Madenlere bir yılda 1 milyar 260 milyon lira ceza!
Erzincan’daki maden kazasının ardında madenlerdeki denetim süreçleri gündeme geldi. Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü 2013’te 8 bin 828 denetim yaptı, 2 bin 421 faaliyet durdurma işlemi yaptı.
Erzincan İliç'te 9 işçimizin toprak altında kaldığı maden kazasının ardından ‘madenlerde denetim yapılmıyor mu’ sorusu gündeme geldi. Anadolu Ajansı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının bağlı kuruluşu olan Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) verilerini haberleştirdi. Buna göre MAPEG, 2023'te maden ruhsat sahalarında gerçekleştirdiği 8 bin 828 denetim sonucu toplam 1 milyar 260 milyon lira idari para cezası uyguladı.
MAPEG MADENLERDE 8 BİN 828 DENETİM YAPTI
Maden sahalarındaki denetim MAPEG tarafından gerçekleştiriliyor ve madencilik faaliyetlerinin sağlıklı yürütülebilmesi için yapılan denetimlerde eksiklik tespit edilirse, para cezası veya faaliyet durdurma işlemi uygulanıyor.
Bu kapsamda MAPEG, 2023'te maden ruhsat sahalarına ilişkin 8 bin 828 denetim yaptı. İncelemeler sonucunda 1 milyar 260 milyon liralık idari para cezası uygulandı. Tespit edilen uygunsuzluklar nedeniyle toplam 2 bin 421 faaliyet durdurma işlemi kararı verildi.
MADENCİLİK NERELERDE YASAK?
Yer altı madenleri konusunda oldukça zengin olan Türkiye'de 1. derece arkeolojik ve doğal sit alanlarıyla 1. derece askeri yasak bölgelerde maden araması yapılmasına izin verilmiyor. Yaban hayatı koruma geliştirme alanlarıyla milli parklar da madenciliğin yasak olduğu yerler arasında bulunuyor.
Madencilik faaliyetlerine izin verilmeyen diğer bölgeler arasında ise kesin korunacak hassas alanlar, kıyı kanununa göre korunması gereken alanlar, kültür ve turizm koruma ve geliştirme bölgeleri, tabiat koruma alanları, özel çevre koruma bölgeleri, korunması gerekli kültür varlıkları, nitelikli doğal koruma alanları ve tabiat parkları yer alıyor.