23 Aralık 2024 Pazartesi
İstanbul
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Mersin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Kurduğu şirket dünya çapında ilk 500’e girdi! Girişimciliği yaşam felsefesi olarak benimsedim

Emine Yılmaz’ın 4 yıl önce Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark’ta kurduğu gıda teknoloji firması Hyggefoods, dünya çapında ilk 500 arasında yer alıyor. Azimle mücadele eden Yılmaz, ‘Küçük yaşlardan beri teşebbüsleri olan ve bu girişimcilik kasımı geliştiren biriyim. ‘ dedi

Kurduğu şirket dünya çapında ilk 500’e girdi! Girişimciliği yaşam felsefesi olarak benimsedim
A+ A-
ŞÜKRAN ULUSOY

Emine Yılmaz, İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü mezunu. Yıldız Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği ve Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümlerinde yüksek lisans yaptı. Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark’ta 2018 yılında kurduğu gıda teknoloji firması Hyggefoods, dünyanın en iyi ilk 500 start-up firmasından biri. Çok küçük yaşlardan beri bilimsel ve sanatsal projelerde çokça yer alan biri. Derin öğrenme, bilgiyi tatbik etme ve çıktıları yaşama kazandırma konularında doğal bir iç dinamizmi var. Emine Yılmaz’ın başında olduğu firma çok sayıda ödül aldı. Genç kadın mühendislerden ve teknik kadın personellerden oluşan ekibi ile kadın istihdamına yüzde 100 destek veriyor. Yılmaz ile kadın girişimciliğini konuştuk.

ZORLUKLAR ÇÖZÜM GETİRDİ

  • Girişimci olmaya nasıl karar verdiniz, hangi süreçlerden geçtiniz?

Adana doğumluyum. Üniversite eğitimim için tek başıma İstanbul'a geldiğim o günden bu yana aslında hayat benim için zorlu bir Survivor süreci gibi. Bu süreç belki benim bugün girişimcilik yolculuğumda zorluklar karşısında akıllıca, pratik, uygun bütçeli bir çözüm bulmamı kolaylaştırmış olabilir. Girişimci olmak evet bir seçim. Fakat ben çok küçük yaşlardan beri teşebbüsleri olan ve bu girişimcilik kasımı geliştiren biriyim. Olaylara ve süreçlere daha derin ve matematiksel yaklaşarak sonuç odaklı çıktılar oluşturmak bana keyif veriyor. Özellikle Türkiye'nin bir tarım ülkesi olarak ürettiği ürünleri, katma değerli değerlendirmek ve ihracat yapabilir hale getirmek benim en büyük hayalimdi. Pandemi süreci de dahil olmak üzere her durumda her gün laboratuvarıma, pilot üretim alanıma gider ve her gün bir önceki günden daha fazla ne yapabilirim diye çalışırım. Girişimciliği bir yaşam felsefesi olarak benimsemiş bulunmaktayım.

MİLLİ DEĞERLERE SAHİP YATIRIMCILARA ÇAĞRI

  • Hedefiniz nedir ve buna ulaşmanız için nelere ihtiyacınız var?

Hyggefoods bugünün ve geleceğin gıda teknolojilerini üretmek için kuruldu. Türkiye'deki geniş bitki ekosisteminden feyz alarak, sürdürebilir ve sağlıklı bitkisel bazlı gıdalar üreterek hayvansal gıdaların alternatiflerini üretmekteyiz. Hyggefoods'un ana hedefi Türkiye'yi dünyada yeni nesil bitkisel bazlı et, süt, havyar gibi gıdaların geliştirdiği ve üretildiği bir üretim üssü haline getirmektir. İTÜ Kimya Mühendisliği'ne girdiğim 2006 senesinden bu yana Türkiye'de teknoloji alanında ve üretim alanında hep farkındalık yaratacak ve ülkeye katkı sağlayacak teknolojiler üretmek hedefindeyim. YTÜ Gıda Mühendisliği yüksek lisansım ile de gıda alanında dünyada fark yaratacak faaliyetleri geliştirebilmeye odaklandım. Bugün geldiğimiz noktada Türkiye'nin ata tohumlardan, bitkisel bazlı sürdürülebilir süt ve et üretebilecek bir teknoloji geliştirmeyi başardık. TÜBİTAK destekli ve onaylı yerli teknolojimiz ile Türkiye'nin, katma değerli gıda alanında dünyada söz sahibi olan bir ülke olmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz.

Girişimimizin hız kazanması için milli değerlere sahip yatırımcılara yüksek seviyede ihtiyacımız var. Buradan da yatırımcılara çağrı yapmak isterim.

DAHA FAZLA ONAY FİLTRESİ!

  • Şirketinizin kuruluş aşamasından bugüne kadar ne gibi güçlüklerle karşılaştınız, bunları nasıl aştınız? Girişimde bulunmak isteyen kadınlarımıza neler tavsiye edersiniz?

İlk günden bu yana genç bir kadın olarak teknoloji girişimcisi olmanın kolay olmayacağının bilincindeydim. Çoğu zaman çok daha fazla onay filtresine uğradığımı düşünüyorum. Fakat bu benim yılmazlık özelliğimi etkilemedi. En zor süreçlerde dahi vakur, ılımlı, sonuç odaklı ve ülkeye olan sorumluluklarımın farkında olarak ilerliyorum. Özellikle gıda alanında teknoloji şirketi kurmak oldukça maliyetli ve fiziki bir iş. Hem maddi hem de manevi olarak zor süreçler geçirdim. Şu an geçmişe dönüp baktığımda, bu zor ama bir o kadar üretken bir yola girdiğim için çok mutluyum.

Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın, her başarılı kadının arkasında kendisi vardır derler. Kadınlarımız ne yazık ki genelde başka insanların hayallerini gerçekleştirmek için kendi hayallerinden vazgeçiyorlar. Bunu derin bir şekilde kendi içlerinde sorgulamalarını ve düşünmelerini isterim. Türkiye'de tüm vatandaşlar gibi devlet desteği eğitimini tamamlamış bir Türk kadının, ekonomiye katkı sağlamaktan kaçmaması gerektiğini düşünüyorum.

ETSİZ ET ÜRÜNÜ GELİŞTİRİYOR

Emine Yılmaz, yüksek lisans eğitiminin ardından uluslararası kimya ve gıda firmalarında teknik projelerde yaratıcı ve yürütücü mühendis olarak 10 yılı aşkın görev aldı. Girişim ekosistemi içinde çok küçük yaştan beri bilimsel ve sanatsal projelerde yer aldı.

Kurduğu Hyggefoods’ta dünyanın ilk zenginleştirilmiş bitkisel havyarını, yerli ata tohumlarından süt ve fermente süt ürünlerini, etsiz et ürünlerinin teknolojilerini üreterek, bugünün ve geleceğin stratejik gıda inovasyonlarını geliştiriyorlar. Şu an üretimini yaptığı ve yatırım ile üretilmesi planlanan birçok ürünü var. Firmada yaptığı ileri teknoloji Ar-Ge projeler ile ulusal ve uluslararası ödüllere layık görüldü. Türkiye’nin kalkınma hedefleri doğrultusunda yer alan tarım ürünlerini, üreten yerli çiftçiyi destekleyerek farklı sosyal sorumluluk projeleri yürütüyor.

Gıda Hyggefoods teknoloji girişimcilik