‘Beyaz altın’ hasadı başladı
Sofralarımızın değişmez yemeği kuru fasulye Konya’da hasat edilmeye başlandı. Türkiye’nin kuru fasulye merkezi Altınekin ilçesinde hasat telaşı var. Geçen yıl 91 bin dekar alanda 32 bin ton kuru fasulye üretimi gerçekleşti, bu yıl da bu rakamın tutturulacağı belirtildi
Türkiye’nin hububat ambarı Konya’da kuru fasulye hasadı devam ediyor. Konya Tarım ve Orman İl Müdürü Duran Seçen, Altınekin ilçesinde çiftçileri ziyaret ederek hasat hakkında bilgi aldı. Fasulye veriminin aşırı sıcaklara rağmen iyi olduğunu belirten Seçen, “İşçilik maliyeti ve zamandan tasarruf sağlayan ve modern tarımın vazgeçilmesi olan makineli tarımın ilimizde daha verimli kullanılması için destek, hibe ve eğitimlerimiz hız kesmeden devam etmektedir.” dedi.
‘BEYAZ ALTIN’
‘Beyaz altın’ olarak adlandırılan kuru fasulyeler tarlalardan tarım makinelerinin desteğiyle toplanıyor. Yeni sezon ürünün hasadını yerinde izleyen Tarım ve Orman İl Müdürü Duran Seçen, İlçe Müdürü Murat Harmankaya ve Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu üreticilerden bilgi aldı. Sezonun bereketli olmasını diledi.
Burada açıklama yapan Tarım ve Orman İl Müdürü Duran Seçen, “Konya kuru fasulye üretiminde Türkiye’de önemli üretim merkezlerinden biridir. 2023 yılında 91 bin dekar alanda 32 bin ton kuru fasulye üretimi gerçekleştirdik. Üretim miktarımız ile Türkiye üretim miktarının yüzde 13’lük kısmını ilimiz karşılamaktadır. Altınekin ilçemizde bin 126 dekarı tohumluk olmak üzere 9 bin 300 dekar alanda kuru fasulye üretimi yapılmaktadır.
"İlçemizde yıllara göre değişmekle birlikte ortalama kuru fasulye verimi 400 kg/dekar olarak gerçekleşmektedir. Makineli tarımın yaygınlaştığı ilimizde, üreticilerimizin kullandığı makineleri yerinde inceleyerek teknik destek vermekteyiz.
"İşçilik maliyeti ve zamandan tasarruf sağlayan ve modern tarımın vazgeçilmezi olan makineli tarımın ilimizde daha verimli kullanılması için destek, hibe ve eğitimlerimiz hız kesmeden devam etmektedir. Üreticilerimize ilimiz ve ülkemiz tarımına verdikleri katkıdan dolayı teşekkür ediyor, bu vesile ile üreticilerimize bereketli ve bol bir üretim sezonu temenni ediyorum.” dedi.
TÜRKİYE’NİN KUŞ YEMİ KONYA’DAN
Duran Seçen daha sonra kuş yemi ekili arazilerde incelemelerde bulunarak üreticilerle bilgi alışverişinde bulundu. Seçen, Türkiye’deki kuş yemlerinin yüzde 80’inin Konya’da üretildiğini hatırlatarak şunları söyledi:
“Kafes kuşlarının beslenmesinde büyük öneme sahip Türkiye kuş yemi üretiminin de yüzde 80’lik kısmı Konya’da üretilmektedir. 2023 yılında 3 bin 348 ton üretimi gerçekleşen kuş yemi, Türkiye ile birlikte dünya ülkelerine de ihraç edilerek milli gelire katkı sağlanmaktadır.
"Konya’da en fazla üretimin yapıldığı Altınekin ilçemizde bugünlerde hasadı devam eden kuş yemi çiftçilerimiz tarafından geniş alanlarda ekilmeye başlandı. İlimizde 2023 yılında 11 bin 290 dekar alanda ekilişi yapılan kuş yeminin 9 bin dekarlık kısmı Altınekin ilçemiz çiftçileri tarafından gerçekleştirilmiştir. Az su ve gübre istemesi büyük avantaj teşkil etmektedir.”