Kuru bezelyede ilk hasat
Yozgat’ta ilk defa deneme ekimlerinin yapıldığı kuru bezelyede hasat yapıldı.
Adana Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünce geliştirilerek tescil edilen Deren ve Irmak isimli Kuru Bezelye çeşitleri Yozgat’ta kuru ve sulu ortamlarda nisan-mayıs aylarında ekilmişti. Üretim sezonu boyunca takip edilen kuru bezelyelerin hasatları, Yozgat Tarım İl Müdürlüğü teknik personeli ve çiftçilerle birlikte yapıldı.
İl Müdürü Tanju Özkaya, bezelyenin yeşil olarak yetiştirilerek yeşil olarak tüketilebilen yemeklik bir baklagil olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Yeşil bezelyenin muhafazası ancak soğuk zincir veya konserve şeklinde yapılabilmektedir. Yeni geliştiren kuru bezelyede muhafaza ve nakliye sorunları yoktur. Tarlada nohut ve mercimekte olduğu gibi iyice kuruduktan sonra biçilerek hasat edilmekte ve kuru olarak depolanmaktadır. Bu durum hem işçilikten hem nakliyesinde hem de muhafaza ve depolanmasında çok önemli avantajlar sağlamaktadır. Yaptığımız bu ekimlerle bu kuru bezelye çeşitlerinin ilimiz ekolojik şartlarında kuru ve sulu olarak yetişme, gelişme ve verim durumlarını gözlemleyerek kayıt altına aldık. Gördük ki bu kuru bezelye çeşitleri İlimiz şartlarında kuru olarak erken ekildiği ve iyi yağış aldığı takdirde yetişebilmektedir.”