Lübnan’da ‘karanlıkta’ seçim
Liman patlaması, ekonomik kriz ve yer yer iç çatışmaların olduğu Lübnan’da seçimler de kriz halinde yapılıyor.
Elektrik kesintilerinin altında yapılan seçimlerde katılım oranı bir öncekine göre düşük kaldı. Hizbullah 27 Şii sandalyesinin hepsini alırken Suudi destekli gruplar sandalye sayılarını arttırdı
Lübnan'da 3 milyon 917 bin kayıtlı seçmenin oy kullanma hakkına sahip olduğu genel seçimler için oy verme işlemi sona erdi. Ülke genelindeki 15 seçim bölgesinde okullarda kurulan oy verme merkezlerinin kapıları 7.00 itibarıyla açıldı.
İçişleri Bakanlığının verilerine göre 718 aday 128 sandalyeli meclis için yarışıyor ve oy kullanma yaşının 21 olması gerekiyor.
Lübnan ordusu seçimden bir gün önce yaptığı açıklamada, başta başkent Beyrut olmak üzere ülkenin birçok bölgesinde yoğun güvenlik önemleri aldıklarını duyurdu.
KATILIM ORANI DÜŞTÜ
Lübnan'da son olarak 6 Mayıs 2018'de yüzde 49'luk bir katılım oranı ile seçimler yapılmıştı. Lübnan İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre bu seçimde katılım oranı yüzde 41’de kaldı. Seçim merkezlerinde 15 Mayıs sabah saat 07.00'de başlayan oylama, saat 19.00'da sona erdi. Dışişleri bakanlığına göre de 48 ülkede 6 ve 8 Mayıs'ta geçen hafta sandık başına giden 244 bin 442 kayıtlı yurt dışı seçmeninden 142 bini yüzde 63,05 katılımla sandık başına gitti.
OYLAR KARANLIKTA SAYILDI
Ülkede elektrik krizi, 2019'da patlak veren ekonomik kriz nedeniyle daha da büyüdü. Hükümet, Merkez Bankasına ait rezervlerin erimesi nedeniyle elektrik üreten santrallere yakıt temin edemez duruma geldi.
Ülkedeki elektrik üretim alternatiflerinin kısıtlı olması, bu sektörde yıllarca yaşanan yolsuzluklar ve mevcut santrallerin altyapısının güçlendirilmemesi nedeniyle günde sadece 4 saat kadar elektrik verilebiliyor.
Beyrut yönetimi, Eylül 2021'de, enerji krizine çözüm bulmak için Ürdün'den elektrik ve Mısır'dan da gaz ithalatı için girişimler başlatmıştı. Lübnan'da yapılan genel seçimlerinde ise oylar, elektrik kesintileri nedeniyle karanlıkta sayıldı. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, başkent Beyrut başta olmak üzere bazı kentlerin kırsal bölgelerinde yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle oy sayım işlemleri şarjı lambaların ışığında yapılıyor.
Ülkede 20 saati bulan elektrik kesintileri, özellikle kırsal bölgelerde oy sayım işlemlerinin yavaş ilerlemesine neden oluyor.
HİZBULLAH Şİİ SANDALYELERİNİ ALDI
Hizbullah ve Emel Hareketi, başta Lübnan Kuvvetleri olmak üzere rakiplerinin çalışmalarına rağmen 27 Şii sandalyesini aldı. Ön sonuçlara göre, Hizbullah ve Emel, 2018'deki son seçimlerde 26 sandalyeye kıyasla 27 Şii sandalyeden 27’sini de kazandı. Hizbullah'ın Lübnan Dağı 1 bölgesindeki (Keserwan, Jbeil) adayı Raed Berro'nun 2018'de Hizbullah tarafından kaybedilen Şii koltuğu kazandığı bildirildi. Hizbullah ve Emel, Lübnan Güçleri Partisi'nin ana seçim konularından biri olarak 'silahsızlandırmayı' gündeme getiren kampanyaları nedeniyle ülkede sağlam ve güçlü gruplar olarak görülüyor. Bu arada, Hizbullah'ın müttefiklerin yer yer sandalye kaybettiği de belirtildi. Bağımsız adaylar ve Suudi destekli Lübnan Kuvvetleri adayları lehine birkaç sandalye kaybedildi. Özgür Yurtsever Hareket, 2018'deki 29 sandalyeye kıyasla Parlamentoda yaklaşık 16 sandalye kazandı. Hizbullah'ın müttefikleri Wiam Wahhab ve Talal Arslan, Lübnan Dağı 4 bölgesindeki koltuklarını kaybetti. Ön sonuçlara göre kuzey Lübnan'da Faysal Karami de koltuğunu kaybetti. Lübnan'da Hizbullah karşıtı olarak bilinen Hristiyan Lübnan Güçleri Partisi, yapılan genel seçimlerin ardından milletvekili sayısını 15'ten 20'ye yükselttiğini açıkladı.
Lübnan Güçleri Partisi Medya Sorumlusu Antoinette Caca, yaptığı açıklamada, seçimlerde elde ettikleri milletvekili sayısıyla en güçlü Hristiyan partisi olduklarını ifade etti.
BAĞIMSIZLAR 10 SANDALYE ALDI
Seçimlere bağımsız şekilde girenler gözle görülür bir çıkış yakaladı. 2019 protesto hareketinden olanlar da dahil olmak üzere bağımsızlar, en az 10 sandalye topladılar, oylamaya parçalı girdiler. Gösterileri, ülkenin çoğunluğunu yoksulluğa sürükleyen yıkıcı bir ekonomik çöküşe rağmen koltuklarını koruyan yönetici sınıf politikacılarına karşı söylemleriyle gündeme gelmişti.
‘HERKES ÜZERİNE DÜŞENİ YAPTI’
Lübnan İçişleri Bakanlığında seçim sürecini takip eden Lübnan Başbakanı Necib Mikati, "Seçimlerin gerçekleşmesi için ilgili tüm kurumlar üzerine düşeni yaptı." ifadesini kullandı.
Tüm ülkelerde olduğu gibi seçimlerde zorluk ve sıkıntıların meydana geldiğini belirten Mikati, "Lübnan Devleti ve vatandaşları için büyük bir zafer elde ettik." dedi.