Liseliler ÇEDES'in iptali için imza topluyor
'ÇEDES İptal Edilsin' imza kampanyası başlatan TLB, meydanlarda masalar açtı. Arkadaşlarından başlayarak öğretmenlerine ve velilere ulaşan gençler hem bilgilendirme yapıyor hem destek istiyor.
Din görevlilerinin değerler eğitimi adı altında ilkokul, ortaokul ve liselerde ders vermesini öngören “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum” (ÇEDES) projesine karşı liseliler harekete geçti. Türkiye Liseliler Birliği (TLB), ülke genelinde “ÇEDES İptal Edilsin” imza kampanyası başlattı. Liseliler kampanyayı daha geniş çevrelere duyurmak için illerde masalar açtı. Bir yandan kapı kapı gezerek, bir yandan da okullarındaki çalışmalarla projenin sakıncalarına yönelik bilgilendirme yapıyor. TLB, Milli Eğitim Bakanlığını projeyi derhal iptal etmeye çağırdı: “Değerler eğitimi sadece dini değerlere sıkıştırılarak, Cumhuriyet devrimimizin değerleri yok sayılarak verilemez! Değerler eğitimi Cumhuriyet değerlerimizin mirasına sahip çıkarak verilir.”
İLK GÖREV KAMPANYA
Aydınlık kampanyayı yürüten liselilere mikrofon uzattı. TLB İstanbul İl Başkanı Yiğithan Ege İrkek, göreve daha yeni başladı ve ilk işi İstanbul'daki kampanyaya önderlik etmek oldu. Öğretmenlerimizin kendi okulunda, milli-manevi kültürle, Cumhuriyet Devrimi'nin ‘fikri ve irfanı hür yurttaş’ felsefesiyle değerler eğitimini hakkıyla vereceğini vurgulayan İrkek şunları söyledi: “Gençler Mustafa Kemal’in yolunda ilerlemek istiyor. Proje milli eğitime zarar verir. Değerler eğitimi Cumhuriyet Devrimi’yle verilir. Bu eğitim ‘Manevi danışmanlık’ adı altında, çocuklara eğitim verme yetkisi bulunmayan Diyanet personelleri değil; Cumhuriyetimizin milli devrimci kültürüyle yetişmiş öğretmenlerimiz tarafından verilir. Tüm öğrenci arkadaşlarımızı, öğretmenlerimizi ve velilerimizi kampanyamıza imza vermeye çağırıyoruz.”
'ÖĞRENCİLER OKUL DIŞI EĞİTİME SÜRÜKLENİYOR'
TGB'nin Liseliden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ebda Okutur, öğrencilerin önemli bir ihtiyacı olan "değerler eğitimi"nin din eğitimine sıkıştırılmaması gerektiğini söyledi. Okutur şöyle konuştu: “MEB kendi görevi olan değerler eğitimini Diyanet'e devrederek hukuksuzluk yapmanın ötesinde bizi ihtiyacımız olan milli eğitim modelinden uzaklaştırmaktadır. MEB, bu yanlıştan derhal geri dönmelidir. Milli değerleri benimsemiş gençler yetiştirmeye ihtiyacımız varken öğrenciler okul dışında bir eğitime sürüklenerek tarikatların kucağına atılmaktadır. Eğitim sistemimizin milli temeller üstüne inşa edilmesi için bu protokollerden vazgeçin, ÇEDES'i iptal edin.”
'İLK DESTEKÇİM ÖĞRETMENİM'
TLB Uşak İl Başkanı Şahin Özyurt, projeye öğretmenlerin de karşı çıktığını belirterek şu ifadeleri kullandı: “Değerler eğitimi sınırlarında eğitime tarikatlar karıştırılarak diyanet görevlilerine devredilmesi öğretmenlerin yetkilerini azaltmaktır. İslam dinini perde yaparak öğrencilere siyasi fikir aşılamaya çalışabilirler. Bu iş tarikatlardan eğitim almaya kadar gidebilir. Bu tehlikeyi gördüğümüz için bu kampanyayı başlattık. En başta öğretmenim yanımda oldu. Öğretmenim, MEB'in kurumlarında, öğrencilere din eğitimini de ahlak eğitimini de MEB'in öğretmenlerinin vermesi gerektiğini söyledi.”
