Üretim İstatistikleri ise şeker pancarı üretiminin 2019 yılında 18 milyon ton olduğu, 2020 yılında ise yüzde 16,3 artışla 21 milyon ton olarak gerçekleştiğini gösterdi. 2019 yılında Türkiye’de toplam 3,1 milyon dekar alana şekerpancarı ekildiğine vurgu yapılarak, en fazla ekimin Konya, Eskişehir ve Yozgat’ta yapıldığı açıklandı.
AjansBizim’in haberine göre, Türkiye şeker pancarı ekim alanlarının 2019/20 üretim döneminde, bir önceki üretim dönemine göre yüzde 7,4 oranında arttığına dikkat çekildi. 2019/20 üretim döneminde şeker pancarı üretimi 18,1 milyon ton olarak gerçekleşti, bir önceki üretim dönemine göre yüzde 3,5 oranında artışın üretim yapan çiftçi sayısındaki artışa bağlı olduğu bildirildi. 2019’da Türkiye şeker pancarı üretiminin yaklaşık yüzde 32,5’i Konya’da, yüzde 8,5’i Eskişehir’de, yüzde 7,6’sı ise Yozgat’ta gerçekleştirildi. 2019/20 pazarlama yılında dünyada 165,5 milyon ton şeker üretildi. 2019/20 döneminde, salgın nedeniyle alınan karantina ve kısıtlama önlemlerinin şeker üretimi, tüketimi ve ticareti üzerindeki olumsuz etkileri görüldü, şeker piyasasının daralmasına sebep olduğu kaydedildi.
21 MİLYON TON ÜRÜN BEKLENİYOR
Türkiye’de şeker pancarı ekim alanı 2019/20 üretim döneminde bir önceki döneme göre yüzde 7,4 oranında, üretim ise yüzde 3,5 oranında artış gösterdi. 2020/21 üretim dönemi için şeker pancarı ekim alanlarında yüzde 2 artış öngörüldü. Yaklaşık 21 milyon ton olarak öngörülen üretim miktarında yaşanan kuraklık nedeniyle düşüş olabileceğine de dikkat çekildi. Üretimin, su kısıtı ve kuraklık etkilerinin öncelikli olarak yaşandığı Orta Anadolu illerinde yoğunlaşması, üretimdeki düşüş riskini artırdığı hatırlatılarak, üretimdeki kuraklığa bağlı olası düşüşün miktarı dış ticaret dengesini etkileyeceği bildirildi.
Hazırlanan raporda şu öneriler yer aldı: “Orta Anadolu illeri başta olmak üzere şeker pancarı üretim alanlarında kuraklığın olası etkilerini asgariye indirecek, su kullanım verimliliğini arttıracak tedbirlerinin alınması gerekmektedir. Orta uzun vadede şeker pancarı üretim alanlarının, su kısıtının nispeten daha az olduğu kuzeydoğu bölgelere kaydırılması, üretim kotalarının da uzun dönemde bu yönde belirlenmesinin doğru olacağı düşünülmektedir.”