Macaristan: Topraklarımızda NATO askerlerine ihtiyacımız yok
Ukrayna konusunda NATO içindeki çatlak büyüyor. Almanya’nın Ukrayna’ya silah göndermeyi reddetmesinin ardından Macaristan da karşı bir çıkış yaptı.
Ukrayna konusunda Rusya’nın saldırmayacağını belirten Macaristan Savunma Bakanı, ülkesinin savunması için de NATO askerlerine ihtiyaç duymadıklarını açıkladı.
Ukrayna krizinde ABD’nin saldırgan tarzı ittifakta çatlağa neden oluyor. Rusya’nın peş peşe gelen ‘savaşı başlatan biz olmayacağız’ açıklamaları krizi yumuşatırken, NATO içerisinde de ‘çözülmeler’ devam ediyor. Macaristan, Kiev'in eylemlerini ittifak için "kabul edilemez" bulduğunu açıkladı.
Vladimir Putin, Viktor Orban
‘KENDİ GÜCÜMÜZ BİZE YETER’
Macaristan Savunma Bakanı Tibor Benko InfoRadio'ya verdiği demeçte, Macaristan, topraklarında konuşlandırılmış herhangi bir NATO askerine ihtiyacı olmadığını söyledi. Benko, ABD ve NATO'nun Rusya, Ukrayna veya her ikisiyle sınır komşusu olan tüm üye ülkelerle, ittifaktan ek asker konuşlandırması konusunda pazarlık yaptığına dair raporları doğruladı. Ancak Budapeşte, kendi ordusunun ihtiyaç duyduğu tüm güvenliği NATO birliklerinin yardımı olmadan sağlayabileceğine inanıyor. Benko, "Macaristan zaten öyle bir ulusal güç yarattı, o kadar ulusal yetenekler geliştirdi ki, mevcut durumda diğer yabancı güçlere ve birliklere güvenmeye gerek yok." dedi. Bakan ayrıca, Rus birliklerinin Ukrayna sınırı boyunca yeniden konuşlandırılmasının Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmak istediğini göstermediğini kaydetti. ABD Başkanı Joe Biden geçen hafta gazetecilere verdiği demeçte, ABD’nin Doğu Avrupa'daki askeri varlığını artıracağını ve "yakın vadede" bölgeye az sayıda ek birlik konuşlandıracağını söylemişti. Moskova, komşu ülkeye saldırma niyetinin sıfır olduğu konusunda ısrar ederek bu tür iddiaları sürekli olarak reddetse de ABD, ısrarla saldırı planı üzerinden hareket ediyor.
BİDEN'I UKRAYNA KONUSUNDA DESTEK AZ
ABC News/Ipsos tarafından yapılan ankette, katılımcıların yüzde 38'i Ukrayna krizi için bölgeye asker gönderilmesine karşı çıkarken, sadece yüzde 29'u hükümetin Ukrayna politikasını desteklediğini belirtti. Katılımcıların yüzde 32'si ise Biden'ın Ukrayna politikası konusunda yeterince bilgisi olmadığını kaydetti. Parti kimliği temelinde ise Demokratların yüzde 41'i ABD'nin Ukrayna ile angajmanını desteklerken, yüzde 29'u karşı çıktı. Cumhuriyetçilerin ise sadece yüzde 28'i Ukrayna politikası konusunda hükümeti desteklerken, yüzde 46'sı onaylamadığını bildirdi.
Tibor Benko
‘UKRAYNA NATO’YA KABUL EDİLEMEZ’
Macaristan savunma bakanı, ülkesinin Ukrayna'nın NATO'ya katılma umutlarına karşı olduğunu da yineledi. Benko, Budapeşte'nin başlangıçta hareketi desteklerken, Kiev'in ittifakın potansiyel bir üyesi için "kabul edilemez" bir davranış sergilemesiyle tutumunun değiştiğini açıkladı. “Ukrayna, Transkarpatya'da yaşayan Macarlara karşı hareket etti ve ittifak için kabul edilemez davrandı. Bundan sonra hükümet, NATO standartlarını karşılamadığı için Ukrayna'nın katılmaya hazır olmadığı tutumunu sürdürüyor." ifadelerini kullandı. Kiev ve Budapeşte, Ukrayna'nın batısındaki Zakarpatye bölgesinde yaşayan etnik Macar azınlığa yönelik muamele konusunda uzun zamandır anlaşmazlık içinde. Bölge, 20. yüzyılın başlarına kadar Macar egemenliğinde kaldı, birkaç kez el değiştirdi ve İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Sovyetler Birliği'nin bir parçası oldu. Ukrayna ve Macaristan arasındaki ilişkiler, Maidan sonrası Kiev yetkililerinin, etnik azınlıkların okullarda ana dillerinde eğitim görme haklarını büyük ölçüde kısıtlayan tartışmalı bir eğitim yasasını kabul etmesinden sonra hızla kötüleşti. 2018'in sonlarında, Ukrayna medyası bir Macar konsolosunun ülkenin batı Ukrayna'da yaşayan etnik Macarlara pasaportlarını dağıttığını gösteren görüntüleri yayınlayınca tartışma tırmandı. Ukrayna yasalarına göre çifte vatandaşlığın teknik olarak yasa dışı olduğu gerçeğiyle daha da ağırlaşan skandal, diplomatların sınır dışı edilmesine ve iki ülke arasında hararetli bir söz savaşına yol açtı.
‘ÇATIŞMADA YER ALMAK İSTEMİYORUZ’
Macaristan Dışişleri bakanlığı da konuyla ilgili açıklama yaptı. Yapılan açıklamada Dışişleri bakanlığı, "yeni bir soğuk savaştan kaçınmak" istediğini ve ayrıntılara girmeden gerilimi artırmak yerine Rusya ile batı arasında doğrudan görüşmeyi tercih ettiğini söyledi. Macaristan dışişleri bakanı Peter Szijjarto, Magyar Nemzet gazetesine verdiği demeçte, Rusya ve Batı için "Doğrudan birbirleriyle konuşmalarını istiyoruz ve onlara çok açık bir şekilde bu bölgedeki çatışmalarında yer almak istemediğimizi söylüyoruz." Diyerek hükümetin siyasi çizgisini yansıttı. Başbakan Viktor Orban, bu hafta Devlet Başkanı Putin ile görüşmek üzere Rusya'ya gidecek. Szijjarto, Magyar Nemzet'e Budapeşte'nin Kiev'e karşı temkinli davranırken Moskova'ya bağlı olduğunu söyledi. Batılıların Macaristan'ın Putin ile ikili ilişkileri sıkılaştırmaması yönündeki talepleri sorulduğunda Szijjarto, "Kimse böyle bir şey talep edemez." dedi.