‘AMACINDAN SAPIYOR’
TLB Ankara İl Başkan Yardımcısı Nisan Oksay, değerler eğitiminin gereksinim olduğunu vurguladı. Buna rağmen projenin bu haline karşı çıktıklarını söyledi: “Aslında değerler eğitimi tüm öğrencilerin ihtiyacı olan ve okullardaki sosyal problemlerin çözümünde etkili olabilecek bir eğitim. Ancak alanında uzman eğitimciler tarafından verilirse faydamıza olur. Özellikle son dönemde bu denli ihtiyaç duyulan bu eğitim 'manevi danışman' adıyla Diyanet'e devredildiğinde ve sadece dine indirgendiğinde asıl amacından sapmakla beraber yanlış ve eksik verilecektir. Cumhuriyet devriminden ve milli değerlerden uzak bir şekilde verilmesi de mümkün değildir.”
‘EĞİTİMİ ATA’MIZDAN ALDIK’
TLB Bursa İl Başkan Yardımcısı Azra Arslan, şöyle konuştu: “Asıl Değerler Eğitimi Cumhuriyet Devrimiyle verilir. Ülkemizin kurucusu, istikbal için güneş gibi parlak bir gelecek bırakan Mustafa Kemal Atatürk'ümüzün de dediği gibi; ‘Millî ahlâkımız, medeni esaslarla ve hür fikirlerle beslenmeli ve güçlendirilmelidir.’ Düşüncelerimiz ve inançlarımız baskı altında olduğu müddetçe özgür fikir yapısına sahip olamayız, bu da bizi cahilliğin esiri haline getirir. Değerler eğitiminin dini eğitime sıkıştırılması fikri hür vicdanı hür nesiller yetiştirme amacına uygun değildir. Bu vizyonu, eğitimi Atamdan aldım o yüzden ÇEDES'in iptalini istiyorum."
KAMPANYAYA KATILDI SONRA ÜYE OLDU
TLB Muğla Üyesi Abdulkerim Koca da şu ifadeleri kullandı: “ÇEDES projesi ile öğretmen ve okul kavramları boşa çıkartılmış oluyor. Eğer eğitim verilecekse ilgili bölümlerden mezun öğretmenler verir. Hoca camide olur denildiği yerdeyiz aslında. İmam, hoca camide olur. Öğretmen okulda olur. Ben de kendimin ve arkadaşlarımın doğru bulduğu bu düşünceyi desteklemek adına bu kampanyaya imza verdim. Bu konu hakkında insanlarda bir farkındalık oluşturmak ve bunun gibi projelerde çalışmak istediğim için Türkiye Liseliler Birliği’ne üye oldum.”
'DEĞERLER EĞİTİMİNİN İÇİ BOŞALTILMAMALI'
TLB Başkanı Elif Yılmaz, “Biz İslam, hoca, imam karşıtı da ‘Değerler Eğitimi’ karşıtı da değiliz” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “Okullarda ÇEDES projesinin uygulanmasını istemeyen birçok liseli var. Biz bu kampanyayı ‘İmamlar camiye gitsin!’ diyerek kışkırtıcı bir tarzda ele almadık. Biz İslam, hoca, imam karşıtı da ‘Değerler Eğitimi’ karşıtı da değiliz. Sadece okullarımızda milli eğitim diyerek bizlere verilen eğitimin içinin boşaltılmamasının gerektiği ve layığıyla yerine getirilmesi taraftarıyız. ÇEDES projesi var oldukça milli eğitime balta vurulacaktır. Milli eğitim olmadan, milli değerleri benimsemiş gençler yetiştirilemez. Bu yüzden proje bir an önce iptal edilmeli diyoruz.”
'VELİLERDEN OLUMLU TEPKİ GELİYOR'
TLB İstanbul Sorumlusu İrfan Yiğit Şimdi de şöyle konuştu: “Biz gençler milli değerler ışığında eğitilmemiz gerektiğini, aydınlığın bu olduğunu çok iyi biliyoruz. Eğitimin tarikatlara, cemaatlere teslim edilmeyeceğinin farkındayız. Bizlerin burada yarattığı kamuoyu çok önemli. Çünkü gençler MEB’i düştüğü hezeyanlardan böyle çıkaracak. Biz de bu çerçevede hızlıca ÇEDES projesinin iptaline dair çalışmalara başladık. Öğrenci arkadaşlarımızdan, öğretmenlerimizden ve velilerden çok olumlu tepkiler geliyor. Geleceğin değerlerini gençler yaratacak. Bu yüzden yarattığımız kamuoyunu Türkiye'nin her tarafına taşımamız gerekiyor. Bu bir kıvılcıma dönecek”