Lavrov: Teknoloji devleri ülkelerin anayasalarını umursamıyor
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, geçen senenin Rus diplomasisi bakımından öne çıkan olaylarının değerlendirmesini yapacağını yıllık büyük basın toplantısını düzenliyor.
Rusya Dışişleri Bakanı’nın büyük basın toplantısı bu sene pandemi nedeniyle ilk defa video-konferans şeklinde düzenleniyor.
Bu seneki toplantıda, pandeminin uluslararası diplomasi üstündeki etkileri, Karabağ’da çatışmaları sona erdiren anlaşma, Belarus’taki protestolar ve bu hafta görevine başlayacak seçilmiş başkan Joe Biden döneminde ABD ile ilişkilere dair beklentilerin öne çıkması bekleniyor.
Lavrov’un her sene, yeni yılın ilk haftalarında düzenlediği basın toplantısı televizyonlardan canlı yayınlanıyor ve 1.5-2 saat sürüyor.
‘AŞI KONUSUNDA İŞ BİRLİĞİNE MAKSİMUM DÜZEYDE AÇIĞIZ’
"Rusya Devlet Başkanı (Vladimir) Putin’in ağustos ayında dünyanın ilk koronavirüs aşısı Sputnik V’nin tescilinin duyurusunu yaptığında söylediklerini yineliyoruz: Aşı konusunda işbirliğine maksimum düzeyde açığız. Rusya Doğrudan Yatırım Fonu’nun, aşının tescili konusunda yabancı partnerlere götürdüğü tekliflere olumlu yanıtlar geldiğini görüyoruz."
Rus koronavirüs aşısı Sputnik V Rusya dışında şimdiye dek Sırbistan, Arjantin, Belarus, Bolivya, Cezayir, Filistin, Venezüella ve Paraguay’da tescil edilmiş durumda. Aşının bu hafta da acil kullanım izni için iki ülkede daha tescil edilmesi bekleniyor.
‘ABD’DEKİ OLAYLAR GÖSTERDİ Kİ ANAYASA, TEKNOLOJİ DEVLERİNİN UMRUNDA DEĞİL’
"Tanık olduğumuz son olaylar gösterdi ki kendi teknoloji imparatorluklarını yaratmış olan küçük bir grup insan, ülkelerinde hangi haklara sahip olduklarını bilmek dahi istemiyor. ‘Şirket kuralları’ ismi altında kendi haklarını belirliyorlar ve ülkelerinin anayasalarını biraz bile umursamıyorlar. Bunu, ABD’de açıkça gördük. Bu durum tabii ki ciddi anlamda endişe verici."
‘BATILI SİYASETÇİLER, KENDİ KRİZLERİNİ ÖRTMEK İÇİN NAVALNIY OLAYINA SARILDI’
Rusya’da bir iç hat uçuşu sırasında zehirlendiği şüphesiyle Almanya’da tedavi gören Rus muhalif Aleksey Navalnıy’ın dün Rusya’ya dönüşünde gözaltına alınması ve bunun ardından Batılı ülkelerin de savunan Navalnıy’ın serbest bırakılması çağrıları yapmasına ilişkin soru üzerine Lavrov şunları söyledi:
"Batılı siyasetçiler kendi ülkelerindeki krizlerden dikkatleri uzaklaştırmak için Navalnıy olayına sarıldı. Batı, Rusya’ya dayanaksız bir biçimde yönelttiği hiçbir suçlamanın altını doldurmak için şimdiye dek kanıt sunabilmiş değil."
Rusya Dışişleri Bakanı sözlerini şöyle sürdürdü: “Navalnıy’ın Rusya Federasyonu’na dönüşünün haberlerine nasıl sarıldıklarını gördük, fotokopi makinasından çıkmışa benzer yorumlar birbirini izledi. Bu yorumlar neşe içinde yapıldı, zira bu durum, Batılı siyasetçilerin dikkatleri liberal kalkınma modelinin içinde bulunduğu derin krizden başka yöne çekmelerine olanak veriyordu.”