22 Aralık 2024 Pazar
İstanbul
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Mersin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Kurban Bayramı öncesi bu detayı atlamayın! Et yıkanır mı? Kanlı et yıkanır mı?

Son günlerde en çok merak edilen sorulardan bir kırmızı et yıkanır mı oldu? Kanlı olan eti pişirmeden önce yıkamak gerekir mi? Sizler için araştırdık.

Kurban Bayramı öncesi bu detayı atlamayın! Et yıkanır mı? Kanlı et yıkanır mı?
A+ A-

Et pişirmeden önce yıkanmalı mı, yıkanmamalı mı? Birçok evin mutfağında etler önce bir güzel yıkanıyor ardından lezzetlendirilerek pişiriliyor. Profesyonel mutfaklarda ise et kesinlikle yıkanmıyor. Yıkamak bakterileri ne kadar yok ediyor? Yıkamamak bakteri yememize mi neden oluyor? Pişirmeden önce et ve tavuk yıkanır mı?

Etleri yıkama konusunu hep beraber aydınlatalım, et ve tavuk yıkanır mı yıkanmaz mı öğrenelim.

KIRMIZI YA DA BEYAZ ET YIKANIR MI?

USDA'nin yaptığı araştırmaya göre bazı bakteriler, etlerin üzerinde sıkı sıkıya tutunabiliyor. Yani yıkama işlemi dahi bu bakterilerden kurtulmanızı sağlamıyor, aksine onlara daha hızlı çoğalma zemini hazırladığı durumlar dahi oluyor. Bu durum göz önünde bulunulduğunda beyaz et ya da kırmızı etin yıkanmaya ihtiyaç duymadığı söyleniyor.

Journal of Food Protection'ın yaptığı araştırmaya göre etin üzerindeki tüm bakterilerin yok olması ve güvenli bir biçimde tüketmek için belli bir ısıda pişirilmesi aslında yeterli. Kırmızı eti ya da beyaz eti, uygun sıcaklıklarda pişirerek bakterilerini ve mikroplarını öldürmeniz mümkün. Özellikle beyaz eti 73 derece ve üzeri ısılarda iyice pişirmek bakterileri yok etmeye yetecektir.

Bir başka inanış ise beyaz ya da kırmızı eti, sıcak suda yıkamak tüm bakterilerin yok olmasına yardımcı olduğu yönünde. Ancak yapılan araştırmalar ve şeflerin bu sorulara verdiği cevaplara göre sıcak suda yıkamak ya da sirke, karbonat gibi maddelerin desteğiyle etleri yıkamak herhangi bir faydayı beraberinde getirmiyor. Aksine sıcak suda yıkamak etin yapısını bozabiliyor.

Sirke gibi asidik yapıdaki maddeler marinasyonda kullanıldığında lezzetini artırabilir ancak eti hijyenik bir hale getirmek için tercih edilecek yöntemlerden biri değil. Karbonat - limon gibi malzemelerin birlikteliği ise etin lezzetini bozabiliyor. Bu nedenle sıcak ya da soğuk su başta olmak üzere, diğer maddelerle dahi olsa eti yıkamamak gerekiyor.

Ancak etin yıkanabileceği bazı durumlarda yok değil. Örneğin; etin üzerinde kir, yabancı madde varsa etin temiz olduğundan emin değilseniz ve kullanmak durumundaysanız yıkamanız gerekebilir.

ETİ NASIL YIKAMALIYIZ?

Yine de siz etinizi yıkamak istediniz diyelim ya da etinizin üzerinde yabancı maddeler var. Bu durumda da dikkat etmeniz gereken belli başlı noktalar mevcut. Örneğin; etin varsa tüm kanını süzdürerek yıkamaya başlamak. Tüm kanını süzdürdükten sonra soğuk suyla yıkamaya özen gösterin. Sıcak suyla yıkamak etinizin hafifçe pişmesine, doku ve kıvam kaybetmesine dahi neden olabilir.

Suyun içinde tuzla etinizi bekletmeyin. Bu da etinizin tadının bozulmasına neden olacaktır. Oda sıcaklığında üzeri açık bir biçimde eti bekletmek daha fazla bakterinin ve mikrobun çoğalmasına neden olabilir. Bu nedenle suyun içinde bekletmek istediğiniz durumlarda mutlaka ağzı kapalı bir biçimde buzdolabında bekletmeye özen gösterin.

Bu şekilde yıkadığınız etler en azından daha dikkatli bir biçimde yıkandıkları için tatları çok da bozulmadan tüketilebilir hale gelecektir.

Kaynak: Yemek.com

Son Dakika Haberleri et yıkama et yıkanır mı