Maden mühendisleri yine uyardı: Özelleştirmeye, taşeronlaşmaya son!
TMMOB Maden Mühendisleri Odası, Kışlaköy Kömür Sahası'nda meydana gelen göçüğe ilişkin açıklama yaptı. Yapılan açıklamada olaydaki temel sorunun 2011 yılında meydana gelen kaymanın ardından kömür üretiminin durması olduğuna dikkat çekildi
TMMOB Maden Mühendisleri Odası, 20 Eylül günü Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesindeki Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) Kışlaköy Kömür Sahası'nda meydana gelen göçüğe ilişkin açıklama yaptı. Aynı bölgede 2011 yılında da benzer kaymaların olduğu hatırlatılan açıklamada hükümete yanlış madencilik politikalarından vazgeçme çağrısı yapıldı.
20 Eylül günü Çelikler Holding bünyesinde bulunan Afşin-Elbistan A ve kamunun işlettiği Afşin-Elbistan B Termik Santrali'ne kömür sağlayan Kışlaköy Kömür Sahası'nın döküm sahasında meydana gelen kaymada ilk belirlemelere göre işçilerin toprak altında kalmadığı tespit edildi. Bununla beraber 3 iş makinesi ve bant sistemlerinin toprak altında kaldığı, kayma riskinin devam ettiği bildirildi.
NEDENLERE İŞARET EDİLDİ
Maden Mühendisleri Odası’ndan yapılan açıklamada olaydaki temel sorunun 2011 yılında meydana gelen kaymanın ardından kömür üretiminin durması olduğuna dikkat çekildi:
“Çöllolar sahasından kömür temin edilememesi üzerine, Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nin kömür ihtiyacı karşılanmak zorunda kalınmış, bu da şirket, normalde sadece bir santrale yetecek kömür üretimi için projelendirilmişken, iki santrala kömür temin etmeye çalışmakta, bu durum dekapaj işlemlerinin daha hızlı yapılmasına neden olmaktadır. Sonuç olarak, bu süreç iş güvenliği standartlarından taviz verilmesine yol açmıştır.”
‘YANLIŞTAN DÖNÜN’
Odanın 2010-2020 yıllarında hazırladığı raporlarda meydana gelebilecek iş kazalarına karşı uyardığı hatırlatılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Raporumuzda ki bu tespitin en önemli ve temel dayanağı madencilik bilim ve tekniğidir. Ancak olayın meydana gelmesinde özelleştirme, taşeronlaştırma, kuralsızlaştırma ve denetimsizleştirme politikaları da en az madencilik bilim ve tekniği kadar önemli faktörlerdir.
“Maden ocaklarında yaşanan iş kazalarının en önemli nedeni siyasi iktidarın uyguladığı özelleştirme, taşeronlaştırma, esnekleştirme, kuralsızlaştırma ve denetimsizleştirme politikaları ile sermayenin aşırı kar amacı nedeniyle madencilik bilim ve tekniğine aykırı olarak yürüttüğü işletme faaliyetleridir…
“TMMOB Maden Mühendisleri Odası olarak, Afşin-Elbistan bölgesinde yaşanan bu olayların tekrar etmemesi için, siyasi iktidarın yanlış madencilik politikalarından vazgeçmesi ve işverenlerin de madencilik bilim ve tekniğine uygun, insan hayatını ve emeğini önceleyen faaliyette bulunmasıdır.”
NE OLMUŞTU?
Afşin-Elbistan B Termik Santrali'nin kömür ihtiyacının karşılandığı Çöllolar Kömür İşletmesi'ndeki ocakta yaşanan 6 ve 10 Şubat 2011 tarihlerinde de iki ayrı toprak kaymasında yaklaşık 50 milyon ton toprağın altında kalan 11 çalışan hayatını kaybetmiş, ne yazık ki ölen çalışanlardan sadece 2’sinin cenazelerine ulaşılabilmişti.