23 Aralık 2024 Pazartesi
İstanbul 13°
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Mersin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Manavda yediği meyveyi Aydın’da yetiştiriyor

Sinema ve Televizyon Bölümü öğrencisi Derya Tunçay memleketi Aydın'da ejder meyvesi yetiştiriyor. Tunçay, 'İyi bakıldığında 25-30 yıl yetişen ve meyve veren dayanıklı bir ürün. Sabırlı olursanız 3. yıldan sonra yaptığınız yatırımı geri almaya başlıyorsunuz.' dedi.

Manavda yediği meyveyi  Aydın’da yetiştiriyor
İstanbul’da manavda gördüğü ve yedikten sonra beğendiği ejder meyvesini Aydın’da üretmeye başlayan Derya Tunçay, şimdi işini daha da büyüterek meyveyi ihraç etmeyi düşünüyor.
A+ A-
NURŞEN DÜZOVA / AYDIN

İstanbul’da Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde Sinema ve Televizyon Bölümünü okuyan Derya Tunçay, okul dönüşü 2020 yılında geldiği memleketi Aydın’da ne yapacağını düşünürken aklına İstanbul’da tattığı ve beğendiği ejder meyvesini yetiştirmek geldi. Meyveyi araştırdığında burada yetiştirebileceğini öğrendi. Kolları sıvayan Tunçay, 1,5 dekar alanda sera kurdu ve meyveyi yetiştirmeye başladı. 3,5 yıldır bu işi yaptığını belirten Tunçay, meyvenin yetiştirme öyküsünü Aydınlık’a şöyle anlattı:

HEDEF İHRACAT

İyi bakıldığında 25-30 yıl yetişen ve meyve veren dayanıklı bir ürün. Sabırlı olursanız 3. yıldan sonra yaptığınız yatırımı geri almaya başlıyorsunuz. Tropikal bir meyve. Halkımızın alışması zaman alabiliyor. Tadı bizim damak tadımıza yakın. Biz her türünü yetiştirerek vatandaşımızla buluşturmaya çalışıyoruz. Adet bazında satıyoruz. 100 gram ile 800 gram arasında ağırlıklarda oluyorlar. Fiyatlar da boy ve gramajına göre 10 lira ile 70-80 lira arasında değişiyor. Toptan satışlarımız da var. Manavlara ve fabrikalara veriyoruz. Kurutarak pazarlıyorlar.

Yol kenarında tezgâhım var orada satıyorum. Haftada bir gün de Çakırbeyli Kadınlar Pazarında satıyorum. Hedefim bu ürünü ihraç etmek. Bunun için de araştırma yapıyorum. Ürünlerimi bu şekilde şimdilik perakende olarak satıyorum.

SAĞLIĞA ÇOK YARARLI

Derya Tunçay meyvenin yararlarını ise şöyle anlattı: Ejder meyvesi sağlık açısından çok yararlı. Bebekler ve yaşlılar da güvenle yiyebilir. Yan etkisi yok. Alerjik de değil. Şeker hastalarına da iyi geliyor. Diyabete çok yatkın. Kolon ve göğüs kanserine iyi geldiği yapılan araştırmalarla belirtildi. Aslında diyet meyvesi. Az şekerli, yüksek kalsiyum, potasyum ve c vitamini içeren bir meyve. Herkese öneriyorum. Yararlarını herkese anlatıyorum.

Aydın ejder meyvesi ejder meyvesinin faydaları