Kayısıda üretici umduğunu bulamadı
Malatya’da kayısı hasadının sonuna gelindi. Rekolte üreticiyi güldürdü ancak fiyatlar memnun etmedi. Kayısı geçen yıl 180-200 liradan satılırken, bu sene 100 liranın altında alıcı buluyor
Malatya’da kayısı hasadının sonuna gelindi. Bir yıl emek verilerek üretilen kayısılar islim ve gün kurusu olarak piyasaya sunulacak.
Bu yıl Malatya kayısısının rekoltesi üreticiyi güldürdü ancak fiyatlar pek de memnun etmedi. Geçen yıl kayısının kilosu 180-200 lira arasında satılırken, bu sene 100 liranın altında alıcı buluyor. Üreticiler, girdilerin iki misline çıktığını buna uygun bir kayısı fiyatı olması gerektiğini belirtiyorlar. Üreticiler fiyatın 250 lira olması halinde para kazanacaklarını vurguluyorlar. Ancak tüccar bunun çok altında alıyor.
Hekimhan Ziraat Odası Başkanı Hacı Parmaksız, fiyat oyunlarına dikkat çekerek kayısı üreticilerine çağrıda bulundu, “Ölü fiyatına tüccara satmayın, kayısınız varsın çürüsün! Devlet de bizi bu şartlarda vatan haini ilan etsin.” sözleriyle tepki gösterdi.
FİYAT ÇOK DÜŞTÜ
Malatya’nın Hekimhan ilçesinde kayısı bahçelerini gezdik ve Hekimhan Ziraat Odası Başkanı Hacı Parmaksız ile görüştük. Parmaksız kayısıdaki son durumu Aydınlık'a özetledi:
“Bu sene kayısımız iyi. Yaklaşık olarak 107 bin ton kuru kayısı elde edeceğimizi tahmin ediyoruz. Ancak fiyatlar çok düşük. Sesimizi duyan da yok. Giden sene kuru kayısının kilo fiyatı 180-200 lira iken bu sene ise 80, 90,100 liraya kadar satılmaktadır.
"Bu sene, giden seneye göre maliyetler iki katına çıktı. İşçi yevmiyesi giden sene 500 lira iken, bu sene bin liraya çıktı. Gübre fiyatları iki katı, akaryakıt iki katına çıkmıştır. Elektrik fiyatları çiftçinin canını yakmaktadır. Çiftçi bu şartlarda üretmekten vazgeçmek dışında çaresi kalmamıştır. Her şey ayak altına düştü ve Malatya kayısısı 4 tüccarın eline bırakıldı.
"Devlet, Malatyalı kayısı üreticisine herhangi bir desteği yoktur. 6 Şubat Depreminde ilimizi, malımızı ve canımızı yitirdik ama o şartlarda bile çalışarak üretmeye devam ettik. Biz üretim için elimizden geleni yaptık ama her şey boşa gitmiştir. İnsanlar ne yapacağını bilmiyor! Kayısısını çöpe atsa devlet haini ilan edilmektedir. Kayısı üreticisi üretime devam etse bir türlü, etmese bir türlü. Çünkü üreticinin masraflarını karşılamıyor!”
‘UCUZA KAPATMAK İSTİYORLAR’
Parmaksız, pazarlama konusunda ise şu değerlendirmeyi yaptı: “Devlet 11 bin tonluk kayısı için lisanslı depo yaptı. Şu anda alım yapmıyor, daha doğru kayısımızı aldırtmıyorlar. İhracatçılar baskı yaparak, kendileri ucuza almak için baskı yaparak aldırtmıyorlar. Şu ana kadar bu konuda herhangi bir devlet yetkilisi el atmadı. Malatya’nın 6 milletvekili var ve çiftçinin yanında değiller. Maalesef Malatya Milletvekilleri ihracatçının yanındadır.
Çiftçi örgütlense, malına sahip çıksa son derece güzel olur. Devlet ihracat için üreticinin önünü açsa, pazar yaratsa bizim için iyi olur. Hatta ziraat odalarının önünü açsa bu bile yeter.
Giden sene 200 liraya sattıkları kayısının kilosu bu sene en az 250 lira olmalı ki, üreticimiz masraflarını kurtarsın. Düşünün akaryakıt, işçi ücretleri, elektrik hemen hemen iki katına çıkmıştır. Bizim kayısı fiyatları yarısına düşmüştür. Kayısı fiyatı ile girdiler arasında bir uçurum bulunmaktadır. Bunun anlamı çiftçiyi üretimden uzaklaştırmaktır.”
Parmaksız son olarak üreticilere şu çağrıda bulundu: “Ziraat Odası olarak benim üreticiye çağrım; gelen tüccarlara kayısılarını satmasınlar. İçeri atsınlar ve beklesinler hatta içerde çürüsün bu fiyatla kayısılarını tüccara kaptırmasınlar.”