Kurgu görüntüler Tel Aviv'i müzakere masasına döndürdü
İsrailli kadın askerlerin 7 Ekim’deki kaçırılma görüntülerini içeren ‘kesip biçilmiş’ bir video, Savaş Kabinesi üzerindeki ateşkes anlaşması baskısını arttırdı. İsrail, müzakereleri sürdürme kararı aldı. HAMAS, ‘manipüle edilmiş’ görüntülerin ortaya çıkma zamanlamasına dikkat çekiyor
Bir süre önce duran ve arabulucu Katar'ın “tümüyle çıkmaza girdiğini” belirttiği ateşkes müzakereleri yeniden başlayacak gibi görünüyor. Rehine Aileleri Forum'u “İsrail hükümetine baskı yapmak amacıyla” çarşamba akşamı beş kadın askerin 7 Ekim'de Nahal Oz Askeri Üssü'nden kaçırılmasını gösteren görüntüleri yayınladı. Aileler adına konuşan kaçırılan askerlerden Liri Albag'ın babası Eli Albag, görüntülerin TV'de yayınlanmasından sonra İsrail halkına şu soruları sordu: “Başka ne söyleyebiliriz? Ulusu uyandırmak için başka ne yapabiliriz?” Acılı baba, Netanyahu hükümetine de seslenerek, “Bize neyi kabul etmek istediğinizi söyleyin! Başka ne istiyorsunuz? Eğer bu görüntüler de sizi etkilemezse... Elimizdeki son kurşun bu.” şeklinde konuştu.
BİR REHİNE İSRAİL ASKERİNE BİN 27 FİLİSTİNLİ MAHKUM
Eli Albag, 2006 yılında rehine alınan İsraili asker Gilad Şalit'in serbest bırakılması için anlaşmaya varılmasının “beş yıl sürdüğünü” ve onu HAMAS'tan almak için İsrail'in “çok daha fazlasını ödediğini” hatırlattı. Tel Aviv, 2011 yılında Şalit'i geri almak için bin 27 Filistinli mahkumu serbest bırakmıştı, bu isimler arasında HAMAS'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar da vardı. Albag sözlerini şu şekilde noktaladı: “Uyanın artık! 128 rehine var. Bu sayı akıl alır gibi değil. Birileri uyanmalı. Ve eğer bu da onları uyandırmazsa başka ne söyleyebilirim bilmiyorum. İsrail hükümeti bir anı bile boşa harcamamalı, bugün müzakere masasına dönmeli!”
NETANYAHU AİLELERİ REDDETTİ
Tepkiler çığ gibi büyüyünce, gözler ateşkes anlaşmasından kaçınan Netanyahu hükümetine çevrildi. Savaş Kabinesi gece geç saatlerde acil olarak toplandı ve HAMAS ile ateşkes anlaşmasına ilişkin görüşmeleri canlandırmak amacıyla İsrailli müzakerecilere yeni yönergeler sunmayı oybirliğiyle onayladı. Yönergelerin nelerden oluştuğu basınla paylaşılmadı ancak Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, “rehinelerin iadesi için müzakerelere devam edileceği” belirtildi. Edinilen bilgiye göre Rehine Aileleri Forumu, HAMAS ile müzakereleri yeniden canlandırmak için acil toplantı öncesinde Savaş Kabinesi üyeleriyle görüşme talebinde bulundu. Fakat talep, iki üyenin itirazıyla reddedildi: Başbakan Binyamin Netanyahu ve Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer.
ZAMANLAMA VE MANİPÜLASYON
Aksa Tufanı Operasyonu sırasında rehine alınan askerlerin kaçırılma videosunun tam da Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı’nın İsrailli liderler hakkında tutuklama istediği, üç Avrupa ülkesinin Filistin Devleti'ni tanıyacağını açıkladığı kısacası Tel Aviv için çemberin daraldığı bir zamanda yayınlanması HAMAS tarafında tepkiyle karşılandı. Hareket, videonun yayınlanma zamanlamasının İsrail'in Filistin direnişinin “imajını lekelemeye yönelik başarısız girişimlerinin” bir parçası olduğunu belirtti.
HAMAS, görüntülerin Gazze Tümeni karargahında görev yaparken yakalanan kadın askerleri, askeri bir bölgede gösterdiğini açıkladı. Askerlerin sivil kıyafetler içinde görünmelerinin nedeni ise saldırının gerçekleştiği 7 Ekim cumartesi günü sabah erken saatlerde izinli olmaları. Filistin direnişi videoda kullanılan “görüntülerin işgalcilerin kadın askerlere yönelik operasyonla ilgili iddia ve yalanları desteklemek üzere seçildiğine” dikkat çekti.
‘FİLİSTİNLİ SİVİLLERİ ÖLDÜREN ASKERLER’
HAMAS, İngilizce çeviride “kasıtlı çarpıtma ve manipülasyonlar” yapıldığına, altyazılarda videoda yer alan savaşçıların hiçbiri tarafından “Arapça ya da İngilizce olarak söylenmemiş kelimelerin uydurulduğunu” bildirdi. Direniş ayrıca bazı kadın askerlerde küçük kan lekeleri ya da hafif yaralanmalar görülmesine de değindi ve bunun bu tür operasyonlarda olası itiş kakışlar nedeniyle beklenen bir durum olduğunu söyledi. Açıklamada, “Video hiçbirine fiziksel saldırı yapıldığını göstermiyor aksine savaşçılar ile kadın askerler arasında herhangi bir saldırı ya da şiddet içermeyen bir konuşmayı yansıtıyor.” denildi. HAMAS, kamuoyunu ve medyayı videonun gerçekliğini incelemeye ve Filistin direnişinin imajını bozmak için manipüle edilmiş içeriklere karşı dikkatli olmaya çağırdı.
HAMAS, kadın askerlerin “halka zarar veren ve Gazze sınırında yüzlerce barışçıl göstericinin öldürülmesine neden olan operasyonlara katıldığını, buna rağmen kanıtlanmış bir kötü muamele olmadığını” belirtti. Direniş grubu açıklamasını, esir alınan kadın askerlere yapılan muameleyi İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutukluların maruz kaldığı sistematik işkence ile karşılaştırarak tamamladı.
'HAMAS'A SUNULAN BELGE DEĞİŞTİRİLMEDİ'
Londra merkezli Katar yayını Al Arabiya'ya konuşan Mısırlı kaynaklar, CNN'in çarşamba günü yayınladığı ve Mısır İstihbarat Başkan Yardımcısı Ahmed Abdül Halek'in HAMAS'a sunmadan önce İsrail'le mutabık kalınan metni “gizlice” değiştirdiği yönündeki iddiaları yalanladı. Yetkililer, “Mısır, daha sonra HAMAS tarafından onaylanan Gazze ateşkes belgesinin hiçbir hükmünü değiştirmedi.” dedi. Kahire kaynakları, Mısır'ın HAMAS'ı ateşkese uymaya ve tutukluları takas etmeye zorlama sözü verdiğini ancak Abdül Halek'in İsrail'in gelecekte Gazze'de askeri varlık bulundurma hakkını garanti altına alacak hiçbir belgeyi onaylamadığını ve yalan haberlerin Mısır'ın arabuluculuk çabalarını baltaladığını da sözlerine ekledi.
Gazete ayrıca Mısırlı arabulucuların müzakereleri yeniden başlatmak için tarafları “test ettiklerini” de aktardı. Haberde, Kahire yönetimine yakın bir kaynağın “tüm aktif taraflarla” temas kurulduğunu söylediği aktarıldı.