Yandex
27 Nisan 2025 Pazar
İstanbul 12°
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Mersin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Malatya'ya özgü lezzetlerden! Coğrafi işaret tescil belgesi aldı

Malatya'ya özgü lezzetlerden olan bu yemek coğrafi işaret tescil belgesi aldı. Bu yemek bölgenin gastronomi turizmine katkı sağlıyor...

Malatya'ya özgü lezzetlerden! Coğrafi işaret tescil belgesi aldı

Arapgir kızartması, Malatya'nın Arapgir ilçesine özgü, koyun, kuzu veya keçinin bel ve boyun kısmından elde edilen kemikli etin eritilmiş tereyağında hafif ateşte kızartılmasıyla hazırlanan geleneksel bir yemektir. Coğrafi işaret tescili alan bu özel lezzet, özellikle düğünlerde ikram edilen kültürel miras niteliğindedir. Hem bölgenin gastronomi turizmine katkı sağlayan hem de özgün haliyle gelecek nesillere aktarılması hedeflenen Arapgir kızartması, yerel mutfağın önemli unsurlarından biridir. Arapgir Belediyesinin girişimiyle tescillenen bu yemek, Malatya mutfağının tanıtımına da katkıda bulunacaktır. Coğrafi işaret belgesiyle tescillenen Arapgir kızartması, özgün tarifiyle korunarak geleneksel lezzetler arasında yerini aldı.

MALATYA'YA ÖZGÜ LEZZETLERDEN

Malatya'ya özgü lezzetlerden Arapgir kızartmasına, Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret tescil belgesi verildi.

Arapgir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Arapgir kızartması, belediye öncülüğünde başlatılan tescil süreci tamamlanarak coğrafi işaretli ürünler arası girdi.

Koyun, kuzu ya da keçinin bel ve boyun kısmından elde edilen kemikli etin sade veya soslu olarak eritilmiş tereyağında hafif ateşte tüm yüzeyi kızartılarak yapılan bir et yemeği olan ve ilçenin geleneksel lezzetleri arasında yer alan Arapgir kızartması, düğünlerde ikram edilen özel bir yemek olarak kültürel mirası yaşatıyor.

Yöresel mutfağın önemli bir unsuru olan Arapgir kızartması, hem bölgenin gastronomi turizmine katkı sağlayacak hem de gelecek nesillere özgün haliyle aktarılacak.

Kaynak: AA
Malatya