Kurultay öncesi CHP İstanbul karıştı
CHP Kurultayı öncesinde Parti Meclisi listesi üzerine ilk kavga İstanbul’da ortaya çıktı. İçlerinde ilçe başkanı ve belediye başkanlarının olduğu bir grup, 10 Aralık Hareketi’nin kurultayda seçilecek Parti Meclisi’nde etkin olma planını bozmak için harekete geçti.
CHP’de koronavirüsü nedeniyle kurultayın ertelenmesi tartışılırken, Parti Meclisi listesi girecek isimleri belirleme tartışması İstanbul örgütünü karıştırdı. İstanbul’daki bir toplantıyı Hürriyet Gazetesi Yazarı Yalçın Bayer köşesine taşıdı. Toplantının Canan Kaftancıoğlu ile yıldızları barışmayan Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu’nun daveti üzerine yapılması dikkat çekti.
Kerimoğlu’nun davetine 29 ilçe başkanının yanı sıra belediye başkanları Ali Kılıç (Maltepe), Battal İlgezdi (Ataşehir), Erdem Gül (Adalar), Turan Hançerli (Avcılar), Rıza Akpolat (Beşiktaş) ve Kemal Deniz Bozkurt (Esenyurt) katıldı. Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı ise toplantıya katılmadı.
10 ARALIK’A YAKIN İSİMLER YOK
39 ilçe içinde Kadıköy, Beylikdüzü, Küçükçekmece, Sarıyer, Beykoz, Şişli ve Üsküdar’ın ilçe başkanları gelmedi, Kartal, Büyükçekmece ve Sultanbeyli ilçe başkanları ‘mazeret’ bildirdi. Katılmayan ilçe başkanlarının bir çoğunun 10 Aralık Hareketi’nden Oğuz Kaan Salıcı ile birlikte hareket ettiği belirtildi.
KAFTANCIOĞLU KIZDI
Toplantıyı haber alan İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun düzenleyici Kerimoğlu ve toplantıya katılan ilçe başkanlarını tek arayarak tepki gösterdiği ifade edildi. Toplantıda evsahibi olarak bir konuşma yapan Kerimoğlu kendisini telefonla arayan Kaftancıoğlu’nun “Büyük kurultay öncesi il başkanının bilgisi olmadan böyle bir toplantının yapılmasını doğru bulmuyorum” dediğini aktardı.
DELEGELERİ TOPLANTIYA ÇAĞIRDI
29 ilçe başkanı ve CHP’li yedi ilçe belediye başkanının yer aldığı toplantıdan rahatsız olan İl Başkanı Kaftancıoğlu da 196 kişiden oluşan İstanbul delegeleri ile bir toplantı yapma kararı aldı. Bu toplantıda örgüte hakim olduğu mesajı vermeyi amaçlayan Kaftancıoğlu’nun İstanbul delegesini kurultayın ikinci günü yapılacak Parti Meclisi (PM) seçimlerinde birlikte hareket etme konusunda ikna etmeye çalışacağı öğrenildi.
DELEGE ÜÇE BÖLÜNDÜ
İstanbul örgütünü bilen eski bir Parti Meclisi üyesi, İstanbul delegesinin bir bütün olarak hareket etmeyeceğini ileri sürdü. Delegelenin şu anda üçe bölündüğünü belirten partili, bir kısmının Kılıçdaroğlu’nun işaretine göre hareket edeceğini, bir kısmının muhalif liste çıkarmaya çalışacağını, bir kısmının da Kılıçdaroğlu’nun altında yer alacak yönetim kadrolarının seçiminde çok seçici davranacağını ifade etti.
KAFTANCIOĞLU’NA KARŞI İMZA TOPLANABİLİR
Bakırköy Belediye Başkanı Kerimoğlu’nun düzenlediği toplantıya katılan bir partili toplantı ile ilgili şu bilgileri verdi: “Bu toplantıda partinin geleceğini konuştuk. Birlik ve beraberliğini konuştuk. Kaftancıoğlu, yeniden il başkanı seçildikten sonra örgütte kendine göre yeni bir düzen kurmaya çalışıyor. İstanbul örgütünde ‘Tek kadın’ gibi davranıyor. ‘Kurultay’da İstanbul örgütünün önerisi ile Parti Meclisi’ne girecek 20 üyeyi ben belirleyeceğim’ diyor. İlçe başkanlarını bu konuyu sormaya gerek bile duymuyor. Örgüte kendisinin de birlikte hareket ettiği 10 Aralık Hareketine yakın isimleri dayatmaya çalışıyor.
‘BİR SONRAKİ GENEL BAŞKANIN HESABI...’
“Asıl neden, Ankara’daki kurultayı dizayn etmek... Kurultay’da seçilecek Parti Meclisi’nde 10 Aralık Hareketine uygun bir yapı oluşturmak... Kemal beyden sonra kimin genel başkan olacağının hesabı da var bunun içinde. Aslında bu hareket Kemal beye karşı bir hareket...
“Örgütte Kaftancıoğlu’na karşı büyük isyan var. Son kongrede de Kılıçdaroğlu kendisine kefil olduğu için seçildi. Arkadaşlarımızın birçoğu, ‘Genel başkan istediği için kendisine oy verdik ama buna daha fazla tahammül edemeyiz’ diyor. Kurultay’dan sonra kendisini İl Başkanlığından indirmek için olağanüstü kongre için imza toplamayı düşünüyoruz.
“Toplandığımız için bize kızıyormuş... Bu tür toplantılar CHP’de gelenektir. Her kurultay öncesinde buna benzer toplantılar yapılır. Örgütten gelmediği için bunları bilmiyor. CHP kültürüne alışkın değil. Kendisi de bizi toplantıya çağırıyor. Ona, ‘CHP’de bu tür toplantılar bir gelenektir. Size karşı değil, partiyi güçlendirmek amacıyla yapılmış bir toplantıdır’ diyeceğiz.”
SEYİRCİSİZ KURULTAY OLMAZ
CHP Parti Meclisi önceki gün yaptığı toplantıda, MYK’ya koronavirüsü nedeniyle kurultayı erteleme yetkisi vermişti. Pazartesi günü toplanacak MYK’da büyük bir olasılıkla kurultay ile ilgili ertelemeye kararı alınacak. Kurultayın aynı tarihte genel merkezde seyircisiz yapılmasına ilişkin önerilere tepki gösteren bazı muhalif isimler, “Bu maç değil ki, seyircisiz yapılsın. Maçta sahada, yedekler, teknik direktörler hariç hakemlerle birlikte 25 kişi oluyor. Kurultay seyircisiz yapılsa bile salonda bin 350 delege olacak. Bu kadar kişiyi bir araya getirmenin riskini kimse olamaz. Seyircisiz kurultay olmaz. Yasal bir engel durum yoksa ertelenme kararı alınmalıdır” görüşünü savundu.