22 Kasım 2024 Cuma
İstanbul
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Lise öğrencileri zeytinyağı üretiyor

İKİNCİ Abdülhamid tarafından Bursa'da 1891'de Hamidiye Ziraat Mektebi adıyla kurulan Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde, gıda üretimiyle öğrencilerin daha donanımlı yetişmeleri sağlanıyor.

Lise öğrencileri zeytinyağı üretiyor
A+ A-

Gıda Teknolojisi alanında eğitim gören 160 öğrenci, öğretmenleriyle zeytinyağı, ayçiçeği yağı ve reçel üretiyor. Öğrenciler, kentin farklı bölgelerinden toplanan zeytinler ile okulun arazisinden hasat ettikleri ayçiçeklerinin yağını çıkarıyor. Kendi okullarında yetişen meyvelerden de reçel yapan öğrencilerin hazırladığı ürünler, doğal, katkısız ve geleneksel yöntemle üretilmesiyle öne çıkıyor.

Özel şişelerde ambalajlanıp etiketleri basılan ürünler, siparişlere göre çoğunlukla anaokullarına ulaştırılıyor.

Okul müdürü Ali Cihan, doğal, katkısız, kimyasal bulunmayan ürünler hazırlanarak ve uygulamalı eğitimle öğrencilerin sektöre hazırlandığını söyledi. Asit oranı az, soğuk sıkım zeytinyağı yaptıklarını belirten Cihan, "Çok iddialı, premium bir ürün. Bursa zeytin yetiştiriciliğinin olduğu bir bölge. Öğrenciler zeytinyağı üretimiyle de uygulamalı eğitimleriyle geleceklerinde belki bu alanda üretim yapıp ülke ekonomisine katkıda bulunurlar" dedi.

GELENEKSEL YÖNTEMLER KULLANILIYOR

Özellikle geleneksel yöntemleri benimseyerek taş değirmenlerde sıktıkları ayçiçeklerinden yağ elde ettiklerini anlatan Cihan, "Bu üretimlerde tabii ki vazgeçilmez olan, öğrenci eğitimi. Vatandaşlarımızın damak tadına uygun ayçiçeği yağını da tüketiciye sunuyoruz" ifadesini kullandı.

Cihan, okulun bahçelerinde yetişen meyvelerden reçel ürettiklerini de aktararak, "Portakalından narenciyesine, turuncundan vişnesine reçeller yapıyoruz. Bu reçeller de özellikle anaokullarımız için vatandaşlarımız için burada üretime girmiş oluyor." diye konuştu.

İSMAİL ÖZDEMİR – AA
Zeytinyağı Hamidiye Ziraat Mektebi Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Gıda Teknolojisi