Listeler Ak Parti'de huzursuzluk yarattı: Bu listelerle Meclis çoğunluğu imkansız
AK Parti milletvekili listeleri teşkilat içinde sıkıntı yarattı. Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) sunulan listelerle Meclis çoğunluğunun sağlanması “imkansız” olarak görülüyor.
14 Mayıs seçimlerine sayılı günler kala kulisler hareketlendi. Milletvekili adayı olabilmek için AK Parti'ye 6 bin 25 aday adayı başvuruda bulundu. Temayül yoklamasının ardından 14 alt komisyon aday adayları ile yüz yüze görüştü. Hazırlanan raporlar, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın başkanlığındaki üst komisyona sunuldu. Aday listelerine son şeklini vermek için Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplantılar yapıldı.
OY POTANSİYELİ TAŞIMAYAN İSİMLER
Erdoğan'ın son noktayı koyduğu listeler parti teşkilatlarında tartışma yarattı. AK Parti, listelerde “oy getirecek aday” kriterini ön sıralara koyduğunu öne sürdü. Ancak AK Partili bazı yöneticiler listelerde yer alan isimlerin bu potansiyeli taşımadığı görüşünde.
İL DIŞINDAN ADAYLAR
“Cumhurbaşkanımızın takdiri” denilerek liste krizlerinin üstü kapatılmaya çalışılsa da moraller bozuk. AK Parti kaynakları, muhalefet listelerinde sıkıntılı isimler olmasının rahatlama yarattığını da belirtiyor. İllerde listelere ilişkin vatandaşlardan çok sayıda itiraz geliyor. En büyük sıkıntı il dışından gösterilen adaylar. Vatandaşların “memleketlim olmayan benim derdimden ne anlar” siteminde bulunduğu belirtiliyor.
HEYECAN KAYBINA YOL AÇTI
Listeler AK Parti içinde heyecansızlığa da yol açtı. Adaletsiz olarak görülen listelerin sandıkta sıkıntı yaratması ihtimali öne çıkıyor. Stratejik hamleler yapılmaması eleştirisi de dile getiriliyor. Meclis'te mecburi işbirliği dönemi olacağı belirtiliyor. Bu durumda İYİ Parti'yle ittifak arayışı gündemde.
CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİ SIKINTISI
AK Parti, bu seçimde Cumhurbaşkanlığı Sisteminin getirdiği sıkıntıların daha da farkında. Dillere “küçük partilere yaradı” sitemi yerleşik hale geldi. DSP, HÜDA PAR gibi partilerin listelere girmesi “bedavadan yerleştiler” olarak değerlendiriliyor, AK Partili isimler bu durumu “vefasızlık” olarak görüyor. Oy potansiyeli olmayan partilerle ittifakın nedeni sorgulanıyor.