Malatya’da en büyük darbeyi esnaf aldı! Ağır hasar dediler 1 sene uğramadılar
Malatya’da 27 bin iş yeri depremlerde yerle bir oldu. ‘Malatya’ya can veren’ küçük sanayi sitesi de ağır hasar aldı. Esnaf, bir yıldır hasarlı binalarda çalışıyor, ne gelen var ne de bilgi veren. Nitelikli işçi ise göç etti. Esnafın talebi, vergilerin ötelenmesi ve faizsiz kredi…
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin üzerinden bir yıl geçti. Malatya’da bin 237 kişi hayatını kaybetti, 6 bin 444 kişi yaralı olarak kurtuldu. 36 bine yakın bina ağır hasar aldı. Bu binaların 29 bine yakını yıkıldı, yıkımlar devam ediyor.
Malatya’da şu anda 117 bin kişi konteyner kentlerde yaşıyor. Şehir çarşısı neredeyse tamamen yerle bir… Esnaf kurulan 3 bin 158 konteyner çarşıda işlerini sürdürüyor. 15 bine yakın konutun ihalesi yapılırken 5 bin 140 konut, teslim edilecek. 7 bin 542 kırsal konut da önümüzdeki ay sahiplerine teslim edilecek.
Depremin hemen ardından geldiğimiz şehirde göç, kaygı konusuydu. Organize Sanayi de Küçük Sanayi de aynı konudan şikâyetçiydi. Bir yılın ardından kentin ekmek kapısını gözlemlemek üzere Küçük Sanayi Sitesi’ne geldik. Ağır hasarlı dükkânlarında çalışan esnaf, şu ana kadar bizim dışımızda kimsenin ziyaretlerine gelmediğini belirtti.
‘AĞIR HASARLI DÜKKÂNLARDA ÇALIŞIYORUZ’
İmalat-Demir ve Tamir Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkan Yardımcısı Teslim Tunçdemir, “6 Şubat depremlerinden sonra aldığımız yüzde 99 ağır hasar raporuna karşı kimse gelmedi. Yıkım olacağını söylüyorlar. Ama ne zaman olacağını hiç kimse söylemiyor. Ağır hasarlı dükkânlarda çalışıyoruz. Kolonlar yok, her taraf yıkık vaziyette, en ufak sallantıda her taraftan betonlar dökülüyor.” dedi.
Sitede 3 bin 600 dükkân var, hepsi çalışıyor. Dükkânların 2 bin 400’ünün ağır hasarlı ve yıkım kararı alınmış olduğunu belirten Tunçdemir, yaşadıklarını şöyle anlattı:
“Yer gösterilmedi, size şurada yer vereceğiz diyen olmadı. Sanayi olmazsa Malatya olmaz, Malatya’nın ayağa kalkması için ilk önce sanayinin ayağa kalkması lazım. Bize bir yer gösterilmesi, bir dükkân verilmesi lazım. Makinelerimiz çok ağır makinalar, konteynerlerde falan çalışma imkânımız olmaz, konteynere sığmaz.”
‘MALATYA USTASIZ KALACAK’
Küçük Sanayi Sitesi esnafından Zafer Oyulmaz da şöyle konuştu:
“Depremden sonra burası ağır hasar aldı. Bir deprem vurduğunda hepimiz altında ezileceğiz. Çözüm bulamadık, kimse gelmedi, ağır hasarı verdiler, gittiler. Geçmiş olsun, burada ne yapıyorsunuz, diyen olmadı. Şu anda çaresiziz, mecbur ekmek paramıza çalışıyoruz. Kaç tane ustamız Malatya’yı terk etti, Malatya ustasız kalacak.”
45 yıldır sanayide esnaf olan Vahap Korkmaz ise “6 Şubat’tan sonra dükkânlarımızın hali bu… Yazın dışarda çalıştık ama kışın çalışmak için takviye yaptık. Sanayinin yüzde 99’u ağır hasarlı. Yetkililerden biri de 3 ay 6 ay idare edin ustalar, size daha güzel yerler yapacağız, demediler.”
‘İŞÇİ İŞVEREN PAYI İŞÇİLERE VERİLSİN’
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Malatya’nın nitelikli işçilerinin şehri terk ettiğini, işçinin yeniden şehre gelmesinin şart olduğunu belirtti, taleplerini şöyle sıraladı: “Birçok esnafımız ürün ve stoklarını kaybettiler, ödemeleri var. Sanayi Sitesi Malatya’ya can veren bir yer. Burayı kapatırsanız, hayat durur. Bizim için çok önemli bir yer. İnsanların bir yerlere taşınmadan buraların yıkılmasını istemiyoruz. Burası kapanırsa millet de mağdur olur.
‘PERSONEL KAYIPLARI YAŞADIK’
“Esnafın faizsiz kredi desteğine ihtiyacı var, vergi ötelenmesine ihtiyacı var. Deprem bölgelerindeki illerin tamamında özel desteklerle esnafın başka illere gitmesinin önü kapatılmalı. “Organize Sanayi Bölgesi zemini iyi, ağır hasar yok ama işçi kayıplarımız var. Evleri yıkılan nitelikli işçiler, şehri terk etmek zorunda kaldı. Özellikle devlete verdiğimiz işçi işveren payını biz yine verelim esnaf olarak ama o işçi işveren payının işçilere verilmesini talep ediyoruz. Yoksa nitelikli insanlar dönmez. Niteliksiz göç alırsak Malatya’nın gelişimi durur.”