Lokantalarda ücretsiz ikram ediliyordu meğer tam bir şifa deposuymuş
Lokantalarda yemekten sonra ikram edilen karanfil, hoş kokusu ve faydaları ile mutfakların vazgeçilmezi. Tatlı ve reçel gibi tariflerin bir numaralı tatlandırıcısı olan karanfil o kadar şifalı ki geçmişte ilaç olarak bile kullanılmış. Peki her derde deva olan karanfilin faydaları neler? İşte yanıtı…
Günümüzde baharat olarak mutfaklarda yerini alan karanfil, karanfil ağacından elde edilen çiçek tomurcuklarının kurutulmasıyla hazırlanıyor. Hindistan’da uzun seneler alternatif tıp tedavilerinde kullanılan karanfil bu yönüyle tam bir şifa deposu. Sindirim sistemi hastalıklarından diş ağrısına kadar her derde deva olan karanfilin faydaları saymakla bitmiyor. Peki, karanfil başka nelere fayda sağlıyor? İşte şifa deposu karanfilin saymakla bitmeyen faydaları…
TAM BİR ŞİFA DEPOSU! KARANFİLİN FAYDALARI
Karanfilin en etkili faydalarından biri ağız ve diş sağlığını koruyucu özelliğe sahip olmasıdır. Bununla birlikte bağışıklık sistemini kuvvetlendiren karanfil, kemik sağlığının gelişimine katkı sağlar. Kanser, diyabet ve obezite gibi birçok hastalığa karşı faydalıdır. Vücuttaki bakteri gelişimini önleyen karanfil, karaciğer sağlığını iyileştirerek daha sağlıklı bir beden için olumlu etki yaratır. İşte karanfilin insan sağlığı için diğer faydaları:
- Antiseptik özelliği ile ağız ve diş sağlığını destekler
- Antioksidan içeriği ile hücre sağlığını korumaya yardımcı olur
- Antienflamatuar etkisi ile enfeksiyon hastalıklarının önüne geçer
- Ağrı kesici olarak kullanılır
- Sindirim sistemini destekler
- Solunum yolları enfeksiyonlarına karşı doğal bir koruyucudur
- Kan şekerini düzenler
KARANFİLİN SAÇA FAYDALARI NELERDİR? SAÇ İÇİN KARANFİL KÜRÜ NASIL HAZIRLANIR?
Antioksidan etkisiyle insan sağlığına pek çok anlamda fayda sağlayan karanfilin saç sağlığında da önemli etkileri var. A vitamini ve beta karoten içeriği ile saç derisindeki hücreleri yenileyerek saçların daha canlı ve sağlıklı olmasını sağlar. Bununla birlikte karanfil suyunun saç dökülmelerine iyi geldiği ve kepek oranını azalttığı biliniyor.
Daha sağlıklı saçlar için uzmanlar karanfil kürü yapılmasını öneriyor. Saçların gürleşmesi ve parlak bir görünüme kavuşmasını sağlayan karanfil karanfil kürü ise şu şekilde hazırlanıyor:
10-15 adet karanfil ve iki su bardağı su ile hazırlanır.
Karanfiller suya atıldıktan sonra kapağı kapalı bir şekilde kaynamaya bırakılır.
Böylece demlenen karanfil kürü soğuduktan sonra kullanım için hazır hale gelir.
Duştan çıkmadan önce karanfil kürü saçlara uygulanır ve 5-10 dakika bekletildikten sonra durulanır.
KARANFİL ÇAYI FAYDALARI NELERDİR? KARANFİL ÇAYI NASIL DEMLENİR?
Kış aylarının vazgeçilmezi karanfil çayı, günde 1-2 bardak tüketildiğinde vücuda birçok fayda sağlıyor. Yoğun bir aromaya sahip olan karanfil çayı, solunum yolları enfeksiyonları tedavisinde çok sık tüketiliyor. Antioksidan özelliği sayesinde vücuttaki toksinlerin atılmasını kolaylaştıran karanfil çayı, mide bulantısının hafiflemesine de yardımcı oluyor. Bununla birlikte hazımsızlık ve şişkinlik problemi yaşayan kişilere de karanfil çayı tüketmesi tavsiye ediliyor.
Karanfil çayı, antiseptik özelliği sayesinde ağız ve diş sağlığı konusunda fayda gösteriyor. Üstelik tam bir şifa deposu olan ve lezzeti ile de damak çatlatan karanfil çayını hazırlamak da çok kolay. 5-6 adet karanfili 1 bardak kaynamış suya atıp demleyerek bu faydalı çayı tüketmek mümkündür.
KARANFİL SUYU FAYDALARI NELERDİR?
KARANFİL SUYU NASIL YAPILIR?
Karanfil suyu doğru kullanıldığı takdirde kişilerin cilt ve saç sağlığına etki ediyor. Karanfilin kaynatılmasıyla elde edilen karanfil suyu hücrelerin daha hızlı yenilenmesini sağlıyor. Böylece daha pürüzsüz bir cilde sahip olmak mümkün oluyor. Karanfilli su düzenli kullanıldığında kırışıklıkları azaltıcı bir etkiye de sahip. Karanfil suyunun saça faydaları ise saç dökülmesini önleme ve kepek oluşumunu azaltmaya yönelik.
HASTALIKLARDAN UZAK DURMAK İÇİN DENEYİN! SOĞAN KARANFİL NE İŞE YARAR?
Faydaları saymakla bitmeyen iki gıda olan soğan ve karanfil bir araya geldiğinde ise kış aylarında sizi hastalıklardan koruyacak inanılmaz bir ilaca dönüşüyor. Bir soğanı ikiye bölüp karanfilleri batırdıktan sonra odalara koyarak soğuk algınlığı, halsizlik, öksürük, nezle gibi birçok hastalığın önüne geçmek mümkün. Bu kolay ama etkili yöntemin çok eski tarihlerden beri hastalıklara karşı kullanıldığı biliniyor.
KARANFİL ÇİĞNEMENİN FAYDALARI NELERDİR?
Ağız sağlığı için karanfil çiğnemek oldukça önemlidir. Karanfil çiğnemek ağızda istenmeyen kokuların önüne geçtiği gibi diş ağrısı ve diş eti problemlerini de iyileştirici bir etkiye sahiptir. Karanfil çiğnemenin ağız sağlığı için bazı faydaları şunlardır:
- Ağız kokusunu engeller
- Ağız içerisinde mikrop oluşumun önüne geçer
- Diş ağrısı ve diş eti hastalıklarında yardımcı olur
- Mide bulantısını azaltır
- Sindirim sistemini destekler