Maaşın yüzde 68'i gıda ve barınmaya
Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi, 2021 Kasım ayı asgari geçim endeksi sonuçlarını açıkladı. Türkiye İstatistik Kurumu’ndan (TÜİK) alınan Kasım 2021 fiyatlarına göre yapılan araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 4 bin 633 TL olarak hesaplandı. Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 9 bin 642 lira olarak belirlendi. Sonuçlar, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre 269,52 TL arttığını gösterdi. Çalışan tek kişinin açlık sınırı ise bir önceki aya göre 94,74 TL yükselerek 3 bin 613 lira oldu. Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise Kasım ayında 3 bin 560 lira olarak tahmin edildi. Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın günlük 76,645 lira olduğu belirlendi. Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 2 bin 299 lira oldu.
GERİYE KALAN 1651 TL
Kasım 2021 itibari ile ortalama 5 bin 212 TL ücret alan bir memurun,
- Ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının yüzde 44,11’ini
- TÜİK tarafından 1261 TL olarak belirlenen kira gideri ortalama maaşının yüzde 24,20’sine denk geldi.
- Diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının yüzde 31,69’u kaldı.
Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için kasım maaşından geriye yalnızca 1651 TL kaldı.
'YENİ SÖZLEŞME KAÇINILMAZ'
Kasım ayı asgari geçim sonuçlarını değerlendiren Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, ekonomik gelişmelere bakıldığında yapılacak düzenlemenin hayata geçirilmesi için Ocak ayının beklenmesine gerek olmadığını ifade etti. Kahveci, kasım ayı asgari geçim sonuçlarına göre dar ve sabit gelirlerin yaşadığı açmazın yılın son ayına doğru kendini iyice gösterdiğini belirtti. Kahveci Ağustos ayında yapılan 6. Dönem Toplu sözleşme görüşmelerinde Türkiye Kamu-Sen’in seyyanen zam ve refah payı uygulamalarının bir an önce hayata geçirilmesi noktasında ısrarcı olduklarını yaşanılan ekonomik gerçeklere bakıldığında, Kamu-Sen’in öngörülerinde haklı olduğunun ortaya çıktığını söyledi. Devamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Ocak ayında kamu görevlileri ve emeklilerine yapılması planlanan sosyal refah payı uygulamasını olumlu bulduklarını ifade etti . Ancak, ekonomik gelişmeler doğrultusunda yapılacak bu düzenlemenin sadece refah payı ile sınırlı kalmaması gerektiğini söyleyerek kamu çalışanları ve emeklilerinin ekonomik kayıplarını telafi edecek seyyanen ek zam taleplerinin de derhal hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti. Bu saatten sonra beklemenin anlamı olmadığını bir an önce toplu sözleşme taraflarının bir araya gelerek yapılacak ek zam ve refah payı konusunda görüşmelere başlamasını talep ettiklerini aktardı. Memur ve emeklilerinin beklentilerini karşılayacak, yaralarını saracak yeni bir toplu sözleşmenin kaçınılmaz olduğunu söyledi.