Kuyucak Kültür Evi yöresel kültürü koruyacak
Yazar Sabahattin Ali’nin “Kuyucaklı Yusuf” romanının geçtiği Kuyucak’ta, Cumhuriyet’in 100. yılı vesilesiyle açılan Kültür Evi ve Kent Müzesi yörenin kültürel değerlerini bir araya getirerek yok olmasının önüne geçecek.
Kuyucak Belediyesi ve Kültür Bakanlığının katkılarıyla kurulan Kültür Evi ve Kent Müzesi, Maden Direktörü Devineli Efendi (Özkan Ailesi)’nin 200 yıl önce iki kat üzerine inşa ettiği taş evin 2017 yılında kamulaştırılmasıyla ortaya çıktı. Aslına uygun olarak yeniden düzenlenen Kültür Evi’nde, Aydın ve Kuyucak’ın kültürel eşyaları, doğal ürünler ve mutfak kültürüne ait malzemeler bölgeden toplanarak ve vatandaşların bağışlarıyla oluşturuldu.
Kuyucak Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Hatice Yavuz, Kültür Evi ve Kent Müzesi’nin Adnan Menderes Üniversitesi ile yaptıkları işbirliği ile geliştirildiğini ve yörenin kültür ürünlerinin zaman içinde yok olmasının önüne geçeceğini belirtti. Yavuz, çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:
‘EVLERDE KALMASIN İSTEDİK’
“Aydın yöresel kültür açısından çok zengin bir ilimiz. Kuyucak da öyle. Zaman içinde değişen yaşam içinde geride bıraktığımız ürünler bu Kültür Evi sayesinde bir araya getirilerek kıymetlendiriliyor. Kısa süre içinde önemli mesafe aldık. Köylerimizden ninelerimizin çeyizlerine kadar ulaşarak onların zaman içinde yok olmasını önlüyoruz. Evimizi duyan elindeki ürünleri getirerek burada sergilenmesini sağlıyor. Ben bile annemin gelinliğini buraya getirdim. Kimisi bir işlemeyi, kimisi de bir kenara attığı 100 yıl önceki alet edavatı getirdi verdi. Derlemeyle de zenginleştiriyoruz. Köy köy geziyor ve Kültür Evimiz için malzeme topluyoruz. Çok kısa süre içinde güzel bir merkez oluşturduk. Zaman içinde burası daha da zenginleşecektir. Şu an âlimler odası, ağaçlar ve şifalı bitkiler odası, geleneksel çeyiz odası, zeybek odası, geleneksel meslekler odası, günümüz kuyumculuk odası, geleneksel mutfak odası gibi bölümler oluşturduk.
“Müze Kültür Evimizin önemli bir hizmeti de genç kuşaklara geleneksel sanatlarımızın aktarılmasını sağlamaktır. Yozlaşmanın önüne geçmeye çalışacağız. Gelecek kuşaklarımız burada geçmişimizi görerek geleceğimizi şekillendirecektir. Kuşaklar arasındaki kopukluğu önlemeye çalışıyoruz. Kültür aktarmayla ve süreklilik arz eden bir değerler bütünüdür. Belediye Başkanımız da bu konuda bize her türlü desteği veriyor. Buranın ortaya çıkmasında onun büyük katkıları var.”
‘MAHALLELERİMİZİ TEK TEK DOLAŞTIK’
Kuyucak Belediye Başkanı Mehmet Çömden, belediye olarak genç kuşaklara önem verdiklerini ve kültürel değerlerin onlar üzerinden yaşatılması için çaba gösterdiklerini belirterek, “Amacımız gençlerimizi kötü alışkanlıklardan kurtarmak. Onları korurken kültürel değerlerimizi de vermeye çalışıyoruz. Bu amaçla Kültür Evimiz ortaya çıktı.” dedi.
Çömden, çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi: “Kültür Evi ve Kent Müzesi 750 bin liraya mal oldu. 500 bin lirasını Kültür Bakanlığı karşıladı. Evimizde 28 mahallemizden toplanan malzemeler var. Geçmişteki büyüklerimizin eşyaları toplandı. Arkadaşlarımız mahallelerimizi tek tek dolaşarak yaşamlarıyla ilgili bilgiler ve malzemeler topladı ve bunları sergiledi. Gençleri, öğrencileri davet ediyoruz. Gelsinler görsünler eskiler, büyüklerimiz geçmişte nasıl yaşamış ve neler kullanmış… Bundan sonra amacımız turizm yolu oluşturmak. İnsanlar gelsin, bölgemizin turistik ve kültürel yerlerini görsünler. Bununla da turizmi hareketlendirmek istiyoruz. Başaran’da arkeolojik kazılar var. Oranın ortay acıkmasıyla ilçemiz daha da hareketlenecektir. Yöremiz, tarımsal ve bitkisel ürünler yönünden de çok zengin. Bunları da sergileyerek gelenlere sunmak istiyoruz. İnsanların Kuyucak’ı tanımasını istiyoruz.”