Maltepe işçileri greve çıktı
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonuna (DİSK) bağlı Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Genel-İş) ile Maltepe Belediyesi arasında toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamamasının ardından grev başladı
Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şube ile Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) arasında 5 ayı aşkın süredir devam eden TİS görüşmelerinde işçilere günlük brüt 1430 lira teklif edilmesi üzerine işçiler greve çıktı.
‘MASAYI SODEMSEN DEVİRDİ’
Dün belediye önünde konuşan Şube Başkanı Ali Sönmez, sözleşme masasını devirenin SODEMSEN olduğunu belirterek “İşçi sınıfının en büyük silahı, en demokratik hakkı grevdir. İşçilerin talepleri karşılanana kadar devam edeceğiz. Maltepe Belediyesi yönetimine bir kez daha sesleniyoruz, masaya gelin işçilerin taleplerini karşılayın bu grevi sonlandıralım.” dedi.
CHP GENEL MERKEZİNE ELEŞTİRİ
Ardından basın açıklamasını yapmak üzere söz olan Şube Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Özhan da işçilerin yüzde 80 zam almasına rağmen greve çıktığına ilişkin çarpıtmalar yapıldığını ifade etti ve ekledi:
“Biz bu zamları aldıysak biz neden hala asgari ücretle yarışıyoruz? Bize önerilen net ücret 28 bin liradır, hem de bu öneri CHP Genel Merkezi’nin ‘bu ülkede en aşağı ücret 30 bin lira olmalıdır’ dediği günlerde yapılıyor.”
MALTEPELİLERE ÇAĞRI
Belediye yönetimlerinin sürekli işçilerden fedakarlık istediğinin altını çizen Uygun, “Belediyenin bütçesi, 2022’den bu yana 1 milyarlardan, 6 milyar liraya çıktı. Ama belediyenin tüm hizmetini üreten işçilerin maaşları enflasyon altında eridi. Maltepe işçilerinin Maltepe’de yaşama imkanı kalmadı. Kiralar yüzde 200 arttı. Sevgili Maltepeliler, bizler belediye zor durumda kalsın istemiyoruz ama artık geçinemiyoruz.” ifadelerini kullandı.
Uygun, Maltepelileri işçilerle dayanışmaya çağırdı.
BİSAM: AÇLIK SINIRI 20 BİN 860 LİRA!
Birleşik Metal İşçileri Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM), 2024 yılı Ekim ayına ilişkin açık yoksulluk araştırması açıklandı. Buna göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı 20 bin 860 lira oldu.
Açlık sınırı üzerinden hanehalkı tüketim harcamaları esas alınarak yapılan hesaplama sonuçlarına göre ise yoksulluk sınırı 72 bin 156 liraya yükseldi.
Tek başına yaşayan bir kişinin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için yapması gereken mutfak harcamaları ile yaşamını idame ettirmek için yapması gereken barınma, ulaşım, eğitim, sağlık vb. harcamalarının toplam tutarı ise en az 33 bin 634 lira olarak belirlendi.
MEYVE VE SEBZE BAŞI ÇEKTİ
Ekim ayında günlük harcamalarda en yüksek maliyet grubunu 211,62 liralık harcama gereksinimi ile meyve sebze grubu oluşturdu. İkinci en yüksek maliyetli harcama grubu 182,6 liralık harcama gereksinimi ile süt ve süt ürünleri oldu.
Et, tavuk ve balık grubu için yapılması gereken minimum harcama tutarı 131,97 lira; ekmek için yapılması gereken harcama tutarı 57,11 lira; katı yağ ve sıvı yağ ise 34,67 lira oldu. Bununla beraber yumurta için 11,86 lira; şeker, bal, reçel ve pekmez için ise 16,02 lira harcama yapılması gerektiği hesaplandı.