04 Ekim 2024 Cuma
İstanbul 17°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Lezzetli resimler tüm duyulara hitap ediyor

Türkiye Kültür Yolu Festivali kapsamında açılan ‘Tat ve Sanat: Lezzetli Resimler’ sergisi 6 Ekim’e kadar Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi’nde ziyaretçilerini bekliyor. Serginin küratörü Prof. Dr. Gül İrepoğlu sanatın yeme içme hallerine eşlik edebileceğini belirtti

Lezzetli resimler tüm duyulara hitap ediyor... Tat ve Sanat: Lezzetli Resimler sergisi ne zaman? Tat ve Sanat: Lezzetli Resimler sergisi nasıl?
A+ A-
KÜLTÜR SANAT SERVİSİ

Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi’nin ikinci süreli sergisi “Tat ve Sanat: Lezzetli Resimler” sanatseverleri ağırlamaya devam ediyor. 6 Ekim’e kadar ziyaret edilebilecek olan sergi doğadan, denizden, pazar yerlerinden, balıkçılardan ve sofralardan ilham alan eserleri izleyiciyle buluşturuyor.

Sergide Osman Hamdi Bey, Şeker Ahmet Paşa, Selahattin Teoman, Cevat Dereli, Hikmet Onat, Hasan Vecih Bereketoğlu ve Mehmet Muazzez gibi 90 sanatçıya ait 200’ü aşkın tablo ve heykel yer alıyor.

Müzenin 3. ve 2. katlarına yayılan sergi, tematik olarak altı bölüme ayrıldı. “Cömert Doğa” bölümünde tarla, bağ ve bahçelerdeki rengârenk ekinlerin eşsiz düzeninin ve toprağın cömertliğini şekillendiren insanın yansıtıldığı eserler bulunuyor.

“Doğa Tadında Renklerle” bölümünde doğanın hayranlık uyandıran ürünleriyle; meyveler, çiçekler ve sebzelerle bezeli natürmortla yer alırken, “Ürünler Sunulurken” bölümünde ise yaşamın kaynağı suyun, cıvıl cıvıl pazar yerlerinin, dükkânların ve sokak satıcılarının ilham verdiği eserler yer alıyor.

“Denizden Çıkan Nimet” bölümünde çeşit çeşit balıklar ve balıkçıların yer aldığı resimler bulunurken “Yemek İçin Emek” bölümünde gözü ve gönlü doyuran yemek hazırlıkları ve mutfak temalı eserler karşımıza çıkıyor.

Adını Orhan Veli’nin ünlü dizesinden alan “Cânân ki Degüstasyon’a Gelmez” bölümünde ise kahve ve çay ile kahvehaneler, gazinolar, lokantalar ve sofraları konu alan eserler izleniyor.

Müzenin ilk süreli sergisi “İstanbul’un Resmi”nde olduğu gibi, bu sergideki eserlere de edebiyatımızın usta isimlerinden şiirler ve alıntılar eşlik ediyor.

Serginin küratörlüğünü ise Prof. Dr. Gül İrepoğlu üstlendi.

Lezzetli resimler tüm duyulara hitap ediyor - Resim : 1

‘SANAT YEME İÇME HALLERİNE EŞLİK EDEBİLİR’

Kültür Yolu Festivali kapsamında açılan “Tat ve Sanat: Lezzetli Resimler” sergisi 4 Ekim (Bugün) 10:00 12:29 saatleri arasında, 5 ve 6 Ekim’de ise 12.00-19.00 saatleri arasında gezilebilecek.

“Tat ve Sanat: Lezzetli Resimler” sergisiyle ilgili konuşan İş Sanat Genel Müdürü Zuhal Üreten, “Büyük ölçüde Bankamızın Sanat Eserleri Koleksiyonu’ndan beslenen sergimizde, çok kıymetli kişi ve kurumların koleksiyonlarından ödünç eserler de yer alıyor. Kendilerine verdikleri destek için bir kez daha teşekkür ediyoruz. Sanatseverleri, kalıcı ve süreli sergilerimizi ziyaret etmek için Beyoğlu’ndaki müzemize bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Lezzetli resimler tüm duyulara hitap ediyor - Resim : 2

Prof. Dr. Gül İrepoğlu ise insanlığın yeme içme alışkanlıklarını kayıt altına eğiliminde bulunduklarını söyledi.

İrepoğlu, “Tarih boyunca insanlar kendi kültürlerinin yeme-içme alışkanlıklarını kayıt altına alma eğiliminde olmuşlardır. Yemeğe dair olguların sanat yoluyla görselliğe taşınması evrenseldir. Yeme-içme betimlemeleri insanın kendini resimle ifade etmesinin başlangıcından itibaren mevcuttur. Sanatın her dalı, yaşamın kendisine ve dolayısıyla yeme-içme hallerine eşlik edebilir” dedi.

Sergiye dair konuşan İrepoğlu, Tat ve Sanat: Lezzetli Resimler” sergisinin keyifli, düşündürücü veya anıları tetikleyici çağrışımları uyandırmayı amaçladığını belirtti.

İrepoğlu, “Bu sergi, çağımızın resim kavramı altında, iştah açıcı görünümlerin yanı sıra zaman zaman keyifli, zaman zamansa düşündürücü veya anıları tetikleyici çağrışımların; izleyende dokunma arzusu uyandıran meyve yığınlarının, kimi zaman da sebzelerin ve yeme içme ‘an’larının sanatla görselleştirilmiş hallerini yansıtıyor. Başta natürmortlar olmak üzere, yeme-içmeyle ilgili resme geçirilen betimlemelerden geniş bir seçkiyi bu sergide bir araya getirdik.” değerlendirmesini yaptı.

Sergi Sanat Festival Müze Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi