Kuraklık tüketimi artırdı Şanlıurfa elektriksiz kaldı! Şanlıurfa’da sulamaya elektrik engeli!
Şanlıurfa merkez, ilçe ve köylerde bir süredir her gün düzenli olarak elektrik kesintileri yaşanıyor. Kesintilerin, vatandaşların temel ihtiyaçlarını bile karşılamasını imkânsız hale getirdiği belirtiliyor


Bölgedeki dağıtım şirketi Dicle Elektrik tarafından yapılan açıklamada Şanlıurfa’da, tarımsal sulama kaynaklı elektrik tüketiminin, mart ayında son 3 yılın en yüksek seviyesine ulaştığı açıklandı. Yeraltı kuyularından su çekilerek yapılan sulama faaliyetleri, geçen yıla göre yüzde 57, önceki yıla göre ise yüzde 40’lık tüketim artışına neden oldu. Artışın temelinde ise kuraklık ve buna bağlı olarak yeraltı su kaynaklarının elektrikle çekilmesiyle yapılan sulama faaliyetleri yer alıyor. Açıklamada bu durumun sadece tüketim rakamlarını artırmakla kalmadığı, aynı zamanda şebeke üzerindeki yükü de artırdığı belirtildi.
Dağıtım bölgesindeki 143 bin çiftçiden 59 bini elektriğe dayalı sulu tarım yapıyor.
‘ELEKTRİĞE ERİŞİM RİSK ALTINA GİRİYOR’
Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Öngörülemeyen bu tarz tüketim artışları, planlamayı ve kaynak tahsisini sekteye uğratıyor. Şebekeye aşırı yük binmesi nedeniyle diğer abonelerimizin kesintisiz elektrik erişimi de risk altına giriyor.” dedi.
Arvas, kuraklık, cazibeli su kanallarının yetersizliği, artan sıcaklıklar ve her yıl derinleşen yeraltı su seviyeleri nedeniyle çiftçilerin daha fazla elektrikle sulamaya yöneldiğini vurgulayarak, şöyle devam etti: “Bu tüketim şekli hem ülke ekonomisi üzerinde mali yük oluşturuyor hem de dağıtım şebekesinin teknik sınırlarını zorluyor. Kaçak kullanımlar nedeniyle tüketim ani şekilde artıyor ve bu durum normal şartlarda sorunsuz çalışan şebekeye aşırı yük bindiriyor. Sulama dönemlerinde arıza sayıları ve bakım-onarım süreleri ciddi biçimde yükseliyor. Bu da tedarik sürekliliğinde ve hizmet kalitesinde düşüşe yol açıyor.”
BORÇLARINI ÖDEMEYEN ÇİFTÇİYE UYARI
Arvas, bölgedeki kayıp-kaçak oranının yüzde 75’lere kadar çıktığını da belirterek, “Ödeme yapmayan bu çiftçilerimize bu yıl elektrik verilmesi mümkün olmayacaktır. Bu nedenle bu çiftçilerimizin bir an önce kurumumuza başvurarak borçlarını ödemesini ve yapılandırmasını öneriyoruz.” dedi.
‘Sorun kangrenleşti’
Aydınlık’a konuşan Şanlıurfa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar, sorunun yıllardır yaşandığını ve artık kangren haline geldiğini ifade etti. İpar, “Evet, kuraklıktan dolayı elektrik tüketimi arttı. Üretici yağmuru alamayınca ister istemez yeraltı suyuna yüklenmek zorunda kaldı. Suyu kullanabilmesi için de elektrik kullanması lazım. Bu da elektrik tüketiminde artış oluşturdu.” dedi.
DESTEK BEKLERKEN YÜZDE 12,5 ZAM GELDİ
Bölge çiftçisi için elektrik fiyatlarının çok yüksek olduğunu ifade eden İpar, şöyle devam etti:
“Elektrik fiyatları zaten yüksek, devletin fiyatları revize etmesi gerekiyor. En son gelen yüzde 12,4’lük elektrik zammı, belimizi daha da büktü. Burada özellikle tarımsal sulamada kullanılan elektrikte yüzde 50 destek talebimiz olmuştu. Talebimiz karşılanmadan yüzde 12,4’lük yeni zam geldi. Bu bizi ister istemez sıkıntıya soktu.”
İpar, Dicle Elektrik tarafından yapılan ‘kaçak kullanım’ açıklamasını da şöyle değerlendirdi:
“Hiç yoktur demiyorum. Ama bunu dengelemek ve engellemek için fiyatın çiftçinin ödeyebileceği makul seviyeye indirilmesi lazım. Enerji tüketimi çok fazla ama çiftçinin bu suyu kullanmaktan başka çaresi yok. Dünyanın en pahalı sistemi elektrikle sulama sistemi. Ancak bizim bölge, sürekli kuraklıkla karşı karşıya olan bir bölge. Bu suyu kullanmak zorundayız. Üretmek istiyorsak bunu yapmak zorundayız.” Bölgede günlük 8 saate yakın elektrik kesintileri yaşandığını da belirten İpar, “Özellikle köylerde hem üretimi etkiliyor hem de hayat şartlarını. Makinelere bağlı yaşayan hastalarımız var. Yaşamın doğal kullanımı olan elektronik eşyalar kullanılamıyor. Ülke ekonomisini baltalayacak kesintiler yaşanıyor. Günlük 8 saat kabul edilecek bir kesinti değil.” diye konuştu.
Yapılması gerekenler
Hikmet İpar, kuraklığa karşı bölgede alınması gereken önlemleri de şöyle sıraladı:
“Tarımsal sulamada indirim yapılmalı.
“Sorunun köklü olarak çözülebilmesi için bölgedeki sulama projelerinin, GAP kapsamındaki Hilvan, Siverek ve Viranşehir sulama sisitemlerinin bir an önce bitmesi gerekiyor. Bu çiftçinin de maliyetini azaltacak, sulama alanlarımızı da artıracaktır. Dolayısıyla yeraltı sularını daha az tüketmiş olacağız.
“Sulama sistemlerine destek verilmesi gerekiyor. Damlama sistemlerine geçilmesi gerekiyor. Faizsiz kredi veriliyor ancak prosedür çok fazla. Bunun kolaylaştırılması lazım. Üreticinin damlama sistemlerini kullanmaya sevk edilmesi lazım.
“Güneş panellerinin özellikle kurulması gerekiyor. Bizim bölgede buna çok fazla ihtiyaç var. Hatta güneş panellerini araziye değil baraj göl sahaları üzerinde veya sulama kanalları üzerinde yaparsak hem toprak kaybını önlemiş oluruz hem de suyun buharlaşmasını önlemiş oluruz.”
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.