Kuzey cephesinde ölümcül pusu
On civarında helikopterin ölü ve yaralı askerleri tahliye etmek için olay yerine indiği belirtiliyor. İsrail basınına askeri sansür hakim. Bu arada yanan Merkava tankları sosyal medyada paylaşılıyor, kuzeye roket yağıyor
Hizbullah savaşçıları çarşamba akşamüstü, güney Lübnan'da İsrail güçlerini pusuya düşürdü. Ramya kasabası çevresinde meydana gelen olayda direnişçiler makineli tüfekler kullanarak sıfır mesafeden işgal askerleriyle yüzleşti.
Lübnan televizyonu el-Meyadin'in muhabiri, İsrail ordusunun önemli miktarda zayiat verdiğini aktardı. Ardından işgal güçlerinin bölgeyi top ateşine tuttuğunu, ölü ve yaralıları tahliye etmek için çok sayıda helikopterin bölgeye intikal ettiğini kaydetti.
Bazı İran ve Arap basın kaynaklarıyla savaş gözlemcisi sosyal medya hesapları, İsrail basınına atıfta bulunarak, bahsi geçen pusuda beş ila yedi askerin öldüğünü duyurdu. Saatler sonra çok sayıda askeri helikopterin bazı hastanelere iniş yaptığı aynı kaynaklarca doğrulandı.
Buna göre sadece Hayfa'daki Rambam Hastanesi'ne sekiz askeri helikopter indi. İsrail Kanal 13'ün olayın ardından gece saatlerinde “44 asker Rambam'a, beş asker de Beilinson'a tahliye edildi.” anonsunu geçtiği belirtildi.
İsrail askeri sansürünün güney Lübnan'da meydana gelen pusunun ayrıntılarının yayınlanmasına yasak getirdiği belirtiliyor. Olaydan bir gün önce İsrail ordusu güney Lübnan'daki çatışmalarda son 24 saate 18 askerin yaralandığını açıkladı.
ALARMA GEREK KALMADI
Kuzey İsrail perşembe gününe saat alarmı yerine siren sesleriyle uyandı. Hizbullah, Yukarı Celile bölgesine 30 roket ateşledi. Saatler önce de Kiryat Şimona yerleşimini roket salvosuyla bombaladı. KAN televizyon kanalı, kentte maddi hasar meydana geldiğini doğruladı, doğrudan isabet alan bir binada yangın çıktığını bildirdi.
Hala Kiryat Şimona'da bulunanlardan Tiberya'ya tahliye için hazırlık yapmaları istendi. Kent, Hizbullah saldırılardan en çok etkilenen yerleşimlerin başında geliyor. Safed kenti de son 24 içinde üç farklı saldırıda roketlerin hedefindeydi.
MERKAVA CAYIR CAYIR
Lübnan Direnişi ayrıca Labouneh dağlık bölgesinde bir Merkava tankını güdümlü füzeyle vurdu. Tankın yanmasına ve mürettebatının ölümüne veya yaralanmasına yol açtığını duyurdu. Merkava'nın yandığı sahneler sosyal medyada yayınlandı.
Hizbullah hemen ardından aynı bölgede ikinci bir Merkava tankını hedef aldığını ve bunun da aynı kaderi paylaştığını bildirdi. Hizbullah savaşçıları aynı gün dört farklı operasyonda güney Lübnan'da bulunan işgal birliklerini hedef aldı. Sınırın İsrail tarafındaki iki kışlayı roket salvolarıyla vurdu.
Lübnan'daki Afet Risk Yönetimi Birimi, son 24 saat içinde ülkenin farklı bölgelerine 138 hava saldırısı kaydedildiğini belirtti. Bombardımanda 17 kişi yaşamını yitirdi, 182 de yaralı olduğu aktarıldı. İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant, yerleşimciler kuzeye geri dönene kadar savaşı durdurmayacağını ve herhangi bir ateşkes müzakeresinin “ateş altında” yürütüleceğini iddia etti.
NETANYAHU RUSYA'YI KAŞIYOR
İsrail Başbakan Binyamin Netanyahu, Fransız Le Figaro gazetesine, işgal güçlerinin güney Lübnan'daki Hizbullah üslerinde yaptıkları aramalarda "son teknoloji" Rus silahları bulduğunu iddia etti. Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 2006 tarihli kararı uyarınca ülkenin ortasından geçen Litani Nehri'nin güneyinde yalnızca Lübnan ordusunun silah bulundurmasına izin verildiğini savundu.
Yabancı bir güç olan İsrail ordusunun hangi yetkiyle güney Lübnan'a girdiğini ve bahsi geçen BM kararı uyarınca Tel Aviv'e yüklenen yükümlülüklerin neden yerine getirilmediğini açıklamadı. Fransız gazeteci de kendisine bu soruları sormadı.
UNIFIL'E YENİ SALDIRI
Lübnan'daki BM misyonu (UNIFIL), bir İsrail Merkava tankının çarşamba günü Kfar Kela yakınlarındaki bir mevkide bulunan barış güçlerine ateş açtığını bildirdi. UNIFIL'den yapılan açıklamada üste bulunan iki kameranın imha edildiği ve gözlem kulesinin hasar gördüğü belirtildi.
UNIFIL'de en çok asker bulunduran Roma, misyona yönelik ilk saldırıdan beri sesini yükseltiyor. Savunma Bakanı Guido Crossetto perşembe günü Senatoya yaptığı konuşmada, İsrail'in eylemleri "kazayla ilgili değil, uluslararası hukukun ihlalidir. Uluslararası toplumun defalarca yaptığı çağrılara rağmen, çeşitli kırmızı çizgilerin aşamalı olarak aşılmasıyla karakterize edilen çok ciddi bir kriz yaşanıyor." dedi.
Crossetto sözlerini şöyle sürdürdü: "Şimdi Lübnan'dan ayrılmanın hiçbir faydası olmayacak ve belki de BM'nin güvenilirliğini, dünya krizlerinde çok taraflı çözüm olasılığını kesinlikle zayıflatacaktır." Bakan misyonun caydırıcı hale getirilmesi için güçlendirilmeli gerektiğini vurguladı.