Maden suyu böbreklerinize dost mu yoksa düşman mı? Bilmeniz gerekenler...
Maden suları mineraller bakımından zengin olması sebebiyle özellikle yaz aylarında sıklıkla tüketilen sevilen içecek türlerinden biridir amahalk arasında maden suyunun böbrek taşına sebebiyet verdiğine yönelik bir inanış da mevcuttur. Uzman görüşleriyle maden suyu hakkındaki doğrular haberimizde...
Maden suyu, yer altındaki su tabakalarından veya maden kaynaklarından çıkarılan, doğal kaynaklardan elde edilen içecek bir türdür.Maden suyunun içerdiğindeki mineraller ve tuzlar nedeniyle genellikle normal içme suyundan farklı bir tada ve bileşime Hafif maden suları daha az minerale sahiptirken, sert maden suları daha yüksek mineral içeriğine sahiptir. Hafif maden suları daha az minerale içerirken sert maden suları daha yüksek mineral içermektedir.Serinletici etkisi sebebiyle özellikle yaz aylarında sıklıkla tercih edilen maden suları nasıl ve kadar tüketilmeli? Doktor görüşleriyleriyle haberimizde...
MADEN SUYU NEDİR?
Avrupa Birliği Gıda Komisyonu'na paralel olarak, Sağlık Bakanlığı ; Maden suyu jeolojik ve fiziksel olarak koruma altında tutulan yer altı suyularından kuyu açılarak veya kaynaktandan doldurularak elde edilmiş,çözünmüş katı madde içeriği toplam 250 ppm'den az olmayan sulara verilen isim olarak maden suyunun tanımını yapmaktadır. Maden sularının içeriğinde; Kalsiyim, magnezyum,potasyum, demir,sodyum,sülfat,florür,silikat,klorür, bi karbonat ve eser elemetler bulunur. Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu'nun ifade ettiğine göre bu mineraller sağlığımız için faydalı mineraller ancak bu mineralleri sağlıklı bir beslenme rutiniyle de elde edebiliriz.
BÖBREK TAŞI DÜŞÜRMÜŞ KİŞİLER DİKKATLİ OLMALI
Maden suyunun böbrek taşı yaptığına dair halk arası bir inanış olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu bunun bir ''efsane'' olduğuna dikkat çekerek; böbrek taşları kalsiyum oksalattan oluşur. Oksalat; ıspanak, kırmızı pancar,fındık,fıstık,kivi,patates ve çikolatada bulunmaktadır. Bunlarla birlikte maden suyunun tüketimi böbrek taşına yatkınlığı olan kişilerde taş oluşumunu tetikleyebilir ancak maden suyu tek başına böbrektaşı oluşumuna sebebiyet vermez ifadelerini kullandı. Böbrekleri taş oluşuna yatkın olan kişiler çok fazla maden suyu tüketmemeli uyarısında bulundu. Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu ayrıca meyve aroması katkılı maden sularının da tüketilmemesi gerektiğini vurguladı.
MADEN SUYUNUN FAYDALARI NELER?
Hidrasyon: Maden suyu, suyun yanı sıra çeşitli mineraller ve elektrolitler içerdiği için vücudu daha etkili bir şekilde hidrate edebilir.
Mineral Kaynağı: Maden suları, magnezyum, kalsiyum, potasyum ve diğer mineralleri içerebilir. Bu mineraller, kemik sağlığı, kas fonksiyonları ve sinir sistemi işlevi gibi bir dizi biyolojik süreçte önemlidir.
Sindirim Sistemi Desteği: Karbonatlı maden suları, mide asidi seviyelerini dengelemeye yardımcı olur.