Kuraklık tahıl ambarını vurdu! Konya'da çiftçilere tasarruf uyarısı
Yağışların düşük olması “Türkiye’nin tahıl ambarı” Konya Ovasında kuraklığa neden oldu. Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, "Belli bölgelerde tohumlarda çürüme ve tarlalarda seyrekleşme gözlemliyoruz" dedi.
2022 yılında hububat rekoltesinin yaklaşık 2,5 milyon tonun üzerinde kayıtlara geçtiği Konya Ovası’nda, son 4 aylık dönemde geçen yıla oranla yağışlarda yüzde 40’lık düşüş yaşandı. Geçtiğimiz üretim dönemine göre ise bu yıl hububat ürün ekiminde artış oldu.
HUBUBAT EKİMİ ARTTI, YAĞIŞLAR AZALDI!
Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, çiftçilerin tarlaya ektiği ürünlerin 4 aylık periyodunda yağışlardaki ciddi oranda düşüşün yaşanması beraberinde tohumlarda da bazı sorunları getirdiğini söyledi.
Kırkgöz, “Hububat alanlarında ekilişinde artış vardı ama Ekim ayından sonra bir nebze yağış aldık, daha sonrasında yağışların arkası kesildi. Hububat alanları da Konya bölgesinde büyük bir alanlık kısmı ise kıraç alandan oluşuyor. Kıraç alanlarındaki hububatlarda yağışların olmaması tohum kayıplarına neden oldu. Çiftçimiz şu anda dört gözle yağışın yağmasını bekliyor. Özellikle kar yağışı Konya ovasında çok önemli daha sonrasında yağacak yağışlarda çok önemli” dedi.
“TOHUMLARDA ÇÜRÜME, TARLALARDA SEYREKLEŞME GÖZLEMLİYORUZ”
Sulanan alanlarda herhangi bir sorun olmadığını anlatan Burak Kırkgöz, “Sulu alanlardaki ürünleri çiftçiler kendi imkanlarıyla sulayarak tohumları çıkarttı. Ama kıraç alanlardaki belli bir bölgelerimizde tohumlarda çürüme ve tarlalarda seyrekleşme gözlemliyoruz. İlerleyen dönemlerde ve önümüzdeki dönemlerde kar yağışı ve arkasından yağmurlar gelirse, hububat bu açığı kapatır. Hububat ürünleri kardeşlenerek büyüyen ürünlerdir” şeklinde konuştu.
YAĞIŞLARDA YÜZDE 40 AZALIŞ VAR
Geçtiğimiz yıla göre yağış oranlarında ciddi anlamda düşüş yaşandığını kaydeden Kırkgöz, şöyle devam etti:
“İnşallah yağmur yağar, ovada ciddi anlamda kuraklık yaşıyoruz. 4 aylık periyoda baktığımızda yüzde 40'lık bir yağış düşüşü var.
Tabii bizim bu duruma yapacağımız pek fazla bir şey yok. Bizim yapabileceğimiz tek şey suyun tasarruflu kullanılması. Konya bölgesindeki çiftçimiz bu konuda bilinçli, yer altı su kaynaklarının idareli kullanılması konusunda. İlerleyen dönemlerde bunu daha dikkatli yapmaları, daha dikkatli kullanmaları gerekiyor. Çünkü su kaynaklarımız sınırsız değil. Yılların bazen bu şekilde kurak geçtiği dönemlerde, su sıkıntıları gündeme geliyor. Özellikle bu yıl bu konulara biraz daha dikkat etmeliyiz.
Çiftçimizin sulama yaparken, bitkinin ne kadar su ihtiyacının bilerek ve bitkilerin ihtiyaç duyduğu kadar suyu zamanında vermeleri çok önemli. Hububatın yanında Konya Ovasında yeşil mahsul de ciddi anlamda ekiliyor, özellikle mısır ve pancar. Bu ürünlerde suyu çok tüketen ürünler. Bu ürünleri sulama yaparken, bölgesindeki ziraat mühendisi meslektaşlarımıza sorarak bitkinin ne zaman suya ihtiyaç duyduğunu, hangi aralıklarla sulaması gerektiğini sorarlarsa su tüketimi konusunda da tasarrufa gitmiş oluyoruz. Gereksiz, ihtiyaç olmadığı dönemlerde fazla suyun verilmesinin bitkiye herhangi bir artısı yok, aksine suyun fazla verilmesi bitkilerin kök çürüklüğü hastalıklarına neden oluyor. Bu yıl çiftçilerimizden tek beklentimiz, suyu tasarruflu kullanmaları ve suya toleranslı bitkilere biraz daha önem vermeleri.”